HUT pozdravlja napore Vlade i odluku o isplati minimalne neto plaće te predlaže donošenje dodatnih mjera za turizam

HUT pozdravlja napore Vlade i odluku o isplati minimalne neto plaće te predlaže donošenje dodatnih mjera za turizam

Hrvatska udruga turizma pozdravlja današnju odluku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom se odobrava isplata iznosa od 3.250 kuna po radniku u razdoblju od najviše naredna 3 mjeseca u djelatnostima pogođenima koronavirusom te isto tako pozdravlja dosadašnje odluke Vlade RH koje idu u pravcu očuvanja radnih mjesta i likvidnosti društava u ugroženim sektorima gospodarstva.

U potpunosti svjesni sadašnje situacije te imajući u vidu da nije realno očekivati brzi povrat turističkog prometa, a želeći zadržati zaposlenike i gospodarsku aktivnost apeliramo na brzo donošenje tri dodatne vrste mjera:

  1. oslobađanje, a ne samo odgoda plaćanja fiskalnih i parafiskalnih davanja za ugrožene gospodarstvenike u turizmu na svim razinama vlasti do 01.07.2021. (najmanje 50%); 2. značajno smanjenje poreskih davanja, naročito PDV-a za koji predlažemo spuštanje na 5% do 01.07.2021.; 3. bespovratnu financijsku pomoć za ugrožene gospodarstvenike u turizmu u obujmu koji će omogućiti zadržavanja zaposlenih i potrebnu razinu gospodarskih aktivnosti radi pripreme i odvijanja ove i naredne turističke godine.

Svima želimo što brži izlazak iz ove situacije i stojimo na raspolaganju kako za pomoć u obliku korištenja naših objekata u zdravstvene svrhe, u slučaju nužnosti, tako i za detaljnije artikuliranje predloženog seta mjera.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.