Dvorac i jezero Trakošćan, inspiracija su izletnicima iz cijeloga svijeta

Dvorac Trakošćan

 Dvorac Trakošćan, jednu od najljepših stambeno obrambenih građevina ranosrednjevjekovne Hrvatske, za čiji je današnji izgled zaslužna velikaška obitelj Drašković i naravno u novije vrijeme država Hrvatska, iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista iz cijeloga svijeta. Osim dvorca prije nekoliko godina u ribarskoj kući na jezeru koje se rasprostire na 23 hektara podno dvoraca  uređena je poučna staza i informativni centar koji privlači sve veći broj posjetitelja i u šetnju uokolo jezera. 

 Oko dvorca nalazi se zaštićena Park šuma, a uz obale jezera koje u sebi zrcali plavo nebo i bujno zelenilo čak je pet kilometara novouređenih šumskih staza.

U informacijski centar i poučnu stazu za posjetitelje uloženo je oko dvaipol milijuna kuna, kaže Adam Pintarić, ravnatelj JU Dvor Trakošćan. Za Projekt  „Info centra i poučne staze Trakošćan sredstva su osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt NIP – EU Natura 2000 Integration Project  i dijelom Javna ustanova Dvor Trakošćan. Sve je uređeno u duhu održivoga razvoja.Ribarska kuća podignuta je na mjestu ribarske kuće grofova Drašković iz 19. Stoljeća, a izrađena je od drveta iz šume Trakošćan, dok poučne table služe u svrhu edukacije posjetitelja o ekologiji,vrstama i staništima oko jezera Trakošćan.

Informativni centar nalazi se na oko pola sata šetnje od dvorca. U informativnom centru održavaju se edukativni programi za školsku djecu, a projekt je važan i zbog činjenice da je Općina Bednja, u kojoj se nalazi dvorac Trakošćan, područje od posebne državne skrbi pa se tim projektom ujedno potiče održivi razvoj.

  Ravnatelj Dvora Trakošćan ističe i da je realizacijom tog projekta u ribarskoj kući kao polaznoj točci i info punktu Javna ustanova Dvor Trakošćan dobila novi jedinstveni edukativni sadržaj, ali i odmorište na šetnici oko jezera dugoj pet kilometara.

Neprestano ulaganje u dvorac i nove sadržaje, mamac je i za nove posjetitelje, pa, iako se od ove godine naplaćuje i ulaz u park Trakošćan, zanimanje ne jenjava. Danas, tu svjetski znanu turističku atrakciju Hrvatskog zagorja na godinu posjeti više od 70.000 gostiju iz cijeloga svijeta, a u posljednjih nekoliko godina među turistima su i posjetitelji iz Južne Koreje, Kine i drugih dalekoistočnih zemalja.

Put vila – romantična strana priče na poučnoj stazi

Poučna staza nosi naziv Put vila,sadrži 20 edukativnih tabli na stazi oko .Ime Put vila staza je dobila zbog toga što je taj kraj poznat po mitskim i mitološkim stvorenjima  pa se posjetiteljima bujnije mašte uz miris prirode, bajkovite ljepote šume i jezera u toj čarobnoj igri svjetla i sjene, zrcaljenja šume u jezeru ponekad pričini i odraz vile u jezeru. A ovdašnji ljudi pričaju da tko jednom srcem doživi taj čaroban vilinski svijet na jezeru Trakošćan više nikada neće na prirodu gledati istim očima.      

Priča o vretencu

 U ribarskoj kući posjetitelje dočekuje i multimedijalna priča o vretencu, koja objedinjuje kratku verziju cijele poučne staze.

  - Zamišljena je tako da kroz nekoliko table, od info kioska tj. info touch screen prezentacije, do 3D table od drveta,  izlijeće vretenac, koji nadlijeće trakošćansko jezero i uspijeva preživjeti susret sa pticom i ribom i na kraju dolazi do edukativnog prostora na katu opremljenog monitorom i zanimljvim publikacijama o prirodi i Trakošćanu.

Prostorija je predviđena za desetak osoba. Ilustrirani su i zidovi, a senzorski se pale zvukovi prirode i monitor na kojemu se vrti promotivni spot.

Restoran na splavi i pedaline

   Za umorne noge, osim klupčica uz ribarsku kuću, odmorište na jezeru nudi i mali restoran «Terasa na jezeru». Tu se može i prezalogajiti, a osim hrane i pića nudi se i zakup pedalina, kojima se, lagano pedalirajući, prekrasne vizure dvorca Trakošćan i park šume mogu doživjeti i jezera. Za odmor na kraju razgleda tu je i restoran u sklopu nekadašnjeg kulturnog dobra, a nalazi se odmah na ulazu, u podnožju dvorca, gdje su i prostorije uprave Javne ustanove Dvor Trakošćan.Tu je i mali galerijski prostor i suvenirnica iz koje se kao uspomene sa sobom mogu ponijeti i autohtoni zagorski suveniri

    Na području parka zabranjeno je bilo kakvo paljenje vatre, naravno, uz zabranu odlaganja otpada i branja cvijeća i bilo kakvog drugog devastiranja prirode, a zabranjeno je i kupanje u jezeru. Jezero je zapravo umjetno, a uredili su ga grofovi Draškovići na svome posjedu. Iako se dugo mislilo da rijeka Bednja izvire iz trakošćanskog jezera, najnovije tvrdnje stručnjaka su da ona zapravo izvire u Bednjici koja u tom dijelu teče paralelno uz jezero.

Trenutno traju radovi na sanaciji jezera i brane na jezeru u suradnji s Hrvatskim vodama, po projektu sufinanciranom sredstvima iz fondova EU. U ljeti u obnovu će i dio pročelja dvorca.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.