Popovača: Hrvatska kuća vina

Popovača: Hrvatska kuća vina

Sisačko-moslavačka županija nakon epidemiološke situacije planira novi zamah turizma. U Popovači se planira gradnja Hrvatske kuće vina. Ta će kuća povezati bogatu tradiciju i suvremeno vinarstvo Moslavine te pridonjeti promiđbi autohtone sorte vina škrleta. Projekt će se najvećim dijelom financirati iz fondova Europske unije.
Zahvaljujući bogatoj enološkoj i gastronomskom ponudi Županije razvija se i projekt Kupujmo lokalno. Autohtoni domaći proizvodi sada se prodaju u trgovinama u Sisku, Kutini i Novskoj a nakon što je otvorena e-tržnica, lanac trgovina Kupujmo lokalno proširitće se i diljem zemlje.
Na području Sisačko-moslavačke županije sustavno se ulaže u razvoj cikloturističke infrastrukture – od biciklističkih staza i servisnih stanica do mapa biciklističkih ruta.
Unaprjeđuju se i drugi selektivni oblici turizma poput lovnog te lječilišnog turizma.
„Sisačko-moslavačka županija osigurava nekoliko vrsta bespovratnih potpora. Za unaprjeđenje turističke ponude Županije registriranim je turističkim subjektima osigurano ukupno 400.000 kuna, a s još 500.000 sufinanciramo organizirane dolaske turista. Turističkim subjektima na raspolaganju je i kreditna linija zahvaljujući kojoj mogu dobiti kredit za investiciju bez plaćanja kamata. Koliko je vrijedna naša kontinuirana potpora turističkim programima i manifestacijama, najbolje govore iznimno uspješni Lipovljanski susreti, Voloderske jeseni te Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici“, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.
Budući da je od Zagreba udaljena manje od sat vremena vožnje, Sisačko-moslavačka županija, poznata i kao zeleno-plava zipka Hrvatske, postaje sve poželjnije odredište domaćih gostiju, ali nakon otvaranja granica računa i na dolazak stranih gostiju. Najveći broj njih proteklih je godina dolazio iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije i Poljske.
„Gosti mogu upoznati kulturno-povijesnu baštinu, običaje i tradiciju, tu su i izleti u Lonjsko polje, kupanje u Topuskom, kušanje moslavačkih vina i gastronomskih specijaliteta poput šarana na rašljama, rekreacija na biciklima i plovidba rijekama. Turisti iz inozemstva polako, ali sigurno otkrivaju naše bogatstvo različitosti”, rekla je Ingrid Padjen Đurić, direktorica Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije.
Na predstavljanju turističkih planova prikazan je i novi promotivni film Sisačko-moslavačke županije sa snimkama iz Parka prirode Lonjsko polje u kojem se nalaze prvo europsko selo roda Čigoč te selo graditeljske baštine Krapje, Stari grad Zrinskih u Hrvatskoj Kostajnici, Sisak, Taborište i Moslavačka vinska cesta na kojoj su poznate vinarije Trdenić, Mikša, Florijanović, Miklaužić, Ilovčak, Prpić, August, Romić, Sambolek, Jaram, Kašner,Cvanciger i Kosovec.
Škrlet je prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona. Od ukupno 227 ha vinograda u Sisačko-moslavačkoj županiji, 76 ha je pod sortom Škrlet, a od toga je 68 ha u Moslavini a Moslavačka vinska cesta i Hrvatska kuća vina bit će među najvažnijim turističikim privlačnostima Sisačko-moslavačke županije.

Snimke: Marko Čolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.