Biser mora 2019 – poziv na natjecanje pizzaiola, dvoboj i akrobatski show u izradi pizza

pizza

Najveće kulinarsko natjecanje u Hrvatskoj s popratnim događanjima okupit će od 9. do 12. travnja preko 250 kuhara iz 20 zemalja u Supetru u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a po deseti put održat će se u Svpetrvs hotelima na Braču (naime, prva četiri festivala bila su u Makarskoj). Manifestacija se održava uz potporu Turističke zajednice Splitsko-Dalmatinske županije, Grada Supetra, TZG Supetar, Svpetrvs hotela te Hrvatske gospodarske komore. Osim natjecanja turističko - ugostiteljskih škola, profesionalnih kuhara i slastičara, pripremili smo niz radionica, cooking showova, degustacija, eno prezentacija te edukacija (pogledajte program u privitku). Master classove vodit će renomirani chefovi René van Sevenant (Francuska), Guido Debono (Malta), Sokol Prenga (Albanija), Dušan Veršec (Slovenija), Vuksan Mitrović (Crna Gora), Helena Sauko (Bjelorusija), gosti iz Italije Marc Pavel, Saverio Ciampi i Gregorio Mannucci te domaći Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, Branko Ognjenović, Marijo Čepek i drugi.

Sve edukacije i master classovi bit će otvoreni za posjetitelje te će se na ovaj način građanima i profesionalcima Dalmacije ponuditi nova znanja, kao i trendovi u gastronomiji za koje vjerujemo da će uvelike doprinijeti kvalitetnijoj pripremi i boljem efektu turističke sezone. Sudionicima Bisera mora će se približiti kultura, običaji i gastronomija zemalja sudionika, pa ćemo imati prilike kušati delicije Albanije, Bjelorusije, Crne Gore, Francuske, Italije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

 

Od jutra u utorak kreću natjecanja polaznika ugostiteljskih škola, kao i druga događanja, a svečanost otvaranja održat će se u 18 sati kad će biti i proglašenje prvih pobjednika. Nakon toga uslijedit će velika večera za goste manifestacije kojoj će domaćini biti FLAG Brač (Lokalna akcijska grupa u ribarstvu LAGUR/eng. FLAG) s biranim ribljim jelovnikom.

 Drugog dana Bisera mora (srijeda) započinju natjecanja kuhara (juniori, seniori, tročlani timovi) u nizu kategorija (jela od ribe, janjetine, piletine, veganska, tjestenina, rižoti, rezbarenje voća i povrća uživo – carving...), a po prvi put, između brojnih događanja, održat će se i Natjecanje pizzaiola. Isti dan zakazan je i okrugli stol "Gastronomija kao inspiracija turističke fotografije". Za večeru goste Bisera mora dočekat će TZ Osječko-baranjske slavonskim specijalitetima, vinima i zabavnim programom.

 

U četvrtak navečer nakon natjecanja i gastro događanja je planirana večer hrvatskih specijaliteta kako bi se domaća gastronomija prezentirala stranim gostima, a istog dana pisac Veljko Barbieri predstavit će svoju posljednju knjigu "Veliki kuharski kanconijer«, objavljenu nedavno u izdanju VBZ-a kao "gastronomsko remek-djelo s više od 300 recepata". Tog dana odigrat će se i već tradicionalna Kuharska nogometna utakmica.

 

Za završnicu u petak, nakon natjecanja finalista i proglašenje pobjednika Bisera mora 2019, ŠKMER će upriličiti večer Dalmacije kao uvertiru za koncert Četiri tenora (Đani Stipaničev, Marko Škugor, Vladimir Garić i Marko Pecotić ).

 

Više pojedinosti možete naći na linkovima

NATJECANJE PIZZAOILA:

http://www.skmer.hr/newsletter/biser-mora-2019-natjecanje-pizzaiola-dvoboj-akrobatski-show-u-izradi-pizza-uz-barbina-craftove

 

CENTAURUS NA BISERU MORA - Od ikre hridinastog ježa, morskih šparoga, pa do ribljih polpeta, marinada i temeljaca od rakova

http://www.skmer.hr/newsletter/centaurus-na-biseru-mora-2019

 

LARETO FOOD dovodi talijanske i domaće virtuoze za pizzu, tjesteninu i rižote 
http://www.skmer.hr/novosti/program-biser-mora-2019

 

