Kole i Lunika u Swanky Monkey Garden

Kole i Lunika u Swanky Monkey Garden

Pod dirigenskom palicom vinske stručnjakinje Manuele Maras održano još jedno vinsko dogadjanje. Terasa Swanky Monkey Gardena , poznatog zagrebačkog okupljališta vinoljubaca spojila je dvije vinske regije pa su u goste stigli Franjo Kolarić sa vinima Coletti i Daniel Bastijančić sa  Lunik0m.

Kako je poznati  vinar Franjo Kolarić sa Plešivice tridesetak metara od Zagreba, posebno ponosan na uzgoj grožđa i proizvodnju vina od starih plešivičkih sorti odlučio je da prvi pjenušac bude upravo Brut nature kojeg odlikuju svježina, blage kiseline i mineralnost a njegovo tanko tijelo daje mu pitkost kroz cijeli dan.

Pjenušci  bude više emocija od svih vina pa je na red  došao još  jedan upravo takav.Radi se o Coletti Brut Natur Rosé koji je napravljen od sorte crni pinot sa samo nekoliko sati maceracije koji je vjerovatno zahvaljujući  tome zadržao sortne značajke  grožđa za kojeg kažu da je najzahvalnije za proizvodnju ružičastih pjenušaca.

Svima je već poznato kako obitelj Kolarić već nekoliko godina veliku pažnju posvećuje sivom pinotu pa je neizostavni dio ove priče upravo   Blanc Nature. Pjenušac je to punog tijela i lijepog perlanja

Nakon uživanja vina iz vinske regije Plešivice na red je došla Istra.

Sa namjerom da nam kroz svoja vina ispriča priču o "la linei", romantičnoj priči o staroj pruzi, iz srca istre došao je Danijel Bastijančić sa svojim brendom Lunika.Kušali su se njegova vina neobičnih imena.

Dok se točio Stazion, malvazija istarska macerirana punih 10 dana čuveni "makiništa" ispričao nam je kako stazion na istro-venetskom dijalektu znači stanica na kojoj je momak na putu za Rovinj ka svojoj djevojci odlučio stati i kupiti buket cvijeća.

Makiništa iz berbe 2018, inače sivi pinot maceriran dva dana vino je po kojem je sam vlasnik i dobio nadimak a predstavlja starog strojara koji je davne 1966 održavao prugu.

"Teran je Istrijan" rekli bi u istri ali kod Lunike Teran je naziva Tender, inače vrlo kompleksno  crveno vino sa sedam dana maceracije.

Ponekad na kraju putovanja zna dočekati ugodno iznenadjenje a tako je bilo i ovoga puta pa se za kraj kušalo  Sorpresu, raritetni crni muškat kojeg krase blage aromatične note s čime je završena ova vinoljubna priča  tijekom koje je spojena Plešivića s Istrom .

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.