Prvi dan turizma Karlovačke županije i obilježavanje 600.000 noćenja

Prvi dan turizma Karlovačke županije i obilježavanje 600.000 noćenja

Karlovačka županija ove je godine po prvi put organizirala szsret turističkih djelatnika te u čast uspješne sezone prezentirala rezultate u turizmu i promovirala svoj najatraktivniji turistički proizvod - aktivni odmor i pustolovni turizam, koji županiju već godinama drži na samom tronu kontinentalnog turizma.

Restoran DP - Mrežnička kuća u Donjem Zvečaju, bio je domaćin obilježavanja prvog „Dana turizma Karlovačke županije“, koji je održan u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine, a županija je dobila i svog 600-tisućitog posjetitelja. 

Riječ je o gostu iz Velike Britanije, renomiranom glumcu Jamesu Faulkneru kojeg su milijuni gledali kao Randylla Tarlya u globalno poznatoj seriji Game of Thrones te ujaka Geoffreya u filmu „Bridget Jones´s Diary“ sa Renée Zellweger, Hugh Grant-om i Colin Firth-om.

Kao 600-tisućiti gost Faulkner je u ove krajeve stigao na dva tjedna kako bi snimio novi ratni film na obroncima Petrove gore te vrlo tajanstveno govori o angažmanu koji bi mogao proslaviti Karlovačku županiju. Karlovačka županija ovu je zavidnu brojku turista dosegla po prvi puta u listopadu te s pravom može reći da je ovo najuspješnija sezona do sada.
 


Svoje proizvode i usluge predstavili su lokalna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i turistički djelatnici koji u svojoj ponudi imaju pustolovni turizam vezan uz rijeku Mrežnicu. Pročelnik Karlovačke županije za gospodarstvo Željko Fanjak predstavio je turističke pokazatelje za Karlovačku županiju u posljednje tri godine te predstavio osnovne smjernice rasta turizma definirane Strategijom turizma Karlovačke županije do 2025. godine.
 
Tako je u prvih 9 mjeseci ove godine, u odnosu na dvogodišnje razdoblje (2017/2019), zabilježen rast broja dolazaka za 13% i broja noćenja turista za 14%. Predstavljene su turističke mogućnosti ovog dijela Karlovačke županije i neke nove zajedničke inicijative potaknute osnivanjem Turističkih zajednica područja Četiri rijeke i Turističke zajednice područja Kupa, koje su otvorile put zajedničkom stvaranju mikro turističkih destinacija ruralnog turizma Karlovačke županije.



Na godišnjoj razini Karlovačka je županija 2018. godinu završila s rekordnih 608.000 noćenja, dok se ove godine sukladno dosadašnjim pokazateljima može očekivati da će konsolidirani podaci premašiti brojku od 630.000 noćenja. 

U analizi izvještaja o broju i strukturi dolazaka i noćenja turista od 1. siječnja do 20. listopada 2019. godine možemo zaključiti kako su tradicionalna emitivna tržišta i dalje konstantna. Njemačko emitivno tržište nakon ljetnih praznika tradicionalno je preuzelo vodeću poziciju s apsolutnim brojem noćenja (96.404) i dolazaka (46.346) na istom nivou kao i lani. Na drugom mjestu nalaze se domaći gosti s povećanjem broja noćenja (57.872) za 13,1% i dolazaka (28.098) odnosno 16, 1%, dok treće mjesto prema noćenjima pripada Nizozemskim gostima koji preferiraju pustolovne oblike turizma (49.197), a vrlo su im blizu i Talijanski gosti (44.177) koji više preferiraju lovne, ribolovne i gastronomske oblike turizma.

Najveći broj noćenja ostvaren je u smještajnim objektima u domaćinstvu - privatni iznajmljivači (223.517) i kampovima (155.846), tek zatim u hotelima (113.067) koji svake godine sve više rastu u strukturi noćenja, dok je najveći porast broja noćenja u odnosu na prošlu godinu zabilježen u smještajnim kapacitetima seoskog turizma na OPG-u (16,18%).

Kao poseban događaj obilježeno je 600 tisućito noćenje turista u Karlovačkoj županiji te je župan Damir Jelić kao znak zahvalnosti i nagrade svečano uručio prigodne poklone gostu iz Velike Britanije Jamesu Faulkneru, koji je prema evidenciji zabilježio to 600 tisućito noćenje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.