Međimurski vinari znaju što žele: brendiranje pušipela otpočinje biranim klonskim nasadima

vinari

Na međimurskoj vinskoj cesti štrigovskog vinogorja u tijeku su ozbiljne pripreme za brendiranje autohtone vinske sorte koja se u dosadašnjim aktivnostima pokazala kao sorta iznimnog potencijala jer je već u probnoj fazi proizvodnje rezultirala mnogim međunarodnim nagradama uključujući i najviša odličja na Decanteru. Međimurski vinari  svjesni su da ne mogu naprijed bez zajedništva i udruženog nastupa na tržištu te ne žale truda ni vremena kad je u pitanju brendiranje pušipela kao robne marke. Pri tome redovito konzultiraju stručnjake s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji njihove želje i nastojanje prate i kroz znanstvena istraživanja, što se pokazalo i kao formula uspjeha za slične vinske regije kojih je u Hrvatskoj nekoliko. Njihovim nastojanjima da svoju proizvodnju prezentiraju i kroz turističku ponudu pomaže i podrška Turističke zajednice Međimurske županije na čelu koje je prekaljeni turistički djelatnik, direktor Rudi Grula, a u ime Županije iznimna podrška im je i predsjednica TZ i zamjenica župana Sandra Herman.

Međimurska županija je 2011. godine u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenula "Klonske selekcije pušipela“ odnosno sorte moslavac. Stari nasadi sorte bili su izloženi raznim problemima, od zaraze virusima, akumulacije mutacija do šarolikosti unutar samih nasada što je zahtijevalo selekciju kojom će se izdvojiti uniforman i sa zdravstvenog aspekta čisti materijal. Na  inicijativu međimurskih vinogradara i vinara projekt je pokrenut kako bi se došlo do kvalitete sadnog materijala i genetske osnove pušipela koji će služiti za unaprjeđenje proizvodnje vina te brendiranja te autohtone međimurske sorte.

Rezultate projekta predstavili su na stručnoj radionici u vinariji Jakopić zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i voditelj projekta iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, a međimurski vinari  uvjerili su se u kvalitetu vina  na prigodnoj degustaciji vina klonova sorte pušipel proizvedenih u posljednje dvije godine kao rezultat završne faze projekta.

Pušipel je naša autohtona sorta i  zato joj pridajemo toliku pozornost. Smatramo da u njoj leži budućnost međimurskog vinogradarstva i zato je krajnji cilj dodatno unaprijediti kvalitetu sorte i proizvoditi visoko kvalitetna vina. Dosadašnja iskustva nam govore da se najlakše predstavljamo kroz autohtonost koju nam pušipel nudi i koji daje širok spektar proizvodnje vina što je i vrlina sorte. Nekada je ova sorta sa sobom nosila lošu konotaciju, a danas osvaja zlatna i srebrna odličja na najutjecajnijim svjetskim natjecanjima vina što znači da su naši vinari uložili mnogo znanja i truda te prilagodili agrotehničke uvjete u vinogradima kako bi došli do te kvalitete. - istaknuo je predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurske županije „Hortus Croatiae“ David Štampar .

Od 32 početna klona pušipela koji su u matičnom nasadu na imanju vinarije Horvatovih zasađeni 2011. godine, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili pet klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka. Zbog visokog rizika od zlatne žutice vinove loze na području Međimurja, podignuti su i predbazni te bazni matičnjaci na lokaciji znanstveno-nastavnog pokušališta Jazbina Agronomskog fakulteta koje služi kao sigurna lokacija.

Voditelj projekta Darko Preiner naglasio je da će se nastaviti s promatranjem klonova u kontekstu stabilnosti specifičnih svojstava i stabilnosti rezultata: -Svaki od odabranih pet klonova ima svoju specifičnost zbog koje je kroz selekciju izdvojen. Zainteresiranost međimurskih vinogradara je velika te je krenula sadnja izdvojenih klonova u skladu s dostupnim materijalom. Naša daljnja suradnja će se razvijati kroz evaluaciju klonova u smislu prilagodbe tehnologije u vinogradu i podrumima kako bi se maksimalno iskoristio njihov potencijal.

Odabirom najboljih klonova slijedi njihova registracija pri nadležnim institucijama, a osim podizanja kakvoće vina iz Međimurja, projekt je snažan poticaj gospodarskom i turističkom razvoju gornjeg Međimurja zahvaljujući dobroj suradnji međimurskih vinara, Agronomskog fakulteta i Međimurske županije.

-Projekt smo od samog početka prepoznali kao iznimno važan za daljnji razvoj poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva te smo u njega, posljednjih deset godina uložili ukupno 683 750 kuna. Želimo ove grane povezati s gospodarstvom i turizmom  jer smo prepoznati kao kvalitetna vinska regija, a vina naših vinara donose svjetske nagrade i velika priznanja te promoviraju Međimurje i lokalnu enogastronomiju po kojoj smo prepoznati kao europska destinacija izvrsnosti. Kroz ovaj projekt dajemo vrlo konkretnu pomoć našim vinogradarima jer smo stvorili vlastiti nasad kako bi imali vrlo kvalitetnu i izvornu sadnicu, a sada je na vinogradarima da iskoriste priliku i uključe u što većem broju s ciljem brendiranja pušipela kao međimurske zaštićene robne marke. - zaključila je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.