Slovenski Kanin doživljava turistički preobražaj - europskim ulaganjima do novog ruha

kanin

Slovensko skijalište Kanin već je godinama poznato po tome da i u travnju ima sasvim dovoljno snijega da se može u kombinaciji sa sunčanim vremenom bez problema skijati. To najviše skijalište u susjednoj državi smješteno odmah pored prekrasnog malog mjesta Bovec posebni je zamah uzelo nakon što je spojeno sa talijanskom Sella Neveom koje zbog sjeverne strane nadopunjuje Kanin koji u posljednje vrijeme postaje jedna od najboljih oaza za avanturiste, planinare i sve one koji vole neposredan doticaj sa prirodom ali i andrenalinske sportove poput letenja sa zmajem, zip line ili jurnjavu biciklima niz strme padine. Nije to ni čudno jer zamislite pogled s 2293 metara, najvišeg vrha Kanina, odakle se bez problema može vidjeti nekoliko okolnih planinskih vrhove, a za sunčanih i vedrih dana sve do obale Jadrana.

Skijalište je izgrađeno na planinskom grebenu iznad lijepo uređenog mjesta Bovec koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Slovenije, blizu tromeđe Slovenije, Italije i Austrije. Ako dolazite  autom iz pravca Zagreba najbolje je voziti auto-cestom preko Ljubljane, Kranjske Gore, talijanskog Tarvisia i onda se preko cestovnog prijevoja i graničnog prijelaza Predel vratiti u Sloveniju i spustiti do Bovca u prekrasnoj dolini Soče. Udaljenost je oko 270 kilometara. Oni koji vole izazove mogu krenuti iz Kranjske Gore preko prijevoja Vršič i skratiti put do Boveca, no za to svakako treba imati zimsku opremu jer na tom prijevoju i ljeti ima dosta snijega. Postoji treća, doduše najduža varijanta preko Škofje Loke i Tolmina gdje se može uživati u lijepim pejzažima, ali se vozi sporije jer su ceste uže.

Donja stanica gondole na Kanin je gotovo u samom mjestu i ona vozi na više od dvije tisuće metara odakle se možete odmah spustiti ili barem popiti jutarnju kavu u restoranu na vrhu. Krenete li na slovensku stranu očekujte samo prirodni snijeg jer topova za zasnježivanje nema pa je to veliki izazov za one željne avantura. Vožnja kroz duboki snijeg zna neki puta biti i opasna jer se na nekim mjestima može pojaviti kamenje pa se ne preporučuje početnicima koji tek savladavaju prve korake na snijegu. S talijanske strane su to dobro uređene staze po kojima je užitak skijati naročito krajem travnja kada je većina skijališta već zatvorena pa se može uživati kao da se skijate po privatnom skijalištu. Vrijeme na gornjem dijelu Kanina zna biti jako varljivo. Stoga je, prije odlaska tamo uputno dobro pogledati vremensku prognozu jer gondola iz Bovca ne vozi kada puše jaki vjetar. Ali tada je za skijaše organiziran ski-bus koji ih besplatno vozi do donje stanice kabinske žičare u Sella Nevei, gdje takvih problema uglavnom nema. Uz klasične karte na tom se skijalištu može koristiti i  SLO ALPS skipass za Julijske Alpe koji obuhvaća sedam skijališta s ukupno 180 kilometara skijaških staza. To je novost koja zasad vrijedi za pet slovenskih skijališta: Kanin, Kranjsku Goru, Krvavec, Vogel  i Cerkno, talijansku Sella Neveu i Monte Lussari kod Tarvisia i austrijski Dreiländereck - Arnoldstein pa se može kupiti na svim tim skijalištima. No, njegov inicijator Matej Kandare iz ljubljanske tvrtke PNT očekuje da će se već sljedeće zime znatno povećati broj uključenih skijališta. Po planovima to će biti Piancavallo, Forni di Sopra  Sauris, Ravascletto  Zoncolan i Sappada. Prednost takve ski-karte je što obuhvaća skijališta u i oko Julijskih Alpa pa se može svaki dan posjetiti drugo skijalište, a cijena joj je samo malo veća od karte za samo jedno skijalište.  

Najveća novost za koju smo doznali ovdje je planirana investicija u gradnju nove kabinske žičare koja bi bila gotovo dvostruko brža od postojeće te imala tri puta veći kapacitet jer bi umjesto kabina za 4 osobe dobila one za 10. Takve puno teže kabine će moći voziti i po puno jačem vjetru pa će se znatno smanjiti broj dana kada žičara iz Bovca neće moći voziti. U sklopu toga bi se, 100 metara više od postojeće, napravila nova gornja stanica s novim restoranom i servisom. Građevinsku dozvolu očekuju do kraja ove godine, a većinu novca planiraju osigurati iz fondova EU.

Sve će to dodatno pojačati zanimljivost Kanina i malenog Bovca u kojem su hoteli po ljetu praktično rasprodani mjesecima prije sezone. Jer, tada počinje jurnjava po obroncima i navala svih oni koji se žele okušati na zip lineu, jednim od najvećih i najdužih u Evropi. Iako će to mnoge iznenaditi, jer su Kanin i Bovec u Hrvatskoj prije svega poznati po skijanju, bolje posluju u toplijem dijelu godine nego zimi. Ali to ne čudi kada čujete što sve nude gostima: od biciklističkih staza, raftinga i vožnje kajacima na Soči, planinarenja i tzv. ferate (planinarske staze opremljene klinovima i sajlama), paraglajdinga, kanjoninga, alpinizma, speleologije, ziplinea, wellnesa, izleta, gastroturizma, a tu često možete vidjeti i atraktivne ekipe Red Bulla. Istraživanja su pokazala da je Soča po raznim aktivnostima najiskorištenija rijeka na svijetu, a to područje po „outdoor“ turizmu najrazvijenije u Sloveniji. Mnoge privlače i atraktivne staze za vožnje na brdskim biciklima, drugi prednost daju pješačenju po 150 km označenih staza (posebno je popularan Alpe Adria put koji tim područjem vodi od najvišeg vrha Austrije Grossglocknera do Trsta) ili adrenalinskim parkovima kod donje stanice kabinske žičare i 4 km od Bovca kod sela Plužna. Kao jednu od zanimljivih turističkih atrakcija spominje i muzej o 1. svjetskom ratu u obližnjem Kobaridu koji je proglašen za najbolji u Europi.   

Uglavnom smo stalno puni, kaže Gizela Flajs, direktorica prodaje u hotelu Mangart na samom rubu Bovca govoreći o smještajnim kapacitetima Bovca. Nije to ni čudno da se polupansion ovdje može pronaći već za 55 eura uz bogati doručak i sjajnu kuhinju koje se ne bi posramili ni Michelinovi stručnjaci. Poznato je to već svima koji dolaze ovdje i žele uživati u prirodi i pogledu koji iz soba puca na Julijske Alpe. Pored toga u hotelu osiguravaju i jeftinije ski karte u paketu sa pansionom tako da se može  spojiti ugodno sa korisnim. Slično se događa i u hotelu Alp koji sezonu dočekuje u potpunosti u novom ruhu. Naravno da ovdje ima i dosta privatnih apartmana što je sve dovelo do rasta od dvadesetak posto svake godine pri čemu turisti dolaze praktično iz svih dijelova svijeta.

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.