Zagrebačka županija u prva četiri mjeseca s 15 posto više turističkih noćenja

Zagrebačka županija u prva četiri mjeseca s 15 posto više turističkih noćenja

Zagrebačka županija i u 2019. je nastavila bilježiti poraste turističkog prometa s 24,1 tisućom turista koji su je posjetili u prva četiri mjeseca, što je 14 posto više nego u isto vrijeme lani, a porast od 15 posto zabilježen je i sa 43,1 tisućom noćenja, izvijestili su iz te županije. Strani turisti su u prva četiri mjeseca ove godine znatno više od domaćih posjećivali atrakcije i mjesta Zagrebačke županije, odnosno njih 15,5 tisuća ostvarilo je 27 tisuća noćenja. Iz županije pritom ističu kako je primjetan porast dolazaka turista iz Kine i ostalih azijskih zemalja, nakon kojih slijede Talijani, Bugari i Nijemci. Najviše posjećeni gradovi i mjesta bili su u prva četiri mjeseca Velika Gorica, Samobor, Ivanić Grad, Sveta Nedelja i Zaprešić.

Podsjećaju da je prošle godine tu županiju posjetilo ukupno 123 tisuće turista, ili 41 posto više nego u 2017. godini, dok su noćenja porasla 33 posto, na više od 154 tisuće. Nastavak pozitivnih trendova očekuju i ove godine, čemu u prilog idu i prva četiri mjeseca.

"Novi oblici ponude i turističkih proizvoda koji se razvijaju u Zagrebačkoj županiji 'city breka-a', kulturnog, zdravstvenog, ciklo, pustolovnog i eno-gastro turizma, razlog su pozitivnih rezultata", ocijenila je nova direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Ona je tu dužnost preuzela 1. svibnja ove godine, nakon što je dugogodišnja direktorica Ružica Rašperić otišla u mirovinu. 

Iz Zagrebačke županije podsjećaju da su nedavno objavili javni poziv u sklopu kojeg će i ove godine financijski podržati  različite projekte u turizmu, a ukupno za to izdvajaju milijun kuna.

"Riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za manifestacije koje su važne za turističku ponudu županije, a imamo i 1,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv za sufinanciranje razvoja javne turističke infrastrukture poput kongresnih centara, igrališta, klizališta, zabavnih parkova, šetnica, šumskih i biciklističkih staza i sl.", kažu iz te županije.

Najavljuju da će uskoro raspisati natječaj za poduzetnike u turizmu kojim će se dodijeliti milijun kuna bespovratnih sredstava za povećanje standarda kvalitete i ponude već postojećih hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata koji nude uslugu smještaja. (Hina) 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.