Turizam u Hrvatskoj podbacio manje od očekivanja

brnjac

Prema riječima ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, zbog pandemije koronavirusa, turizam je ipak podbacio manje od očekivanja jer ostvareno je 50 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, što je dvadeset posto više od očekivanja.

"Prema našoj projekciji ali i projekciji svjetske turističke organizacije trebali smo biti na razini od 30 posto. Međutim trenutno prelazimo 50 posto prošlogodišnjeg prometa i s tim brojkama, kada realno sagledamo sve segmente možemo biti zadovoljni", rekla je ministrica na jučerašnjoj manifestaciji u Barbanu - Trka na prrstenac. S takvim rezultatom su zadovoljni s obzirom na situaciju u zemljama u okruženju i drugim mediteranskim zemljama koje bilježe pad prometa od 70 do čak 80 posto. 
Napomenula je da sve zemlje, pa i one koje su Hrvatsku stavile na crvenu listu prate epidemiološku situaciju i mjere revidiraju svaka dva tjedna.

Trenutno najvažnije očuvanje radnih mjesta i stabilnost turističkog sektora

"Mi se moramo i dalje pridržavati svih epidemioloških mjera kako bi nastavili s dobrim brojkama koje smo imali do nedavno. No, moramo biti svjesni činjenice da u ožujku, travnju, svibnju i polovici lipnja nismo imali turističku sezonu kakvu smo očekivali", kazala je Brnjac koja u rujnu očekuje nastavak dobrih rezultata.  "Očekujemo nastavak sezone, ona nije gotova, ali napominjem samo uz dobre epidemiološke mjere i dobro vrijeme", dodala je Brnjac, napominjući da je u Istri i Primorsko-goranskoj županiji epidemiološka situacija vrlo dobra, što znaju i turisti, zbog čega imaju dobre rezultate.

Upitana kako se pripremiti  za 2021. koja, kako se čini neće biti laka, ministrica je rekla da je očuvanje radnih mjesta i stabilnost turističkog sektora trenutno najvažnije. 
"Turizam je oduvijek bio grana gospodarstva sklona brzim promjenama i prilagodbi tim izazovima. Osiguravanje prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije koja se brine o svojim gostima, uz nastavak dosadašnjih rezultata daje nam zamašnjak za sljedeću godinu", zaključila je Brnjac.
 
Izvor: Hina/Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.