VIDEO: Uzbudljiv Festival Puta Svile od 7. do 10. rujna u Zadru

U Zadru, se od 7. do 10. rujna po prvi puta u Hrvatskoj, održava međunarodni Festival Puta Svile. Svečano otvorenje bit će upriličeno 7. rujna s početkom u 20 sati na zadarskom Forumu. Tog će se vikenda u  grad sliti stotinjak predstavnika kulturnih i gastronomskih organizacija, ali i poslovnih ljudi iz velikog broja zemalja koje se nalaze na drevnom Putu svile.Zadranima i njihovim gostima Festival će donijeti jedinstven ugođaj koji će na tri dana Zadar pretvoriti u mjesto susreta i prezentacija različitih kultura s područja koje obuhvaća 65 posto svjetskog stanovništva i 40 posto svjetskog BDP-a. 

Na pozornici koja će biti postavljena na samom Forumu izmjenjivat će se nastupi Master Zhanga kineskog majstora Tai Chi-a, iranskih majstora kaligrafije, nastupit će članice ruske udruge Kalinke, indijskih plesača, bugarskih i mađarskih majstora borilačkih vještina, hrvatskih umjetnika i mnogih drugih. U večernjim terminima (od 22 sata) na Forumu će biti prikazani i filmovi iz Kazahstana i Azerbejdžana! Uz Forum središte događanja bit će i Kalelarga gdje će se tijekom trajanja Festivala moći vidjeti i uzbudljiv tradicionalni kineski ples Zmaja. Bit će to i prezentacija bogate gastronomije zemalja na putu svile pa će se u Zadru moći kušati i specijalitete kineske, indijske i iranske kuhinje. 

U sklopu Festivala održat će se i Okrugli stol pod nazivom Put svile i kulturno naslijeđe. Na Okruglom stolu će između ostalih sudjelovati i neki od veleposlanika zemalja sudionica Festivala.Na ideju održavanja ove međunarodne manifestacije došli su predstavnici udruga Putevima Marka Pola, Novog Puta svile te Europskog Poslovnog Kluba. Predsjednica Festivala, Jasna Vukas, niz godina surađuje na projektima vezanima uz Kinu, gdje uspješno povezuje hrvatsku i kinesku kulturu, turizam i poslovni svijet. Svojim dosadašnjim radom promovirala je Hrvatsku u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a ovim će projektom dodatno povećati prepoznatljivost naše zemlje u toj, ali i drugim zemljama koje se nalaze na drevnom Putu svile.

Tajnik Festivala, Marko Erdeljac, kroz funkciju predsjednika Europskog Poslovnog Kluba fokus stavlja na produbljivanje gospodarskih odnosa Republike Hrvatske s inozemstvom. Sudjelovanjem u organizaciji ovog Festivala nastavit će svoje predstavljanju Hrvatske kao zemlje velikih mogućnosti i poslovne budućnosti poslovnim ljudima i korporacijama zainteresiranima za Put svile. Poveznica Hrvatske s Putem svile je i Marko Polo. Legenda govori da obitelj tog poznatog mletačkog trgovca dolazi iz Hrvatske, a njegova putovanja zapisana su u formi putopisa "Knjiga svjetskih čuda", poslije poznatim pod nazivom "Milijun". Putopis  Marka Pola poslužio je kao podloga za stvaranje zemljopisne karte Azije, a opis tog tada dalekog svijeta poticao je pustolove tog vremena da potraže nove pomorske putove u zemlje Dalekog istoka.

 

Promo video Festivala:

https://youtu.be/tCPC3PY_su8  

 

Website Festivala:

www.silkroad.hr

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.