​Predstavljen posve drugačiji turističko-poetski vodič po vinorodnom zelinskom kraju

​Predstavljen posve drugačiji turističko-poetski vodič po vinorodnom zelinskom kraju

Proteklog je vikenda, u vinotočju Hrupec, predstavljen posve drugačiji turističko-poetski vodič, autora Marijana Grakalića, knjiga pod nazivom „Samuraji šanka – haiku“, u izdanju Turističke zajednice grada Sv. Ivana Zeline.

Istražite ovaj vinorodni kraj kroz haiku, rekla je direktorica TZG Sv. Ivana Zeline Marinka Zubčić, koja je uočila prigodu da poezija predstavi cijeli jedan kraj i grad poznat po vinu i vinogradima. Potporu ovakvom predstavljanju zelinskoga kraja iskazao je i gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec. Na predstavljanju knjige uzvanicima se posebno obratio kulturni ataše Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj, Yutaro Nishida, istaknuvši kako se na ovaj način zapravo približavaju dvije daleke zemlje, Japan i Hrvatska, kroz ovdašnje vještine spravljanja vina i poetsko nadahnuće drevne haiku forme. 
Kroz istančanu haiku formu koja skriva u sebi tisuće slika i značenja, iskazane su priče o čežnji, putovanju, vinogradu, djetinjstvu, zgodama i nezgodama noći i jutra, te ponajprije uživanju u ljepoti zelinskog brdovitog kraja vinorodnog i bogatog.
 
U knjizi se nalaze originalne duhovne i duhovite upute za sve vitezove poezije, ambasadore plemenite kapljice i putnike namjernike koji se zateknu u ovom kraju vina i vinograda. Samuraji šanka tako su prepoznati kao smjerna vrijednost za koju njen urednik Bosiljko Domazet kaže kako je neophodna ne samo za lutanje po šankovima, već i za ono važno duhovno putovanje koje nas bitno nagrađuje doživljajima. 
Na kraju knjige dodan je po jedan haiku prijatelja samuraja šanka (Gradimira Aleksića Grade, Darka Habazina, Zorana Perovića, Enesa Kiševića i Zdenka Jelčića) kojima autor i pokrovitelji zahvaljuju na sudjelovanju u dobrim vibracijama. Knjigu su predstavili urednik Bosiljko Domazet i književna kritičarka Darija Žilić te sam autor.U završnici predstavljanja opernom arijom prisutne je razgalio Neven Paleček Papageno, dok je u glazbenom dijelu programa zasvirao ad hoc bend u sastavu: Hari Pašalić, Alan Vodopjevec, Milko Kiš, Krešimir Fučkan, Mladen Fučkan i Boris Leiner.
 
Predstavljanje „Samuraja šanka“, posve logično, održano je u centru 'kraljevine', u vinotočju Hrupec, a na ovu je autohtonu sortu posebno ponosan vinogradar i vinar Darko Hrupec. 
Kraljevina je zaštitni znak Zelinske vinske ceste i cijelog zelinskog vinogorja te ovdje nema ozbiljnijeg vinogradara i vinara koji u svojoj paleti nema Kraljevinu. Točna postojbina Kraljevine se ne zna, pa kako se više od tisuću godina uzgaja u Prigorju ovdje se smatra autohtonom. Ljudi je od milja zovu i kraljicom vinograda jer daje bogat rod. Od Kraljevine se dobiva svježe, blago alkoholno vino, pa je prema tome lijepo, veselo i društveno vino, a i Preradović je budnicu "Još Hrvatska ni propala" napisao pod njezinim utjecajem, za vrijeme boravka kod svoje prijateljice primadone Sidonija Erdődy Rubido.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.