Međimurje - kreće projekt izgradnje vidikovca na Mađerkinom bregu

Međimurje - kreće projekt izgradnje vidikovca na Mađerkinom bregu

Na najljepšoj točki Međimurja održana je početna konferencija projekta CycleSeeing Attractour – CSA zahvaljujući kojem će se na Mađerkinom bregu izgraditi i opremiti Biciklističko informativni centar s vidikovcem „Goričko sviralo“.

Vodeći partner projekta vrijednog 1.463.966,46 eura je Općina Štrigova, čiji je načelnik Stanislav Rebernik naglasio da je ideja o vidikovcu na Mađerki stara gotovo koliko i Općina: „Ovaj projekt dugo smo čekali, prolazio je brojne uspone i padove no zahvaljujući ustrajnosti došli smo do službenog početka. Aktivnosti oko projekta bile su vrlo kompleksne, ali sav trud se isplatio jer ćemo dobiti nužno potreban objekt koji će uz Društveni dom i Svjetski centar Pušipela u Štrigovi zaokružiti našu ponudu u jedinstvenu priču.“

Da već posljednjih dvadesetak godina postoji težnja i želja za ovakvim sadržajem, kazao je voditelj Turističke zajednice Općine Štrigova Josip Mikec: „Na Mađerkinom bregu već dugi niz godina provodimo brojne događaje kojima nastojimo šire promovirati naš kraj te ćemo izgradnjom vidikovca  konačno moći dostojno predstaviti ljepote Štrigove, gornjeg Međimurja i sjeverozapadne Hrvatske još kvalitetnijim i bogatijim turističkim sadržajem.“

Uz Općinu Štrigova i Turističku zajednicu Općine Štrigova, partner na projektu je mađarski Grad Nagykanizsa, suradnici su biciklistički klub „Mura Avantura“ iz Hrvatske i biciklistička udruga „Termál Út Kis-Balaton“ iz Mađarske, a voditelj provedbe projekta je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA čija je zamjenica ravnateljice Ana Kralj predstavila detalje projekta. U okviru projekta bit će izgrađen i opremljen Biciklističko informativni centar s vidikovcem „Goričko sviralo“. Nova turistička atrakcija obogatit će turističku ponudu općine Štrigova, atraktivne kontinentalne turističke destinacije poznate po crkvi Svetog Jeronima u kojoj se nalaze freske poznatog slikara Ivana Rangera,  brojnim vinogradima i vrhunskim vinima, biciklističkim stazama i sportskim manifestacijama, kao i kulturno-umjetničkim te eno-gastronomskim događajima.Nagykanizsa će izgraditi Eko centar za posjetitelje s pump track poligonom koji će uvelike utjecati na turistički izgled i ponudu grada. Turistička zajednica Općine Štrigova će u sklopu projektnih aktivnosti u suradnji s Gradom Nagykanizsa raditi na promociji prekograničnog područja. Izradom novih zanimljivih turističkih paketa promovirat će prekogranične regije kao turističke destinacije s atraktivnom ponudom sadržaja za aktivni odmor. Označavanjem biciklističkih ruta u Međimurskoj županiji i regiji oko Nagykanizse poboljšat će se prekogranična povezanost i omogućiti brojnim cikloturistima i ostalim posjetiteljima lakše snalaženje i pronalazak turističkih sadržaja.

Uvođenjem ETIS sustava (European Tourism Indicators System - Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima) cilj je pridonijeti unaprjeđenju održivog upravljanja destinacijama tako da se dionicima u turizmu osigura jednostavan i koristan sustav, odnosno alati koji će im pomoći u upravljanju procesima održivosti i analizi ostvarenog napretka i rezultata poslovanja.  Izradom inovativne mobilne aplikacije kao sustava za praćenje broja posjetitelja i turista, kao i njihovog utjecaja na okoliš (engl. environmental footprint), omogućit će se i brzi pristup korisnim, zanimljivim informacijama o destinacijama.  Odlična prekogranična suradnja, nove turističke atrakcije, brojna kulturno-umjetnička događanja, zajedničke sportske manifestacije, inovativna mobilna aplikacija te kvalitetno označene biciklističke rute utjecat će na povećani broj dolazaka i noćenja turista i ojačati imidž pogranične regije kao turističke destinacije aktivnog odmora. 

Međimurska županija jedna je od najposjećenijih kontinentalnih destinacija u Hrvatskoj te iz godine u godinu učvršćujemo svoju turističku poziciju, no s obzirom na potencijal koji imamo moramo težiti još većim brojkama.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je pohvalio upornost Općine, Turističke zajednice Štrigova, REDEA-e i Međimurske županije predvođene zamjenicom Sandrom Herman i pročelnikom UO za gospodarstvo Darkom Radanovićem. „Dobivamo novi inovativni turistički proizvod kojim ćemo obogatiti turističku i biciklističku ponudu te stvaramo okvir kojim ćemo produljiti boravak gostiju u Međimurju jer na malom prostoru, unutar 8 kilometara zračne linije imamo Mađerkin breg, Svjetski centar Pušipela, Eko-turističku poučnu pješačku i biciklističku stazu „Svetomartinska Mura“ uz Mlin na Muri, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu i Matulov grunt u Frkanovcu“, zaključio je župan Posavec. 

Ukupna vrijednost projekta je 1.463.966,46 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.244.371,48 eura. Provedba projekta počela je 1. 9. 2020. godine i traje 20 mjeseci, odnosno do 1. svibnja 2022. godine.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.