BISER MORA 2019 PROGRAM

http://www.skmer.hr/novosti/program-biser-mora-2019

 
Natjecanje pizzaiola održat će se drugog dana Bisera mora u 10 sati u restoranu Adria - Svpetrvs hotela, a bit će otvoreno posjetiteljima koji će se moći zabaviti uz brojne cooking showove, degustacije i prezentacije. Natjecatelji u prvom natjecanju u izradi pizze na ovom festivalu će pokazati što znaju i umiju pred stručnim žirijem u kojem sjede Ratko Tomić Raja (pizzeria Bokamorra, Split), Ivan Vanjak (pizzeria O'Hara, Zagreb), Saverio Ciampi (svjetski prvak u izradi Napoletane i voditelj talijanske Akademije za obuku profesionalnih pizza majstora) te Marc Pavel, nagrađivani chef iz Trsta i ŠKMER-ov ambasador za Italiju. Dan pizze i pizzaoila, 10 -17 h, srijeda 10. travnja, Svpetrvs hoteli, Supetar - Brač)

Svaki će natjecatelj praviti pizzu po svom izboru u dva primjerka; jednu za ocjenjivački sud, a drugu za degustaciju posjetiteljima. Pizzaioli imaju na natjecanju 15 minuta za pripremu, izradu pizze te pospremanje radnog mjesta i radne površine, kao i do 10 minuta za prezentaciju svog uratka.

" Namjera nam je ovim natjecanjem okupljati pizzaiole, ponajprije da razvijaju iskustva kako bi unaprijedili struku, jer će vidjeti što mogu i znaju kolege, dobiti povratne informacije i unaprijediti svoj rad. Dakle, važno je sudjelovati, a ne samo pobijediti. Smatram da je veoma bitno da se stvori zajedništvo i između nas pizzaiola, što uostalom i jest središnja ideja ŠKMER-a i osnivača ove udruge Mira Bogdanovića; da se ljudi povezuju, potpomažu i zajednički stvaraju kvalitetno poslovno i ljudsko ozračje" – poručio je Ratko Tomić, jedan od vodećih domaćih pizza majstora povodom natjecanja pizzaiola na Braču.

Akrobatski pizza show

Dodajmo da će nakon natjecanja u Adria hotelu u srijedu u 14 sati u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Lareto Food, distributerima prestižnih talijanskih marki i premium proizvoda za pizze, Saverio Ciampi upriličiti akrobatski pizza show. Ciampi je druga generacija pizzaiola u svojoj obitelji iz San Giorgio del Sannija, a postao je poznat širom Italije po brojnim titulama s natjecanja u izradama pizze te kao gost u emisijama tv kuća RAI i Mediaset. Između brojnih nagrada, osvojio je prvo mjesto u pravljenju Napoletana pizze na "Olimpiadi della Pizza 2007" u Salsomaggiore Terme, a 2012. godini na Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu bio je drugi u izradi napuljske pizze. Prezenter je proizvoda prestižne talijanske tvrtke Molino Scoppettuolo s kojima razvija posebnu liniju brašna za sektor pizzerija koja se kod nas može nabavit posredstvom Lareto Fooda.

https://www.youtube.com/watch?v=h954d4InjgU

Pizza dvoboj Zagora vs. more

Nakon njega, u 15 sati u hotelu Adria, članovi žirija Ratko Tomić i Ivan Vanjak održati će master class o izradi pizza po napolitanskim i drugim izvornim recepturama, a zatim će se njih dvojica dohvatiti tijesta i lopata za pećnicu te se ogledati u pizza dvoboju "Zagora vs. more".

"Otkriti ćemo posjetiteljima tajne izrade pizza koje se ne mogu vidjeti na društvenim mrežama, one koje se stječu iskustvom. Želja je da se na našim prostorima razviju znanja izrade koja nisu samo tipična za ovu regiju, već da se usvoje i vještine izrade od tradicionalne napoletane, romane, american style pizze i drugih. Dakle, da se naši pizzaioli u Hrvatskoj dodatno educiraju i šire znanja kako bi postali konkurenti našim susjedima Talijanima, ali i šire u svijetu" – istaknuo je Tomić.

Barbina pivska priča

Kako bi zaokružila ova događanja uz pizzaiole istog dana gostovat će na Biseru mora Siniša Anđelić, suvlasnik pivovare LAB Split - Craft Brewery (brend Barba). Donosi "Barbinu pivsku priču", a nadamo se i s pokojom bocom iz njihova asortimana 13 njegovanih craftova (Barba, Punica, Englez...). Spomenimo, LAB Split je nagrađen za svoj Barba Imperial IPA kao najbolje domaće pivo za 2018. godinu po glasačima američke web stranice "RateBeer".

 

 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.