U Supetru na otoku Braču s turističkim novinarima otključali smo inovativne delicije od otočkih namirnica i okuse povratka

U Supetru na otoku Braču s turističkim novinarima otključali smo inovativne delicije od otočkih namirnica i okuse povratka

U Supetru na otoku Braču s turističkim novinarima otključali smo inovativne delicije od otočkih namirnica i saznali  kako suvremena gastronomija u koju su ugrađeni autohtoni otočki proizvodi može biti dodana vrijednost otočnog turizma, ali i da sve više mladih povratnika iz inozemstva upravo u turizmu vidi svoju šansu za povratak i sretniji život u domovini.

Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice grada Supetra i Karin Mimica, u ime Kluba Gastronaut, s osam supetarskih ugostitelja, proteklog su vikenda proveli nas 30-tak novinara iz šest susjednih zemalja kroz Otključavanje okusa Brača.  Simbolika otključavanja bila je u otkrivanju nepresušnog vrela mogućnosti u kreiranju suvremene gastronomije korištenjem otočkih namirnica i vjekovnih znanja koja se u gastronomiji otoka prenose s koljena na koljeno, kako bi se gostima ponudilo menije pripremljene na drugačiji, inovativniji i suvremeniji način.

Na Brač smo ovom prigodom stigli trajektom na liniji  Makarska – Sumartin, te nakon tridesetak minuta ugodne vožnje po otoku stigli do hotela u sklopu Waterman Svpetrvs Resorta u Supetru, koji odjednom u okviru cijelog resorta može ugostiti i do 2000 gostiju. Tu nam je bio osiguran smještaj na bazi polupansiona, da bismo tijekom dana mogli uživati u novoj gastronomskoj priči koju brački ugostitelji pripremaju za svoje ovogodišnje goste. Za  povratak smo koristili jednako ugodnu liniju Supetar – Split, a i vrijeme je bilo sunčano i nije bilo prevruće pa je za nas, a i relativno velik broj turista za predsezonu, boravak na Braču bio iznimno ugodan.

Supetrys hoteli dio su lanca Tui Sunei koji nudi jedinstvene sadržaje i ponudu u cijelome svijetu, a posebna priča je iznimno gostoljubivo osoblje koje će vas dočekati širokim osmjehom i susretljivošću nadmašiti sve dosad doživljeno. Nakon smještaja i večere u Resortu prezentacija čitavoga projekta počela je u Roof top baru Hotela Osam uz promociju vina Senjković i degustaciju bračkih zalogajčića, dok ćemo tijekom boravka na otoku vinsku priču zaokružiti i vinima vinarije Stina.  

A Brač je poznat po svojoj bračkoj janjetini, koja se osim na ražnju, ili u pećnici, priprema i na špicu i pohana, te posebnoj mesnoj deliciji - vitalcu, napravljenom od iznutrica janjeta koje nikad nije probalo travu, zatim ovčjem siru, maslinama, bračkoj torti, jedinstvenoj hrapačuši, te vrhunskom maslinovom ulju jer sa svojih milijun stabala maslina Brač je vodeći u Hrvatskoj po proizvodnji maslinova ulja.

O bogatstvu maslinarske tradicije saznali smo putem do Muzeja ulja u Škripu u etno selu Gomila. Brač je poznat i po čuvenom bračkom vareniku prvom od proizvoda s otoka Brača koji je na razini Europske Unije zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. I "Bračko maslinovo ulje" upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićeno na području cijele Europske unije. "Bračko maslinovo ulje" je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline (Olea europaea L.) isključivo mehaničkim postupcima, pri čemu autohtona sorta maslina Oblica mora biti zastupljena u najmanjem udjelu od 80 posto, a oznaka zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

 

 Brač je naravno poznat i po ribi, rakovima i školjkama iz mora koje ga okružuje, kao i bogatstvu začina i samoniklog bilja koji se vjekovima koriste u otočkoj kulinarici. Kombinacija bračkih namirnica i tradicionalnih jela na nov način pokazali su se stoga kao dobitna kombinacija te je upravo ovo otključavanje bilo na neki način i testiranje kreativnosti otočkih kuhara i jednako tako nepca nas koji smo među prvima ta jela i kušali i u njima uživali. 

 Chefovi osam supetarskih restorana koji su sudjelovali u projektu Otključavanje okusa Brača iznjedrili su za ovu prigodu sjajne menije, dajući nam pritom naslutiti da tu njihova maštovitost zapravo tek počinje. Oduševila nas je njihova mladost kao i činjenica da su neki od njih povratnici iz iseljeništva te da u Hrvatskoj vide mogućnost razvoja karijere, ali i kvalitetnijega i boljeg života za sebe i obitelj koju ovdje planiraju stvoriti..

