Cappelli: Očekuje se veliki dolazak slovenskih turista, popusti za domaće goste

Cappelli: Očekuje se veliki dolazak slovenskih turista, popusti za domaće goste

Europska komisija danas će dati preporuke za relativno otvaranje granica unutar EU-a. Ministar turizma Gary Cappelli rekao je u emisiji "A sada vlada" da su se svi ministri turizma složili da treba postojati protokol na razini Europske unije, ali treba biti svjestan da nisu svi jednaki u epidemiološkoj situaciji. Cappelli je rekao da - nakon što se riješi protokol sa Slovenijom - očekuje velik broj slovenskih turista, pogotovo jer njih 110.000 ima kuće u Hrvatskoj."Siguran sam, ako je epidemiološka situacija tačna, da ćemo 15. svibnja dolazak turista s Njemačkom, barem cestom, imati", rekao je ministar.Naglasio je da je Hrvatska izazvala EU da požuri s preporukama o najvažnijim stvarima, uključujući kretanje unutar granica. "Na razini EU dogovorili smo se da granice za treće zemlje neće biti otvorene do 15. lipnja," rekao je, dodavši da ćemo do kraja mjeseca imati protok dviju ili triju zemalja, istaknuo i napomenuo da narudžbe za srpanj i kolovoz nisu otkazane. 

Snižena cijena i ulaznice za nacionalne parkove  

Cappelli naglasio je da će ove sezone biti popusti za domaće goste.  "Smanjili smo i cijenu karata za nacionalne parkove, došli su mnogi domaći turisti. Ovim putem pozivam one koji odlučuju o cijeni ulaznica za dubrovačke zidine da smanje cijene, jer smatram da je iznos od 200 kuna u ovoj situaciji apsurdan “, rekao je, dodavši da će se takvo sniženje cijena preliti i na smještajni kapacitet i jedan dijelom brodarskim kompanijama. 
Naglasio je da je Vlada krenula i s karticom CRO-a, koja ove godine možda nije u potpunosti u funkciji, ali da je to dugoročni projekt.  "Ovih dana govorimo o dodatnim stvarima koje bismo mogli staviti na karticu CRO-a. Dakle, ako se možemo složiti s poslodavcima, hotelijerima i agencijama da onaj tko ima ovu karticu dobije dodatni popust, tada će imati prve rezultate", rekao je, dodavši da se nada za to će biti razumijevanja.

Zračni mostovi s Croatia Airlinesom

Istaknuo je kako je dogovoreno da ćemo raditi s zračnim mostovima s Croatia Airlinesom, jer je jug Hrvatske u potpunosti odsječen bez zračnog prometa. "Koristit ćemo našu zračnu liniju za koju sada vidimo koliko nam je to važna, jer sami možemo diktirati otvaranje određenih ruta", rekao je.  Ministar je rekao da je svjestan da su nove mjere donijele nova ulaganja i pravila za ugostitelje i hotelijere, ali da je to nešto neophodno. "Što se tiče vaučera, Hrvatska je među prvima reagirala u EU. Dali smo vaučere putničkim agencijama koje vrijede 180 dana i mogu se koristiti za neko drugo odredište ili reći da sljedeće godine želite ići na isti, tako da se vrijednost vaučera poveća. Ili da nakon 180 dana tražite povrat novca, koji se mora vratiti u roku od 14 dana ", naglasio je i dodao da to vrijedi za agencije, ali radimo na tome da vrijedi i za hotelijere i aviokompanije.  
Cappelli je rekao da je otpušteno oko 10 posto radne snage u turizmu. Naglasio je da će ove sezone raditi s domaćom radnom snagom, koliko god je to moguće. 
"Uložit ćemo veće napore da zadržimo domaće radnike raznim mjerama, jer one su jedna od naših najvećih vrijednosti", rekao je ministar Cappelli.

Izvor: HRT / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.