Brnjac o crvenim listama: Sezona nije gotova, broj zaraženih će pasti, a popisi će se revidirati

Brnjac o crvenim listama: Sezona nije gotova, broj zaraženih će pasti, a popisi će se revidirati

Nakon što se Hrvatska, zbog velikog broja zaraženih, našla na crvenim listama zemalja iz kojih dolazi većina turista, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u Novom danu televizije N1 da nam se dogodila "situacija", što žali, ali da sami turisti kažu da se kod nas osjećaju sigurno i da ni u jednom od naših hotela nitko nije zaražen. Rekla je da razumije neke poteze zemalja koje su nas stavile na crvenu listu.
 
"Svi se brinu za svoje. Školska godina će uskoro početi. Ti će se popisi revidirati, za otprilike tjedan dana ili 14 dana, očekujemo da se pokažu bolji broj zaraženih", zaključila je.
Otkriva kako danas u Hrvatskoj odmara više od 170 tisuća Nijemaca, više od 30 tisuća Talijana, od kojih su mnogi ostali i nakon ograničenja svojih matičnih zemalja. 
"Imamo situaciju da u hotelima borave više od mjesec dana, oni rade odavde, to su novi trendovi u turizmu. Ministarstvo i CNIPH svakodnevno razmjenjuju podatke s državama članicama EU-a. Rečeno im je kakva je situacija po županijama, imamo županiju koja je sigurna, 70 posto Nijemaca i Slovenaca je u Primorsko-goranskoj i istarskoj županiji koja su sigurna ", rekla je, zaključivši da nećemo prejudicirati jer još moramo vidjeti koliko će ih proći ovaj vikend, posebno jer smo omogućili i testiranje na turističkim destinacijama. 
Pohvalila se da smo trenutno na oko 50 posto prometa u odnosu na prošlu godinu, što je iznad svih očekivanja, dok zemlje poput Grčke ili Španjolske imaju pad od 70-80 posto. Smatra da nigdje nije bilo "greške u koracima".
"Osoblje je profesionalno, sve mjere su bile primjerene dobi i opravdane. 14. kolovoza donijeli su odluku o zatvaranju klubova iza ponoći, na temelju dokaza, kada je utvrđeno da je odluka opravdana ”, rekla je.
 
Rad na turističkoj strategiji
 
Kada je u pitanju strategija turizma i utjecaj krune, rekla je da se na tome radi svakodnevno. 
"Žao nam je što su nas zemlje stavile na crvenu listu, posebno zato što se može čuti kako se turisti osjećaju sigurno s nama i poštuju mjere. No, i oni će biti revidirani. S obzirom na mjere, broj zaraženih trebao bi se smanjiti." istekne.  
"Radit ćemo na novoj strategiji razvoja turizma, kruna je napravila svoje, modaliteti su različiti. Moramo ići prema održivosti, planirati turizam, infrastrukturu, smještajne kapacitete, usluge s dodanom vrijednošću kao što su sigurnost, ekologija, zdravlje ", rekla je na pitanje vidi li Hrvatsku kao stranačko odredište:
 
" Ova strategija će dati odgovore, sada ne možemo dajte odgovore što točno i gdje, hoće li cjepivo biti dostupno da ili ne, sve će to utjecati na tržište i modalitete “, zaključila je. 
Što se tiče novca iz EU-a, ponovila je da računaju na Fond za oporavak, gdje će primarni zadatak biti održavanje stabilnosti, očuvanje radnih mjesta i likvidnosti, dok će sredstva iz nove omotnice koristiti za produženje sezone.
 
"Naravno da razmišljamo kako pomoći turističkim tvrtkama i sektoru zbog gubitaka. To se 20 posto našeg BDP-a mora oporaviti. Sektor mora biti otporniji za sljedeću sezonu", rekla je i dodala da sezona nikako nije završena.
"Za nas sezona nije gotova. Svi naporno rade, zabrinuti smo, ali poštovanje epidemioloških mjera mora postojati. Većina naših županija je sigurna. Apeliram na sve da se pridržavaju mjera jer je najvažnije zdravlje građana i turista", rekao je Brnjac.

PVRH / N1

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.