Grad Pakrac danas je u vrhu po standardu i infrastrukturnim sadržajima za ugodno življenje svojih građana

ADVENT PAKRAC

 Glavnina stanovnika Hrvatske živi u četiri grada u četiri zemljopisne cjeline Lijepe naše – u Osijeku, Splitu, Rijeci te Zagrebu.No, suprotno uvriježenim mišljenjima vezanim za život u „velikim“ hrvatskim gradovima po kojima je u takvim sredinama i najveća kvaliteta životnog standarda, sve su snažniji argumenti po kojima se može „ugodno živjeti“ i u malim urbanim sredinama.Primjer iznimno kvalitetnog života građana iako je riječ o gradu koji broji nešto oko 8000 stanovnika u svojim naseljima dokazuje i zapadnoslavonski grad Pakrac, čija je gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anamarijom Blažević, iz godine u godinu naporno radila kako bi se infrastrukturom te ostalim čimbenicima upravljanja gradom podigla standard te razinu ugodnog života za svoje sumještane. 

Zahvaljujući u prvom redu vlastitim proračunskim sredstvima, kao i novcima koji nam dolaze iz državnih izvora te EU fondova više godina smo radili i radimo na uklanjanju posljedica velikog ratnog razaranja u gradu, koji je nakon Vukovara najviše stradao u Domovinskom ratu. Danas gotovo da nema obnovljene javne fasade u gradu ili ako je to bilo neizvedivo, da je uklonjena s gradske površine ili zbirnuta na neki drugi način. Uz aktivno uklanjanje ruševina, krenulo se i u obnovu pročelja, kako privatnih tako i javnih namjena, a s ciljem da Pakrac iza sebe učinkovito ostavi tragove stradavanja i ratnog uništavanja grada, ali i uljepšao svoje lice – istaknula je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Postotak nezaposlenih osoba u odnosu na broj stanovnika iznosi 2,5%, uz brojne programe i subvencije i na lokalnoj razini za poticanje otvaranja tvrtki i obrta, kao i poslovanje u pakračkoj poslovnoj zoni. Iznimno je snažna potpora demografskim naporima i povećanju nataliteta u ovom gradu.Naknade za novorođenu djecu iznose 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo dijete, 2.500 + 500,00 kuna za treće dijete, 3.500,00 kuna za četvrto i svako slijedeće dijete. Svako novorođenče uz naknadu dobiva i poklon-paket. Vrtić je sufinanciran s cca 75% od ukupne cijene uz niz još dodatnih sufinanciranja kroz druge programe. Obitelji s troje i više djece imaju poseban program „Tri +“ kojima se kroz nekoliko mjera olakšava njihov svakodnevni život (sufinanciranje režijskih troškova, besplatan parking u gradu, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade u cijelosti ... ) Država od ove godine osigurava besplatne udžbenike za osnovnu školu, a Grad Pakrac nabavlja radne bilježnice i poklon-paketiće za prvoškolce, te osigurava tj. sufinancira produženi boravak – nabraja gradonačelnica Pakraca. 

Pakrac ima ono što većina gradova u Hrvatskoj danas nema - dječji vrtić koji radi do 21 sat, a u njemu osim odgojitelja, rade i logoped te pedagog. Cijena za roditelje je 600,00 kn/mj za jedno dijete, 300 za drugo, a dalje bez naplate, jer grad sufinancira sve ostalo. U Pakracu je sve na „dohvat ruke“, a novo asfaltirana mreža gradskih ulica te novo izgrađena parkirnih mjesta idu u prilog velikoj mobilnosti stanovnika (svim prijevoznim sredstvima). Središnji trg u Pakracu također se renovira po najmodernijim standardima kvalitete života u urbanim sredinama što će dodatno poboljšati pružanje infrastrukturnih usluga za žitelje. Prosječna cijena četvornog metra stana u Pakracu stoji 500 eura, a kuće oko 250 eura. Većina kuća je novoobnovljena  te se na tržištu mogu naći već za  5.000 eura (cca 60 m2) već spremne za useljenje.Nije se „zaboravilo“ ni na kulturne potrebe „malog grada“ koji živi standardom velikih. Pakrac ima moderno kino, a cijene ulaznica iznose 20, 25, 27 i 30 kuna, ovisno o vrsti projekcije, a nerijetko budu organizirane i besplatne kino te kazališne predstave. 

U Pakracu imamo trenutačno dva muzeja, a planiramo otvoriti još kulturno – povijesnih institucija koje će obogatiti našu turističku i obrazovnu ponudu za sve posjetitelje. Imamo Muzej grada Pakraca u kojemu cijena ulaznica stoji 5 i 10 kuna ovisno o kategoriji posjetitelja. Tu je i Muzej ratne i vojne povijesti. Pakrac ima i osnovnu glazbenu školu, knjižnicu, široku ponudu sportskih klubova (najaktivniji nogomet, rukomet, odbojka, tenis, ples, ali postoji još niz sportova poput streličarskog kluba koji ima reprezentativce, ali i četiri kuglačka kluba…), ali i brojnih sadržaja za cijeli niz društvenih aktivnosti. U Pakracu djeluje i  stručni studij fizioterapije (dislocirani stručni studij Zdravstvenog veleučilišta Zagreb), ali i srednja škola. Imamo i bolnicu (a liječnicima također imamo poseban program kako bi privukli nove liječnike u naš grad i zadržali postojeće), dom zdravlja, te ostale zdravstvene ustanove potrebne za funkcioniranje visoke razine zaštite zdravlja i liječenja naših građana. Zasigurno je geografski položaj kojega imamo također „odgovoran“ za visoku kvalitetu življenja u našem gradu, a to su blizina Toplica Lipik i Daruvar gdje rado odmaraju naši žitelji – opisuje gradonačelnica Blažević.Pakrac nema javni prijevoz, ali iz programa „Tri plus“ financiraju se karte za učenike i studente s područja grada, dok su HŽ i Županija osigurali besplatan prijevoz vlakom za učenike i studente. 

Cijene hrane u ovom zapadnoslavonskom gradu znatno su niže nego u ostalim dijelovima Hrvatske. (paprika 7,00 kn/kg, rajčica 11,00 kn/kg, kruh od 5,00 do 7,00 kn, mlijeko 4,00 do 6,00 kn/l, 10 jaja 10,00 kn, jabuke 9,00 kn/kg, svinjetina 28,00 kn/kg, pileća prsa 55,00 kn/kg).

Sve nabrojano samo je tek je dio velike razine kvalitete življenja u Pakracu -   maloj urbanoj sredini nedaleko od gradskih središta poput Zagreba (100 km udaljenosti)  ili Osijeka (150 km udaljenosti). No u mnogim kategorijama s puno većim standardom (od zaposlenja i ponude radnih mjesta, troškova života, moderne i dostupne gradske infrastrukture, cijene troškova života...) u odnosu na velike gradove.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.