Premijer Plenković izrazio je nadu za Die Welt da će sezona biti uspješna

PLENKOVIĆ

Premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da će ovogodišnja turistička sezona biti uspješna, nakon što je Zagreb dobro reagirao na krizu vezanu za pandemiju koronavirusa s relativno malim brojem zaraženih, u intervjuu dnevniku Die Welt.

Hrvatska je trenutno, kako je rekao za njemački list u ponedjeljak, u fazi testiranja mjera za postupno ukidanje ograničenja u ugostiteljstvu.

"Trenutno promatramo kako to funkcionira u praksi. Siguran sam da ćemo prikupiti mnogo dobrih praktičnih iskustava uoči ljetne sezone", rekao je premijer.

Izrazio je uvjerenje da se broj novooboljelih neće povećati tijekom ljeta, ako se svi pridržavaju mjera, te izrazio nadu da će ova sezona biti uspješna. Dodao je da se ne očekuje isti broj turista kao i prošle godine.

Objašnjavajući relativno mali broj infekcija u Hrvatskoj, istaknuo je da Hrvatska pažljivo prati razvoj događaja u Kini od 8. siječnja. "I krajem istog mjeseca, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, razgovarao sam s predsjednikom Svjetske zdravstvene organizacije i već mi je tada bilo jasno da bi to moglo biti opasno", rekao je premijer.

Zaključio je da su sve mjere protiv širenja koronavirusa "jasno priopćene" građanima, ali dodao je da kredit imaju i građani koji su slijedili upute.

"Impresioniran sam jer je naš mentalitet zapravo mediteranski. Ali tijekom pandemije ponašali smo se više poput sjevernih Europljana", rekao je Plenković, koji je ukazao i na dugu tradiciju zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Otvaranje pregovora s Albanijom i sjevernom Makedonijom povijesne zasluge Hrvatske

Plenković je naglasio da je hrvatsko predsjedavanje EU-om drugačije nego što se očekivalo zbog pandemije, ali i da su postignuti određeni rezultati od kojih je istaknuo otvaranje pregovora o pristupanju s Albanijom i sjevernom Makedonijom.

"Političkim i diplomatskim naporima promijenili smo položaj nekih prilično utjecajnih članica. To će se pamtiti kao povijesna zasluga Hrvatske za njene susjede", rekao je Plenković.

Zaključio je i da Europska unija mora zadržati svoju prisutnost u regiji kako ne bi pala na utjecaj drugih sila.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.