Pad međunarodnih putovanja u svijetu u 2020. moguć i iznad 10 posto

Pad međunarodnih putovanja u svijetu u 2020. moguć i iznad 10 posto

Broj međunarodnih putovanja ove bi godine mogao pasti i za više od 10 posto, što će biti najveći pad na godišnjoj razini, jer širenje koronavirusa 'sije kaos' u sektoru turizma i slobodnog vremena, nove su procjene konzultanata iz tvrtke Tourism Economics iz sastava Oxford Econimicsa.

Najnovija procjena tih konzultanata znatno je drugačija od onih od prije dva tjedna, kada su na temelju kretanja epidemije SARS-a iz 2003. procjenjivali da će putovanja ove godine pasti za oko 1,5 posto.Prema tom prvobitnom scenariju, virus bi se zadržao do kraja prve polovine ove godine, a cijene putovanja počele bi se oporavljati do srpnja.
Međutim, sada se vidi da je tržište ušlo u još teže stanje, jer vlade širom svijeta provode drastične mjere za suzbijanje pandemije, što uzrokuje velike poremećaje u putovanjima.Najteže će biti pogođena regija Azije i Pacifika, za koju se prognozira pad putovanja u 2020. iznad 15 posto, čemu će najviše pridonijeti Kina, a pojačavanje mjera zaštite nosi daljnje negativne rizike za putovanja, kao što i nova procjena označava rastuću zabrinutost zbog šteta u globalnoj ekonomiji.
"Putovanja i turizam predstavljaju više od 10 posto globalnog gospodarskog rasta i oko 320 milijuna radnih mjesta. Nakon što se situacija stabilizira, vjerujemo da se može očekivati brzi oporavak turizma, ali teško da se možemo nadati potpunom oporavku prije 2023.", poručuju iz Tourism Econimicsa.
I Svjetska turistička organizacija-UNWTO nedavno je redefinirala očekivanja od svjetskog turizma u 2020., tako da umjesto očekivanih 3 do 4 posto rasta međunarodnih turističkih dolazaka sada govori o 3-postotnom padu, što će biti prvi puta pad u svjetskom turizmu od krizne 2009. godine. ​(Hina/Reuters/EPA/FaH)
MINT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.