Još nekoliko dana besplatan ulaz na Tvrđavu sv. Nikole

Još nekoliko dana besplatan ulaz na Tvrđavu sv. Nikole

U subotu je za posjetitelje svečano otvorena Tvrđava sv. Nikole, druga znamenitost koja se u tom gradu našla na popisu UNESCO-ove zaštićene baštine. Otvorenju su prethodili najnužniji radovi kako bi se tvrđava uopće mogla staviti u funkciji te kako bi se napokon mogao započeti valorizirati njezin turistički, kulturni i gospodarski potencijal.

Ove sezone do tvrđave se može doći isključivo brodom koji će polaziti iz Šibenika, točnije s mula Krke. Brod će, od polovice lipnja do polovice listopada ove godine, polaziti iz Šibenika prema utvrđenom rasporedu i to četiri do pet puta dnevno. Cjelokupni doživljaj, koji uključuje vožnju brodom kroz Kanal sv. Ante i posjet Tvrđavi sv. Nikole traje oko dva sata. Ulaznice, po individualnoj cijeni od 130 kuna (za odrasle), mogu se kupiti na prodajnom mjestu na šibenskoj rivi ili putem online trgovine na adresi www.kanal-svetog-ante.com.

“Cijena uključuje vožnju brodom, ulaznicu za Tvrđavu sv. Nikole, mobilni multimedijalni višejezični vodič za svakog posjetitelja, educirano prateće osoblje i priču o jedinstvenom prirodnom fenomenu i spomeniku kulture pod zaštitom UNESCO-a. Tijekom prvog radnog dana nakon otvorenja tvrđave, dakle od 16. lipnja, ulaznice su bile besplatne za sve posjetitelje. Također, u prvih nekoliko dana rada od 17. do 28. lipnja, stanovnicima Šibensko – kninske županije bit će omogućen slobodan posjet tvrđavi uz prethodnu rezervaciju besplatne ulaznice i predočenje osobne iskaznice na prodajnom mjestu Info centra Tvrđave sv. Nikole na šibenskoj rivi na adresi Obala dr. Franje Tuđmana 4”, kaže Anita Babačić Ajduk,  ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije koja je koordinirala čitavim projektom proteklih godina.

Također, istaknula je kako ništa ne bi bilo moguće bez nesebične podrške svih sudionika koji su prepoznali važnost i potencijal ove šibenske tvrđave.

“U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko pet milijuna kuna, od čega je čak četiri milijuna iz svog proračuna izdvojila Šibensko-kninska županija, dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture. Osim toga, htjela bih zahvaliti i svim ljudima koji su vođeni entuzijazmom i ljubavlju prema svom gradu čitavo vrijeme vjerovali kako će se dogoditi taj dan otvorenja, da ćemo napokon kulturno i turistički valorizirati ono što nam je ostavljeno u nasljeđe te da ćemo našoj lokalnoj zajednici i svim posjetiteljima nakon svih ovih godina omogućiti posjet Tvrđavi sv. Nikole uz kompletan doživljaj”, zaključila je Anita Babačić Ajduk istaknuvši posebnu zahvalu županu Šibensko-kninske županije Goranu Pauku, što je od samog početka prepoznao važnost naše javne ustanove i bezrezervno nas podržao u svemu, te ostalim županijskim djelatnicima Sanji Slavica Matešić, Damiru Lučevu Jadranki Fržop, Željku Dulibiću Robertu Baljkasu. Hvala i akademiku Nikoli Bašiću. Veliko hvala direktorici Turističke zajednice ŠKŽ Željani Šikić i Udruzi turističkih vodiča sv. Mihovil, koji su nam velika su nam podrška u ovom novom izazovu upravljanja posjetiteljima i prezentaciji kulturne baštine. Zahvaljujem i Ministarstvu kulture - Miljenku Domijanu, Jošku Ćuzeli, Bruni Dikliću, Tomislavu Petrinecu, Angeli Bujas i ostalim vrijednim radnicima šibenskog konzervatorskog odjela, te Ministarstvu zašite okoliša i energetike, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, SAFU, Regionalnoj razvojnoj agenciji, izvođačima radova na terenu, klapi "Sveti Juraj"- HRM koja nam je uveličala slavlje i svim ostalim sudionicima, te naravno medijima, hvala i vama što nas pratite.“

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.