Počelo 18. izdanje Rabske fjere, odaziv posjetitelja nikad veći

Počelo 18. izdanje Rabske fjere, odaziv posjetitelja nikad veći

Svečanom paradom sudionika i obraćanjem gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, sinoć je službeno otvorena 18. Rabska fjera. Jedan od najzabavnijih ljetnih događaja na obali koji ponosno nosi titulu Turističkog događaja godine sve do subote 27. srpnja dodatno će oživjeti ulice Raba te cijeli grad vratiti u prošlost. Već prvog dana manifestacija je privukla rekordan broj posjetitelja, a još ih se više očekuje i tijekom preostala dva dana trajanja Fjere. 

Festival je tradicionalno započeo okupljanjem uzvanika u prostoru sv. Ivana Evanđeliste koji su se zatim spustili do Trga Sv. Kristofora gdje je gradonačelnik Raba, Nikola Grgurić svečano otvorio punoljetno izdanje i pozdravio sve okupljene. Svečanosti otvorenja prisustvovao je i direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić.

 „S obzirom da ovogodišnja Rabska fjera slavi svoju punoljetnost, time slavimo njenu zrelost i dominaciju u ponudi manifestacija ovakvog tipa. S ponosom možemo reći da smo svi mi, od onih koji su ju „postavili na noge“, preko uključenih u njen rast i razvoj, doprinijeli stvaranju branda prepoznatljivog diljem svijeta. Manifestacija koja objedinjuje povijest i tradiciju jednog mjesta, koja svoju povijesnu jezgru tijekom večernjih sati pretvara u srednjovjekovnu kulisu u kojoj Rabljani i njihovi prijatelji tijekom tri dana žive životom kakav je bio nekoć, uključujući ujedno u svoju priču i brojne posjetitelje, postala je simbolom našeg Grada i identiteta. Ako ćemo u jednoj rečenici pretočiti veličinu i značaj Rabske fjere, s ponosom možemo istaknuti da je riječ o prvom i najvećem srednjovjekovnom ljetnom festivalu te najboljem turističkom događaju u Hrvatskoj'', istaknuo je Grgurić.

Bogatstvo zvuka, slike i mirisa srednjovjekovlja i ove je godine očaralo brojne turiste. A posebna se emocija osjećala između 700 kostimiranih sudionika, ponajviše otočana koji su se ove godine angažirali u rekordnom broju. Ulice grada su pune kostimiranih obrtnika, ribara i vitezova, a na svakom se koraku mogu vidjeti tradicionalne narodne nošnje, predmeti i život baš kakav je bio nekada. Posjetitelji mogu uživati i u okusima i mirisima autohtonih i tradicionalnih jela, od šulčića, domaćeg pršuta, sira i rapskog štoklja (sušene hobotnice) pa sve do rapske torte, mutaćona i neizostavnog domaćeg vina.

„Fjera već tradicionalno oživljava bogatu tradiciju i prošlost Raba. Hvala svima koji su se uključili u ovogodišnju organizaciju i učinili da ova Fjera bude posebna, zaista se osjeća kombinacija sreće i ponosa Rabljana koji naš otočki i srednjovjekovni štih žele prenijeti turistima. Svake godine bilježimo sve veći broj posjetitelja, a mnogi se vraćaju i svoj odmor na Rabu planiraju baš u vrijeme Fjere. Sadržaja ima mnogo, za svakoga ponešto. Zato pozivam sve da nam se pridruže i upoznaju naše običaje i tradiciju te zajedno s nama proslave ovo jedinstveno izdanje na koje smo jako ponosni'', istaknula je Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice grada Raba. 

Fjera traje još danas i sutra, a svi zainteresirani i dalje stignu posjetiti ovu top turističku manifestaciju te sa sobom ponijeti nezaboravne uspomene. Završnog dana Fjere, 27. srpnja, s početkom u 21 sat na Trgu Sv. Kristofora održat će se tradicionalne ''Rapske viteške igre'' i nadmetanje u pucanju samostrelom ''Udruge rapskih samostreličara'', a manifestacija će završiti spektakularnim vatrometom i pucnjom topa točno u ponoć, nakon čega će goste do dugo u noć na Trgu Municipium Arba zabavljati britanska skupina MKM Collective.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.