Na današnji dan u srpnju premašeno milijun turističkih dolazaka!

turisti

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je na današnji dan ostvareno više od milijun turističkih dolazaka u srpnju, što je 47% dolazaka ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. Pritom je ostvareno i  više od 7,2 milijuna turističkih noćenja što je približno 55% lanjskog rezultata. Od ukupnog broja dolazaka inozemni su turisti ostvarili 875.000 dolazaka (44 posto lanjskog rezultata) i 6.2 milijuna noćenja (53 posto lanjskog rezultata), dok je promet domaćih turista na razini od 80 posto prošlogodišnjeg prometa mjerenog dolascima te 73 posto razine u noćenjima.  

„U Hrvatskoj ovih dana na dnevnoj bazi boravi gotovo 550 tisuća turista od čega je oko 460 tisuća inozemnih gostiju. Tijekom druge polovine srpnja, a posebice kolovoza očekujemo da će broj gostiju u hrvatskim destinacijama i dalje rasti, a navedeno potvrđuje dobru međunarodnu tržišnu poziciju naše zemlje koja je jedna od rijetkih turističkih destinacija Mediterana u kojoj se realizira turistički promet“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.  

U dosadašnjem dijelu srpnja, odnosno u razdoblju od 1. do 15. srpnja u pogledu apsolutnog broja noćenja vodeće je tržište Njemačke s kojeg je ostvareno 86 posto lanjskog rezultata, a zatim slijede Slovenija sa 83 posto lanjskog rezultata te Češka sa 69 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju. Destinacije s najviše ostvarenih noćenja u dosadašnjem dijelu srpnja su Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj i Poreč.

Prema nedavnom pisanju HINE -  " Hrvatskoj je u prvih 14 dana srpnja boravilo više od 950 tisuća turista, koji su ostvarili više od 6,6 milijuna noćenja, što je na razini 55 posto prošlogodišnjih rezultata, čime su nadmašene procjene, očekivanja i konkurencija, ističu u srijedu iz Hrvatske udruge turizma (HUT). U danas objavljenom tjednom biltenu "Croatia Tourism & Travel Weekly", iz HUT-a ocjenjuju da su srpanjski turistički rezultati "posljedica prvenstveno najbolje obalne epidemiološke slike na Mediteranu", čemu dodaju i da "Hrvatska i dalje ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u EU". "Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), krovna epidemiološka institucija, potvrdio je kako nema informacija da se ijedan od zaraženih državljana drugih država zarazio u Hrvatskoj", navode iz HUT-a.

U novom tjednom biltenu iznose i podatke da je od početka ove godine do sredine srpnja u Hrvatskoj bilo više od 2,6 milijuna turista, koji su ostvarili 14,3 milijuna noćenja, od čega najviše ili 5,1 milijun u objektima u domaćinstvu, koje slijede kampovi s 2,6 milijuna i hoteli s 2,1 milijuna noćenja.
Najviše je inozemnih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije i Mađarske. Po podacima HUT-a, trenutno je u Hrvatskoj otvoreno 786 hotela i 395 kampova, a svakodnevno se otvaraju i drugi objekti i sadržaji u destinacijama. "Standardi sigurnosti u svim turističkim objektima su visoki, a hrvatski epidemiolozi su napravili vrlo detaljne smjernice za sve tipove objekata i turističkih usluga koje su implementirane diljem zemlje", piše u biltenu HUT-a, u kojem se iznosi i niz korisnih informacija za turiste, od prometnih s pregledom najavljenih letova prema Hrvatskoj od srpnja, preko vijesti iz kompanija do zanimljivosti tko je od poznatih boravio u Hrvatskoj ovo ljeto i drugih.

HUT i direktor te udruge Veljko Ostojić i u najnovijem biltenu  poručuju da je Hrvatska "sigurna i poželjna destinacija"." objavljeno je na stranicama Minsitarstva turizma.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.