Hrvatskoj treba održivi turizam, uz jačanje kontinentalnog turizma, kontinuirano ulaganje i podizanje razine usluge

turizam

Otvarajući 64. sastanak Komisije za Europu UNWTO-a, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da turizam predstavlja 20 posto hrvatskoga BDP-a te da je prošle, rekordne, sezone Hrvatska ostvarila 12 milijardi eura prihoda, uz gotovo 20 milijuna dolazaka i preko 106 milijuna noćenja.Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas glavnog tajnika UNWTO-a Zuraba Pololikashvilija, a nakon sastanka s glavnim je tajnikom i ministrom turizma Garijem Cappellijem sudjelovao na otvorenju 64. sastanka Komisije za Europu UNWTO-a, u Hotelu Esplanade, koji je okupio sudionike iz preko 40 europskih zemalja.  
Na sastanku će se, rekao je premijer Plenković, donositi važne odluke za budućnost europskog turizma koje se još moraju potvrditi na glavnoj skupštini UNWTO-a na jesen ove godine."Hrvatska je odlučila dati signal Španjolskoj i UNWTO-u, koji ima sjedište u Madridu, i to takav da ćemo otvoriti ured HTZ-a u toj zemlji", najavio je Plenković, poželjevši dobrodošlicu svima u Hrvatsku, koja po njemu ima puno potencijala i kapacitete za goste iz cijelog svijeta.

 Naglasio je  da turizam predstavlja 20 posto hrvatskoga BDP-a te podsjetio da je prošle godine, uz rekordnu turističku sezonu, Hrvatska ostvarila 12 milijardi eura prihoda od turizma, uz gotovo 20 milijuna dolazaka i preko 106 milijuna noćenja. „Uz kontinuirano ulaganje u turistički sektor, podigli smo razinu usluge, a uz konkurentnost hrvatske obale, u zadnjih nekoliko godina sustavno promoviramo kontinentalni turizam“, naglasio je premijer Plenković.Dodao je da su, uz gradove koji su uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske baštine, mnoge destinacije na obali postale sve popularnije, posebno zbog raznih festivala i ostalih kulturnih događanja.
Ali, naglasio je, Hrvatska želi pokazati i ostala bogatstva u drugim regijama, osim na obali, izdvojivši kao primjer Plitvička jezera i Slavoniju.

Sljedeći Dani turizma u Slavoniji 

Stoga će se u pravo u Slavoniji održati sljedeći Dani turizma, ove jeseni, koji će uključivati prigodne manifestacije u pet slavonskih županija u cilju postizanju ravnoteže između hrvatskih regija kada je riječ o turističkoj promociji.
„Uz održivi turizam, želimo naći prostor za jačanje kontinentalnog turizma i spojiti sve ono što imamo sa svojom kulturnom i prirodnom baštinom te s kvalitetom, cijenom i uslugama“, poručio je premijer Plenković.
Sastanke poput ovoga, koji okuplja predstavnike preko 40 europskih zemalja, premijer Plenković smatra osobito bitnim za uvažavanje Hrvatske u grani industrije koja je za nju vrlo relevantna.Najavio je da će se u Hrvatskoj, za vrijeme njezinoga predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020., održati neformalni sastanak ministara turizma zemalja članica.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.