Klopotec kod Matočeca

Klopotec kod Matočeca

U povodu Bartolovog u subotu 22.8.2020. oko 17 sati počelo se okupljati društvo u vinariji Matočec. Mjerila se temperatura i radio popis  dvadesetak uzvanika. A onda je krenuo klopotec koji svojim zvukom u vinogradu plaši gladne čvorke.

Obiteljska Vinarija Nade i Marijana Matočeca nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske u Koprivničko-križevačkoj županiji u Đurđevcu. U  vinogradu i u podrumu rade i sinovi Dario i Marko . Vinogradi su na  obroncima Bilogore na brežuljkastim pjeskovitim terenima Malog Kostanja iznad prigradskog naselja Mičetinac. Vinogradarstvom se obitelj  Matočec počela baviti prije 20 godina iako  je obiteljska tradicija vinogradarstva  od 60- tih godina 20. stoljeća.
Od grožđa  sa pet hektara  nastaju vina Chardonnay, Graševina, Pinot sivi, Sauvignon i Muškat Žuti, kojima posebnost pjeskovitih terena daje  posebnost, eleganciju, mekoću i prepoznatljivost Đurđevačkih pijesaka.
Kod zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske vina su dobila  oznaku izvornosti pod nazivom VINO S PESKOV.
Višegodišnjim radom i edukacijom u suradnji sa stručnjacima enolozima postignuta je kvaliteta pa vina dobivaju nagrade na raznim izložbama.Do sada vina Matočec osvojila su više od 100 zlatnih i drugih medalja na Decanteru i na drugim vinskim izložbama  o čemu se priprema i posebna knjiga.

Na Bartolovo 24.8.2020. proglašeno je i "Županovo" vino. To je  Graševina Matočec 2019. Graševina11,8 vol 2019. je bistre zelenkasto žute boje, arome  jabuke, breskve, početak razvoja tropskog voća, herbalnih nota, u ustima vrlo osvježavajuće, uravnoteženo, vino  elegantnog tijela. Sljubljivanje: Hladne salate laganog tijela, nježno zakisljene vinom ili s malo octa sa segmentima paprike, zelene šparoge, hobotnica, sipa, piletina, puretina, lignje, buzara od školjaka i druga slična jela. Sauvignon 12,2 2019. je tamnije limun žute boje, nježnije aromatike za sauvignon, herbalnog karaktera, origana, bijeli papar, zelene paprike, zeleni grejp, limun, aroma mineralnosti mirisa na mokri kamen. U ustima svježe i mineralno. Sljubljivanje: marinirana riba i glavonošci u vinskoj kvasini ili citrusima sa zelenom paprikom, šparogama i slično.  Hladne jače zakiseljene salate od bijelog mesa s povrćem bez ugljikohidrata poput tjestenine. Sivi pinot 13,5% 2019. je zelenkasto žute boje. Arome su zrelog voća, krušaka, dunje, jabuka i bagrem. U ustima mekano i svježe, toplo, po mineralnosti ukusno, gotovo slano. Nježnijeg ekstrakta i srednje trajnosti okusa. Sljubljivanje: Školjke na buzaru, rižoto sa butargom i maslinovim uljem, bijela mesa u masnijim umacima sa šparogama, radičem, zelenim povrćem i slično. Chardonnay 13,5% 2019. je zelenkasto žute boje,  arome zrelih banana, manga, ananasa i žutog cvijeća. U ustima toplog, zrelog,  mekog trajnog okusa sa laganim amegdalinskim završetkom. Sljubljivanje: Krem juhe, mesna jela u  beurre blanc umacima uz dodatak zelenog povrća s tendencijom gorčine.

I tako dečki đurđevečki ulaze na "Velika vrata" na hrvatsku vinsku scenu.

Foto: Stefan Brajković

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.