Ministrica Brnjac: Zasad ne idemo na njemačku 'crvenu listu', pripremamo nove mjere za turizam

brnjac

Za RTL Danas o rezultatima turističke sezone govorila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Mi danas imamo oko 760.000 turista. Uz domaće, najviše turista je iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije. Mi redovito kontaktiramo kolege iz svih tih država i izvještavamo kakva je situacija. Njima je bitno da znaju kakva je situacija po županijama. Za sad nemamo nikakvih problema da bi Nijemci bili pozvani da se vrate nazad baš zato što redovito komuniciramo. Mi izmjenjujemo brojke. Oni znaju da je najviše zaraženih u Zagrebu, Vukovarsko-srijemskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji", kazala je ministrica.

Epidemiolozi prate situaciju u Hrvatskoj i u drugim državama

Nakon stavljanja Hrvatske na 'crvenu listu' pojavili su se komentari da su pojedine države ljubomorne na naše turističke rezultate. Brnjac kaže da ne bi izlazila s takvim optužbama. Ističe da je svima u interesu da školska godina počne redovito bez odgađanja.

Upitana hoće li Hrvatska uzvratiti protumjerama, primjerice da se građane pozove da ne idu na skijanje u Austriju ili Sloveniju, ministrica odgovara: ''Ne vjerujemo da ćemo to razmatrati. Epidemiolozi prate što se događa u okolnim državama. Situacija je svugdje po svijetu različita. Brojke u određenim državama rastu. Naši epidemiolozi to prate, kao i situaciju u Hrvatskoj i donose pravovremene mjere. Isto tako će biti i najesen i na zimu." 

Hotelijeri predlažu testiranje turista iz zemalja koje uvode samoizolacije ili obvezna testiranja po povratku iz Hrvatske na naš račun. Brnjac kaže da sada razmatraju koliki su kapaciteti hrvatskog zdravstva. 

"Za dodatne kapacitete to treba vidjeti i dogovoriti", kaže kratko ministrica.

Ministarstvo priprema nove mjere za turizam 

"Mi smo u specifičnoj situaciji, turizam je 20 posto BDP-a i turistički sektor je najviše pogođen. Zato kroz instrument za oporavak i otpornost pripremamo turistički sektor, što kroz bespovratna sredstva, a što kroz povoljne zajmove. Postojeće mjere za očuvanje radnih mjesta, za likvidnost nastavljamo i na jesen. Svi su poslali svoje prijedloge, oni se sada analiziraju. Za stabilnost nam je bitno očuvanje radnih mjesta", kaže Brnjac. 

CRO kartice koje je pokrenuo Gari Cappelli nisu se proslavile, a Brnjac ističe da je riječ o dugoročno dobrom projektu.

"Mislim da je izdano oko 2000 kartica, ali u pogrešno vrijeme, došla je korona. Vidimo je kao dobar nastavak za budućnost i vidjet ćemo kakvi će biti rezultati za samu koronu". 

Uskoro kruzeri u Dubrovniku

U Dubrovnik će uskoro ponovno uplovljavati kruzeri, no mnogi time nisu zadovoljni. Smatraju da se rizik ne isplati budući da taj profil gostiju ne troši puno prilikom obilaska grada. 

"Gradonačelnik Franković je tražio dozvolu za uplovljavanje kruzera. Oni su i prije imali želju da imaju dnevno dva kruzera kako bi što lakše upravljali tim segmentom. Gradonačelnik je razgovarao s jednom kompanijom, koja je u vrhu pridržavanja epidemioloških mjera i tu nema bojazni. Zato je Stožer i dao zeleno svjetlo. Mi trebamo vidjeti na koje će se načine to dalje odvijati. Jako je pozitivno što je Dubrovnik grad s najdužom sezonom i za listopad i studeni imamo najave zrakoplovnih linija", kazala je ministrica Nikolina Brnjac.

Izvor: RTL / Vlada



 
Pisane vijesti

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.