Impresivni turistički rezultati u 2018. u Varaždinskoj županiji - porast broja noćenja za 20 posto

miran i natalija

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, Natalija Martinčević i direktor TZ, Miran Bojanić Morandini, 8. siječnja, u varaždinskoj županijskoj palači predstavili su turističke rezultate Varaždinske županije za 2018. godinu.

 


- Iza Turističke zajednice Varaždinske županije je izrazito uspješna godina, što je svakako i rezultat promjena koje su se dogodile u strukturi vođenja TZ-a, rečeno je. Varaždinska županija ima veliki potencijal za prezentaciju svoje kulturne baštine, gastronomije i drugih ljepota koje je potrebno prezentirati kroz Turističku zajednicu u 2019. godini, a u planu je i novo brendiranje destinacije te će već u veljači biti raspisan i natječaj za novi vizualni identitet, poručio je direktor TZ.
Prema podacima iz sustava e-visitor, u 2018. godini na području Varaždinske županije ostvaren je 15 posto rast noćenja domaćih turista te rast noćenja od čak 25 posto stranih turista u odnosu na 2017. Ukupno je ostvareno 19,45 posto više noćenja nego u prethodnoj godini, što je najbolji rezultat u posljednjih osam godina te najbolji rezultat u odnosu na županije u okruženju.
Predsjednica Turističke zajednice Natalija Martinčević prezentirala je strategiju razvoja turizma kroz smještajne kapacitete, manifestacije, ciklo-turizam i gastronomiju.
- Pozvali smo medije da bismo prezentirali naš rad u protekloj godini koji je dao izvanserijske rezultate. Naime, 2006. godine mi smo u prvom mandatu župana Čačića bili po turističkim rezultatima prva županija u regiji, a nakon toga imali smo veliki pad i u proteklih osam godina pali smo na četvrto mjesto među ovih kontinentalnih pet županija s kojima se mjerimo. Dočekao nas je veliki posao, Naš najveći problem su smještajni kapaciteti jer preko 85 posto noćenja u susjednim županijama odvija se u toplicama. Upravo iz tog razloga krenuli smo u realizaciju strateških projekata u Varaždinskim Toplicama, koje su naš apsolutni turistički biser te osigurali izgradnju Spinalnog centra u vrijednosti od 83 milijuna kuna i uz stopostotnu pokrivenost sredstvima EU fondova, zatim i projekt za potpunu obnovu Minerve s 404 ležaja u vrijednosti 73,5 milijuna kuna te Lovrine kupelji,Termi i Konstantinovog doma ukupne vrijednosti 50,5 milijuna kuna i to sa sredstvima osiguranim iz EU fondova i djelomično Varaždinske županije i Ministarstva regionalnog razvoja – istaknula je Martinčević te dodala:
-Tu je i niz manifestacija koje je u prošloj godini organizirala TZ županije u županijskom atriju u kojem su predstavljeni projekti desetak općina i njihovih udruga i OPG-a, u okviru manifestacije Županija u malom, zatim Bučograda, pa do Međunarodne izložbe bučinih ulja te 20-tak drugih kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija u atriju, koji je u postao središnje mjesto promocije i turističkih manifestacija u Županiji. Prezentirana su i iznimno uspješna predstavljanja Varaždinske županije u Trstu, Grazu te Zagrebu, a pokrenuli smo i projekt “Kuće za odmor s pričom” projekt je koji je TZ Varaždinske županije započela u 2017. godini i nastavlja ga razvijati pa taj segment pokazuje i najveći rast broja noćenja u Županiji. Riječ je o smještaju s visokom kvalitetom usluge, a istodobno i dodatnom izvoru prihoda za brojne obitelji.
Posebna vrijednost projekta je da se uz relativno mala ulaganja, a kroz osobni odnos između vlasnika i turista, stvara dodatna vrijednost za destinaciju. U svega godinu dana povećani su kapaciteti sa 2.363 na 8.542 ležaja odnosno za visokih 362 posto. Ulaganje u tu autentičnu i izvornu priču, odnosno u opremanje i podizanje kvalitete smještaja Varaždinska će županija putem natječaja u 2019. podržati s 1.000.000,00 kuna, naglasila je N. Martinčević te dodala.
- I u području cikloturizam postali smo treća Županija u Hrvatskoj koja ima Cyclist mrežu u koju smo uz Ministarstvo turizma uložili 600.000 kuna, a uključeno je 27 objekata u našoj Županiji.
U 2019. godinu Turistička zajednica Varaždinske županije zakoračit će još hrabrije, a predstavnici najavljuju da će to biti godina ulaganja, projekata i novih sadržaja. Turistička zajednica ima važnu ulogu, da uz Varaždinsku županiju i s lokalnim turističkim zajednicama ali i ostalim dionicima turističkog gospodarstva kreira ponudu koja će biti kreativna, autohtona i konkurentna na turističkom tržištu.
Direktor TZ-a zato ističe da se i u novoj godini mogu očekivati veliki projekti, nastavak financiranja kuća za odmor, brendiranje Varaždinske županije, manifestacije Županija na dva kotača, Okusi varaždinskog kraja, Najbolje od Varaždinske županije, kao i kulturne rute te brojna događanja i manifestacije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.