UHPA: Agencije zadovoljne prodajom blagdanskih putovanja i zimovanja 2018./19.

skijanje

 Istraživanje o stanju prodaje blagdanskih putovanja i zimovanja 2018./19. koje je nedavno provela UHPA među svojim članicama, pokazalo je da su agencije zadovoljne prodajom blagdanskih putovanja i zimovanja.Prema rezultatima ankete, većina agencija očekuje rast prodaje paket-aranžmana u Hrvatskoj i inozemstvu u rasponu od 10 do 15 %. Manji broj agencija izjasnio se da im je prodaja ostala na istoj razini, dok vrlo rijetki bilježe blagi pad prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.   

Rezultati istraživanja potvrdili su već dobro poznatu činjenicu da će hrvatski građani i ove godine Božić tradicionalno provesti u krugu svojih obitelji i prijatelja, dok će se na putovanje izvan mjesta stanovanja odlučiti u vrijeme novogodišnjih blagdana i školskih praznika.Zagreb je i ove godine prvi izbor kada se radi o adventskim putovanjima u Hrvatskoj. Zabilježen je blagi rast broja agencija koje u ponudi imaju organizirani dolazak u Zagreb s polascima iz Istre, Dalmacije, Slavonije, središnje Hrvatske i drugih krajeva. Većina uglavnom u ponudi ima jednodnevne izlete autobusom tijekom vikenda, a cijene se kreću između 90,00 i 200,00 kuna po osobi. Zamjetan je porast organiziranih grupnih dolazaka iz nama susjednih zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Mađarska, Slovenija, Srbija), kao i dalekih tržišta (Japan, Kina, Koreja).Hotelski kapaciteti u Zagrebu i okolici kao i privatni smještaj rasprodani su već nekoliko tjedana pa će onima koji se odlučuju u zadnji tren biti teško naći smještaj u hrvatskoj metropoli. Po popularnosti Čazma s Božićnom bajkom na imanju obitelji Salaj u stopu prati Zagreb. Pojačano zanimanje za putovanja u vrijeme Adventa također bilježe Marija Bistrica, Opatija i Split.  

Kada je riječ o adventskim putovanjima u inozemstvo, naši građani se najradije odlučuju za cjenovno povoljna jednodnevna ili dvodnevna putovanja autobusom u okolne države. Najpopularnija odredišta su Graz, Beč, Bratislava, Budimpešta, Prag i Salzburg. Od talijanskih odredišta, uz već dobro poznate Gardaland, Milano, Rim, Veronu i Veneciju u ponudi su mogu naći i Cinque Terre, Bergamo, Lago di Garda, Pompeji, Rimini, San Marino, Toskana i dr. Za one dubljeg džepa, agencije su pripremile višednevna putovanja zrakoplovom, uglavnom do europskih metropola poput Amsterdama, Barcelone, Lisabona, Londona, Rima ili pak dalekog Rovaniemija (Finska).  Porast prodaje adventskih putovanja na domaćem tržištu se kreće oko 10 %, dok je za inozemstvo riječ uglavnom oko 12 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Prodaja novogodišnjih aranžmana u Hrvatskoj i inozemstvu kod većine je agencija za sada na razini prošlogodišnjih rezultata, dok manji dio njih bilježi rast oko 10 %. Pored tradicionalno popularnih Dubrovnika, Opatije i Splita, pojačano je zanimanje za aranžmane  za Bašku Vodu, Fužine, Rijeku, Pulu, Poreč, Rovinj, Vodice i toplice. Prema informacijama agencija, Naši građani najčešće se odlučuju dočekati Novu godinu u Beču, Budimpešti,  Londonu, Parizu, Pragu i Rimu. U ponudi su također Amsterdam, Atena, Barcelona, Istanbul, Kopenhagen, Moskva, Malta, Finska, Portugal, Sarajevo, Sicilija i Skopje. Ljubitelje dalekih putovanja i krstarenja očekuje zanimljiva ponuda putovanja s garantiranim polascima u brojna odredišta u Aziji, Africi, Južnoj i Sjevernoj Americi. 

Prema podacima agencija, sve veći broj građana odlučuje se za aktivni zimski odmor u najpopularnijim skijalištima Austrije, Italije i Slovenije. U odnosu na prošlu sezonu, većina članica UHPA-e očekuje dobre rezultate, s rastom u prosjeku od 10 % u odnosu na prošlu sezonu. Prodaja za nešto udaljenija skijališta u Francuskoj za sada je na razini prošlogodišnjih rezultata.Hrvatski građani će na skijanje najviše krenuti u terminu zimskih školskih praznika koji traju od 24. prosinca 2018. do 11. siječnja 2019. godine. U tzv. „hrvatskom skijaškom tjednu“ od 5. do 12. siječnja 2019., kada su i cijene puno povoljnije, najčešće ćemo ih viđati u Gerlitzenu, Nassfeldu, Kronplatzu, Livignu, Marillevi, Folgariji, Passo Tonaleu, Sillianu, Cortini d'Ampezzo te slovenskim skijalištima (Kranjska Gora, Krvavec, Pohorje i dr.).  Kupres i Jahorina u susjednoj Bosni i Hercegovini vrlo su popularni zbog blizine i povoljnih cijena. Nekoliko agencija u ponudi ima skijanje na Platku i Sljemenu.  

Pretežito se radi o grupnim putovanjima (54,2 %), dok na individualna putovanja otpada 45,8 %. Klijenti se najčešće odlučuju za hotelski smještaj (79,2 %) dok se manji dio rezervacija odnosi na privatni smještaj (20,8 %). Cijene aranžmana uglavnom su ostale na razini prošlogodišnjih, a iz agencija ističu da klijenti imaju mogućnost ostvariti niz pogodnosti kroz akcijske popuste (first/last minute ponudu). Naši građani i dalje daju prednost neposrednom kontaktu s agencijom. Njih 47,8 % aranžman kupuju u poslovnici agencije, 39,1 % učinilo je to putem online platforme, 26,1 % putem posrednika (subagenta), dok po 4,3 % otpada na društvene mreže i kombinaciju neke od ponuđenih opcija rezervacije odnosno kupnje aranžmana. Što se tiče metode plaćanja, građani najčešće odabiru karticu (75 %), dok njih 25 % aranžmane plaća gotovinom.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.