Zagreb i Šibenik među top 10 destinacija u Hrvatskoj

Zagreb i Šibenik među top 10 destinacija u Hrvatskoj

Hrvatska turistička zajednica nedavno je objavila podatke o broju noćenja i dolazaka u srpnju. U odnosu na isti mjesec prošle godine, zabilježeno je 32 tisuće dolazaka i 402 tisuće noćenja manje. Najveći rast bilježe županije u kontinentalnoj Hrvatskoj, među kojima je i Grad Zagreb. 

Prema posljednjim podacima sustava e-visitor, u Zagrebu je od početka godine do kolovoza zabilježeno 785 000 dolazaka, što je 3% više nego lani u istom razdoblju. Broj noćenja također je u porastu te je dosegnuo gotovo milijun i petsto tisuća. 

Kada gledamo hotelski promet, Zagreb je ove godine među top 10 destinacija u Hrvatskoj. Popunjenost privatnog smještaja također je bolja u odnosu na prošlu godinu. Valja napomenuti da se ti podaci odnose i na naselja koja spadaju pod Zagreb. Primjerice Lučko, Sesvete, Brezovica, Popovec i ostala naselja.

Kada je riječ o gostima, najviše ih je iz Južne Koreje, zatim iz Sjedinjenih Država, Italije i Njemačke.

Što se tiče turističke ponude u Zagrebu, vrući mjeseci na asfaltu sve su samo ne dosadni. Tu su: Ljeto na Strossu, ljeto kod Matoša, ljetna pozornica na Tuškancu i mnoge druge manifestacije. Turisti su zadovoljni ponudom. 

Po broju dolazaka turista Šibenik je ove godine među 10 najboljih hrvatskih odredišta. Gostiju je 9 posto više nego lani, a i srpanj kojeg su se mnogi pribojavali dionio je 6 posto više dolazaka. 

Šibenik je i jedno od omiljenih odredišta domaćih gostiju, a na ljestvici najposjećenijih zauzeo je 7. mjesto. Uz najvjernije turiste iz Njemačke i Poljske, čari Šibenika otkriva sve više Britanaca, Belgijaca i Nizozemaca.

 

Istarska je obala tijekom ljetnih mjeseci najturističkije područje u Hrvatskoj. No unutrašnjost poluotoka ostaje skrivena i njezinu ljepotu tek treba otkriti. Tako je i s Dragućem, mjestom u središnjoj Istri koje je dobro poznato ljubiteljima filma, tradicijske glazbe i povijesti. 

Iza sedam gora, u najdubljoj unutrašnjosti Istre, na vrhu brežuljka skriva se Draguć. Grad spomenik s bogatom povijesnom baštinom. Neki kažu da je u njemu nažalost ostalo više mačaka nego stanovnika. No, srećom, nije baš tako.

Ljepotu Draguća prepoznale su i holivudske zvijezde poput Gerarda Depardieua ili Cube Goodinga Juniora koji su ovdje snimali neke od svojih uspješnica. U zadnje vrijeme, ljepotu središnje Istre otkrivaju i turisti.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.