Jedni su, poput vlasnika Bistroa Bonaca odlučili nastaviti putem svojih roditelja, a drugi su svoj put odlučili začiniti uvođenjem noviteta u ponudu Brača, primjerice Sushi bara. Dojmila nas se priča o 29-godišnjem Roku Tadiću i njegovoj djevojci koji kaže da ga je na rad u Austriju, Njemačku... povukla ljubav, ali otišao je s ciljem da svoju djevojku vrati nazad. -  Tamo je deblji novčanik, ali kad shvatiš da si odvojen od obitelji i prijatelja ništa ti ne može nadoknaditi izgubljeno. Nakon razgovora s djevojkom sretan sam što sam joj uspio objasniti da možemo uspjeti ovdje. Uvjerio sam se i da nije sve tako crno kako navode neki medijski napisi, kojima se kako se čini namjerno tjera ljude iz Hrvatske. Izgleda po njima da kad dođeš van samo bereš novce, što je daleko od istine. Jer tamo možda imate bolju plaću ali su vam puno veći troškovi, nemate vremena za obitelj i prijatelje i svatko treba odvagnuti što je za njega bitno. Za nas to više nije bila opcija koju bismo odabrali za cijeli život - kaže Roko, koji se najesen namjerava i oženiti i u Hrvatskoj vidi budućnost za sebe i svoju obitelj.

Njegov Restoran & sushi bar Chopstix istaknuo se posebnim serviranjem svojih jela na drvenim brodićima ali i nazivima jela pa smo kušali Sirove Strasti (tartar od jadranske tune, marinirani i slani inćuni, kozice, zelena mišanca, kapari, motar, extra djevičansko maslinovo ulje, kruh sa češnjakom), a ukusna Otočna rolica sa svježim lokalnim namirnicama i azijskim tvistom bila je još jedan praznik za nepce.

Slična priča je i kod vlasnika, mladog chefa Bistroa Bonaca, koji također radi sa svojom djevojkom, a koji su nam u otključavanjima okusa ponudili meni od hladne plate s pet okusa Brača (pršut, brački ovčji sir, orasi, masline, kapari). Slijedila je lagana ljetna otočka salata (domaća smokva, domaci kozji sir, domaći brački bademi, domaći brački med), te odrezak jadranske tune s pečenim bračkim povrćem. Posebno je prijala pohana bračka janjetina na pariški način s pireom od mrkve i karfiola, a kao desert poslužen je sorbet (od domaćeg bračkog limuna).

Konoba Kala ponudila je carpaccio od bijele ribe (majoneza kapara, sirup bazge i citrusa, morska šparoga), raviole (grancigula, kozice, krema škampa, sladoled ovčji sir) i Krem brudet (file gofa, palenta sa sirom i ružmarinom, tostirane pinjole, tikvica).

Na meniju Restorana Families bila je Ljetna salata sa Bračkim sirom i pršutom – rikola, brački sir, pršut, cherry rajčica, dinja, suhe smokve, bračko maslinovo ulje, aceto balsamicom, filet jadranske tune na polpetama od motra, maslina, tikvica, i rikole sa umakom od jadranskih kozica i badema, te kotleti bračke janjetine na podlozi od au graten krumpira s pečenim šparogama i hladnim umakom od metvice.

Restoran Otok, hotela Osam poslužio je juhu s vongolama, domaći brački pršut s mariniranim smokvama, tjesteninu s račićima iz bračkih vala, filet brancina s krumpirom, špinatom i bračkim maslinama i
bračke palačinke sa svježim sirom i domaćom marmeladom.

Konoba Štorija pripremila je Bračku janjetina na špicu, kao specijalitet kuće i hobotnicu ispod peke.

Konoba Vinotoka bila je osobito kreativna te je ponudila Brački ovčji sir, sipu na salatu s domaćom kvasinom (octom), zelenu tjesteninu sa plodovima mora- osam vrsti školjaka, rakova, kozica i škampi, janjeći rižot s varenikom; Bračku janjetina na žaru, škartoc – delicije iz mora pečene u škartocu s povrćem i izvrsnu bračku tortu - bezglutensku bračku sinergiju badema, naranča i čokolade.

Konoba Kod Tonča, iz Splitske pripremila je Brački pijat (brački ovčji sir, pašteta od jadranske tune, marinirani i slani inćuni, masline, kapari i ukiseljena kapulica), crni rižot s bračkim maslinovim uljem i Bračku tortu.

Muzej uja, Škrip upriličio nam je potpuni doživljaj pa je uz priču u maslinarskoj povijesti otoka i načinim prerade maslina i proizvodnji ulja uslijedila i  degustacija: likera od maslina i višnje; ekstra djevičanskog maslinovog ulja, domaćih džemova; namaza od crnih maslina; namaza od zelenih maslina; ovčjeg i kozjeg sira, dalmatinskog pršuta; carpaccia od inćuna, te crnih maslina u soli.

Projekt Otključavanje okusa Brača - Ključ okusa provodi Turistička zajednica grada Supetra u suradnji s Klubom GastronautSudjeluju:  bistro Bonacakonoba Kalarestoran & sushi bar Chopstixrestoran Families,restoran Otok hotela Osamkonoba Štorijakonoba Vinotokakonoba Kod Tonča i Muzej uja,

Partneri projekta su: Waterman Svpetrvs Resort, vinarija Senjkovićvinarija Stina.

Fotografije: Rino Gropuzzo
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.