Danas oko 820 tisuća turista odmara u Hrvatskoj

Danas oko 820 tisuća turista odmara u Hrvatskoj

U Hrvatskoj trenutno živi oko 820.000 turista, a posljednjih dana nije primjetan pad turističkog prometa zbog povećanja broja slučajeva koronavirusa, rekla je ravnateljica CNTB-a Kristjan Staničić u petak za Hinu, najavljujući porast turista ovog prazničnog vikenda.Turisti su trenutno u zemlji na razini od oko 68 posto u odnosu na isti dan prošle godine, kada ih je bilo 1,2 milijuna. Najviše ih je, oko 200 tisuća, u Istarskoj županiji, zatim oko 160 tisuća u Primorsko-goranskoj županiji, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji oko 150 tisuća, a u Zadarskoj županiji oko 145 tisuća.
Staničić navodi da je prema destinacijama s najviše turista, danas prvih pet u Istri i Kvarneru Rovinj, Medulin, Poreč, Umag, Crikvenica i Mali Lošinj.

Za blagdan Uznesenja moguće je manje vjernika u marijanskim svetištima. 

Na pitanje očekuje li u subotu povećane posjete marijanskim svetištima, Staničić kaže da se to zasigurno može očekivati, jer proslava blagdana Uznesenja uključuje posjete svetinjama. 
"Međutim, u općem ozračju smanjenog putovanja, mjera opreza i ograničenja uvedenih za borbu protiv pandemije koronavirusa, moguće je da će za ovaj praznik ove godine biti manje vjernika u marijanskim svetištima, uključujući i turiste", rekao je Staničić. da je ovaj posjet teško formalno kvantificirati, jer se uglavnom radi o jednodnevnom putovanju ili samo nekoliko sati, a budući da nema noćenja i oni nisu zabilježeni u sustavu eVisitor.
Kako se ovaj praznik ove godine 'poklapa' s trećim vikendom u kolovozu, nakon čega je, čak i u najboljim godinama za turizam, obično došlo do blagog smanjenja dolazaka i noćenja turista, kako kaže Staničić, to se može očekivati ​​i ove godine.

Kolovoz je dosad nadmašio sve prognoze sa oko 70 posto noćenja sinoć

Naglašava da su dosadašnji rezultati iz kolovoza nadmašili sve prognoze i vjeruje da će do kraja tog mjeseca, pod uvjetom da trenutni tržišni uvjeti ostanu nepromijenjeni, ostati postignuti indeksi ukupnih dolazaka i noćenja od oko 70 posto prošlogodišnjeg rezultata.
"Očito je da je koronavirusna pandemija još uvijek prisutna i da je riječ o krizi s neizvjesnim ishodom i gotovo je nemoguće bilo što predvidjeti. Prethodne brojke već pokazuju da turistički rezultati ove godine variraju ovisno o destinaciji ili pojedinoj vrsti objekata. Međutim, važno je zapamtiti da je ovo vrlo izazovna godina za sve, uključujući turizam, u kojoj je glavni cilj postizanje boljih rezultata kako bi se stvorila zdrava osnova za pripremu i provedbu sljedeće turističke godine, koja će također biti vrlo izazovan “, kaže Staničić.

S druge strane, teško je predvidjeti što će donijeti rujan i cijeli postsezona, ali vjeruje da su u takvim okolnostima komunikacijske aktivnosti s tržištima važne kao jedan od izuzetno važnih elemenata koji utječu na odluku o putovanju.
"Konstantno komuniciramo s direktorima naših predstavništava, a oni sa svojim partnerskim tržištima, medijima i drugima situaciju kakva je trenutno u Hrvatskoj. Mi se 'borimo' s određenim 'udarcima', ali također brzo reagiramo, negiramo pogrešne podatke, održavamo sastanke s partnerima. surađujemo s drugim institucijama, prije svega s diplomacijom i nacionalnim sjedištem ", otkriva Staničić.

Također ocjenjuje da su dobre turističke brojke s tržišta Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske također rezultat intenzivnih marketinških i informativnih kampanja CNTB-a, napominjući da rezultati i dalje ovise o epidemiološkoj situaciji. nužno i strogo pridržavanje svih propisanih mjera i preporuka nacionalnih sjedišta od strane svih pružatelja turističkih usluga. Komentirajući jučerašnju uredbu talijanske vlade prema kojoj je testiranje obvezno za sve koji u Italiju dođu iz Hrvatske, Malte, Grčke i Španjolske, Staničić kaže da razlog tome vidi u djelovanju talijanske vlade

, najavu iz Slovenije i čekanje na 'ishod' iz Nizozemske.

sigurnost vlastitih građana, ali i u činjenici da je to razdoblje Ferragostota, kada Talijani najviše putuju.
"Zemlje uključene na ovaj popis direktni su i najveći konkurenti same Italije. U Hrvatskoj trenutno ima oko 45 000 talijanskih turista, ali sigurno je da će ta talijanska odluka utjecati na promet s tog tržišta kasnije u kolovozu. Unatoč toj situaciji, ured CNTB-a -i u Italiji i dalje prima izuzetno velik broj upita o dolasku Talijana na godišnji odmor u Hrvatsku i oni žele doći ", navodi direktor CNTB-a.

U slučaju Slovenije, kaže da još nema službenih odluka i vjeruje da će Hrvatska ostati na trenutnom popisu koji slovenskim državljanima omogućuje nesmetani povratak u Sloveniju bez predstavljanja testa ili odlaska u karantenu.
"Slovenija je jedno od naših najvažnijih tržišta. Mnogi njihovi građani posjeduju nekretnine u našoj zemlji, a trenutno ih ima oko 115 tisuća u Hrvatskoj."Osvrnuo se i na nizozemsko tržište, gdje je HNB također u stalnom kontaktu s partnerima, agencijama i turoperatorima, kao i relevantnim institucijama.

"Ostaje da vidimo kakva će biti konačna odluka nizozemskih institucija, ali vjerujemo da se po svim parametrima možemo vratiti na njihov popis sigurnih odredišta, koji već uključuje neke zemlje koje imaju lošiju epidemiološku situaciju u odnosu na Hrvatsku", rekao je Staničić. U svemu je važna i dobra suradnja s hrvatskom diplomacijom, koja svojim aktivnostima doprinosi održavanju trenutnog položaja Hrvatske kao jedne od rijetkih turističkih zemalja u kojoj se odvija značajan turistički promet. (Kina)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.