Divani i Street food na slavonski način u Zagrebu

Divani i Street food na slavonski način u Zagrebu

U Slavoniji se živi osam tisuća godina, tu je pronađen najstariji indoeuropski kalendar, vino se punilo u butelje gotovo 200 godina prije Burgundije i Bordeauxa, tu se proizvelo prvo pivo u svijetu, ali i prvi hrvatski pjenušac. Slavonija ima i najveći crkveni trg nakon Rima, tu je bila prva kovnica novca u Hrvatskoj i prvi puta se u Hrvatskoj zakotrljala nogometna lopta i zaigrao tenis.
U Zagrebu u vinoteci Procaffea, direktori pet turističkih zajednica predstavili su turističku ponudu Slavonije uz vrhunska slavonska vina i jela koja su pripremili kuhari iločkog hotela Dunav, prvog nositelja Michelinove preporuke u tom dijelu Hrvatske.
Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije, Maja Jakobović Vukušić, direktorica TZ Požeško-slavonske županije, Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije, Mislav Matišić, pomoćnik direktorice TZ Osječko-baranjske županije i Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko srijemske, koja je i koordinatorica Klastera Slavonija, predstavili su turističke atrakcije najistočnije hrvatske regije.

„Slavonija je destinacija koja ima što za ponuditi svih 365 dana u godini. Jedan od osnovnih motiva posjeta našem kraju je gastronomija, imamo i dva parka prirode Kopački rit i Papuk. Slavonija nudi spoj tradicije i urbanog, moćni Dunav, ali i Savu i Dravu, vinograde, Zlatnu dolinu, Plemićku rutu, Požešku goru, Psunj , Erdut i Bansko Brdo. Tu su biciklističke rute, quadovi, kajak, planinarenje i još mnogo toga “ ispričao je Mislav Matišić.
A čvarci su bili najbolji uvod u birane specijalitete kojima je Turistička zajednica Požeško-slavonske županije na Adventu u Zagrebu na Starčevićevom trgu predstavila bogatu eno-gastro ponudu. Ispred četiri adventske kućice za predjelo se uz čvarke, servirala šunka, slanina, sir i kulen. Za glavno jelo posluženi su funky burgeri sa svinjetinom, potom krpice s kupusom i za kraj buncek u sendviču. Uz slavonsku šljivovicu u prohladnom danu grijači nisu bili potrebni, a vrhunska vina i pjenušci stigli su iz Kutjeva, jednog od tri vinogorja Požeško-slavonske županije.
„Za gurmanski doživljaj naše županije nismo slučajno odabrali novu lokaciju u okviru Adventa u Zagrebu. Tu je naglasak na ekologiji i ekološkim materijalima, a upravo te principe podržavamo i u Požeško-slavonskoj županiji poznatoj zelenoj destinaciji na čijem je području Park prirode Papuk, hrvatski geopark pod zaštitom UNESCO-a. Pokazali smo kako uspješno spojiti trendove moderne i tradicionalne kuhinje.“ rekla je Maja Jakobović Vukušić, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

„Favorit slavonske hladne plate su čvarci s paprikom koji se proizvode u okolici Požege, a posebno smo poznati po rolanom odojku te porkwichu i steakwichu, pravim iznenađenjima za nepce. Naše kobasice su bez aditiva, od kvalitetnog domaćeg mesa“, kaže Požežanin Nikola Stanišić jedan od vlasnika Funky Fooda.

Slavonska jela u street food varijanti dobar su način da se urbana publika upozna s raznolikošću i ljepotom kuhinje Požeško-slavonske županije. Njezin poznati brend Okusi Zlatne Slavonije predstavljen je i u novoj eno-gastro brošuri županijske turističke zajednice a prezentacija u Zagrebu organizirana je u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Foto: Borna Subota, Tomislav Smoljanović
Exe produkcija, Marko Čolić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.