Marine u turizmu sudjeluju s pet do šest milijardi kuna

Marine u turizmu sudjeluju s pet do šest milijardi kuna

Na sjednici Udruženja marina HGK održanoj danas u Marini Novi u Novom Vinodolskom predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak istaknuo je da je nautika i nautički turizam jedna od najstabilnijih i najbrže rastućih grana turističke ponude u Hrvatskoj. „Udruženje marina HGK sa svojih se 60-ak članica u svojem radu i djelovanju trudi dati smjernice budućeg razvoja i unapređenja nautičke turističke ponude“, kaže Lisjak. Dodaje kako Udruženje pokušava upozoriti na nedostatke i potrebne korekcije postojeće zakonske regulative. „Od presudnog je značaja za ostvarivanje pretpostavki daljnjeg razvoja i jačanja ponude naših marina što hitnije donošenje Zakona o pomorskom dobru, u čijem je kreiranju aktivno sudjelovalo i Udruženje marina sa svojim predstavnicima“, smatra Lisjak te naglašava da prijedlog zakona nije savršen, ali je dovoljno dobar kompromis da se ipak pokrene investicijski ciklus ulaganja u postojeće i nove marine kako bi se obogatili sadržaji, povećala kvaliteta usluge i kapaciteti postojećih marina. „Time bi se znatno povećao i doprinos hrvatskih marina u ukupnom turističkom proizvodu RH“, kaže Lisjak te pojašnjava da se on sada kreće na oko 850 milijuna kuna godišnje, dok je realni doprinos, djelovanjem svih gospodarskih subjekata u marinama (čarteri, restorani, trgovine, ugostiteljske usluge, servisi, brodopopravljačke tvrtke i sl.) oko 5 – 6 milijardi kuna.

Uz predstavnike udruženja marina na sjednici su sudjelovali i predstavnici Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koji su na sjednici predstavili Pravilnik o kategorizaciji luke nautičkog turizma te izmjene Pomorskog zakonika. Također, izvijestili su o Pravilniku o boravišnoj pristojbi i usluzi e-Nautika.

E-Nautika korisnicima je dostupna na portalu e-Građani te novosti na uslugama ePomorac i ePlovilo. Namijenjena je nautičarima i omogućuje prijavu dolaska inozemne brodice ili jahte u teritorijalno more Republike Hrvatske, pribavljanje elektroničke potvrde o uplati naknada za sigurnost plovidbe po prijavi jahte ili brodice. U sklopu te e-usluge dostupan je i uvid u informativni izračun boravišne pristojbe, uvid u podatke upisnika brodova, informativni izračun naknade za sigurnost plovidbe po prijavi jahte ili brodice te provjera vjerodostojnosti e-Dokumenta prethodno izdanog na e-uslugama ePlovilo ili eNautika.

„Kada usluge eNautika, ePomorac i ePlovilo budu u punoj primjeni, omogućit će nautičarima da putem interneta obave sve administrativne obveze prema državi, uključujući i plaćanja propisanih naknada“, istaknuo je Boško Ercegovac, načelnik Sektora za pomorce, brodarce, upisnike i stručno-tehničke poslove. Dodao je da je zaštita morskog okoliša i uspostava sveobuhvatnog sustava zaštite od onečišćenja s brodova i brodica trenutno jedan od prioriteta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te da je suradnja s predstavnicima Udruženja marina HGK vrlo bitan element u uspostavi tog sustava.

Na sjednici je najavljena i zajednička tematska sjednica Udruženja marina HGK i Udruženja marina Crne Gore u sklopu 1. Nautičkog Workshopa 2020 u Crnoj Gori.

Predstavnici ministarstva te članovi Udruženja marina HGK obišli su prije sjednice Marinu Novu smještenu u neposrednoj blizini gradske luke Novog Vinodolskog. Izgrađena je prema najvišim standardima luka nautičkog turizma te je jedina hrvatska marina kategorizirana s najviših 5 sidara.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.