Predstavljamo vinariju Soldo: Rapsodija okusa iz starih trsova Vetova

Predstavljamo vinariju Soldo: Rapsodija okusa iz starih trsova Vetova

Vinariju Soldo osnovao je Gojko Soldo 2011. u Vetovu,nije bilo obiteljskog nasljeđa (osim 1.5 ha za  malu prodaju i kućne potrebe ) već je krenuo sa vađenjem starih trsova i sadnjom više vrsta bijelih te manje crnih sorti. Posebno je zanimljiv manzoni vrlo rijetka sorta u Hrvatskoj, kojeg je posadio na nagovor Bernarda Kozine. Danas imaju slijedeće sortimente: graševina, chardonnay, sauvignon, manzoni, rizvanac (također rijetka sorta u Hrvatskoj), traminac mirisni, pinot sivi koji na ukupno 9 hektara oko 65000 trsova čine oko 85% a crne sorte (frankovka, game, crni pinot, merlot i zweigelt) su na preostalih 15% površine. Te površine daju u prosječno dobroj godini oko 60000 litara vina. Vina izvoze u Njemačku (restorani) a u hrvatskoj distribuciji su u Vrutku i Novalisu (Novalja), te po kafićima i restoranima Zagreba i Velike gorice. Vino kuće su u hotelu International u Zagrebu i jasno u više ugostiteljskih mjesta u Slavoniji.Potok koji teče kraj njihove kuće dijeli dva velika masiva Papuk i Krndiju. Vetovo ima dva brda Mikić brdo i Vlaško brdo na kojima vinograde imaju i Solde. Vinogradi im se nalaze na četiri pozicije (najbolja je Rivina 1 ha a uskoro će je dosađivati), Na Papuku su tri hektara a ostatak je na Krndiji. Smješteni su na 300-350 m.nadmorske visine na pretežito glinovitom i vapnenačkom tlu a na površini je pijesak. Sa ocem Gojkom u podrumu radi od nedavno inž.Agronomije (završio u Požegi) mladi talentirani sin Mirko. On je bio na promociji u Češkom domu. Probali smo čak osam bijelih vina i Rose (napravljen od 60% frankovke i 40% zweigelta). Redom bili su to Pjenušac chardonnay iz 2018., rizvanac  2022, Pinot sivi 2022, graševina 2022, rose kupaža 2022, manzoni 2022, sauvignon 2022, chardonnay 2020 i traminac mirisni iz 2022. Treba istaći da su sva ova vina na Hrvatskom zavodu za vinarstvo i vinogradarstvo dobila ocjene od 80 bodova na više.

Startali smo sa Pjenušcem od chardonnaya  11% alkohola bazno vino je iz 2018. Grožđe su brali krajem kolovoza. Vino je intezivnog mirisa ali nenapadnog, ima razvijenu kiselinu, bademasti štih (zbog duljeg odležavanja na kvascima). Osjeti se zrela voćnost. Po riječima degoržirali su prvih 500 boca a ostatak,još isto toliko, bio je u boci još godinu dana. Ugodno iznenađenje iz ove vinarije. Kako smo probali dosta vina ja ću ovdje spomenuti još četiri.

Pinot sivi 2022 sa 5.8 g/L kiseline bio je ugodno iznenađenje. Finih sortnih mirisa bijelog voća (jabuka, kruška ali i vinogradarska breskva), čisto, kristalno bistro, slamnato žute boje, pitko. Vino je odležalo u inoksu prije punjenja u boce. Lugarić preporučuje uz smuđa na orly, fiš ali i sa gavunima ili oslićem. MPC je jako povoljna kod ovog i svih ostalih vina koja smo probali. Pet eura je zaista najniža moguća cijena za ovakvu kvalitetu.

Graševina 2022  13% alkohola i 6.2 kiseline rasl na pjeskovitom tlu, u dubini ilovača sa primjesama vapnenca koji daje karakterističnu mineralnost. Vino je zlatno žute boje, sortnih mirisa, intezivno u okusu, slasno prema kraju gorkasto i slano. Soldo nam je rekao da je prošle godine bilo problema, zbog vrlo neujednačene klime pred berbu je  palo dosta kiše, tako da je fermentacija stala na 27grama ostatka šećera pa su napravili refermentaciju i dobili pristojno vino. Ova sorta, kao što znamo, kraljica je među vinima u Slavoniji a posebno su mineralne ove iz šireg kutjevačkog područja gdje spada i Vetovo. Sorta koja po svojim karakteristikama može biti najbolji reprezent kontinentalnog hrvatskog vinarstva u svjetskim razmjerima. Još puno treba raditi na brendiranju a sve bitne pretpostavke za to postoje.

Manzoni 13.5% alkohola i čak 6.5 g/L kiseline je križanac rajnskog rizlinga i pinota bijelog, malo je zastupljen kod nas. U Kutjevu ga ima Krauthaker a u Hrv.zagorju Šafran. Lijepe je žive zelenkasto žute boje, cvjetnog mirisa (početak cvatnje voća-jabuke, osjeti se i citrus),polusuh sa ostatkom od 3 grama šećera,  mineralan, pitak. Relativno visoki alkohol je dobro uklopljen a meni je ovo jedno od dražih bijelih vina.

Sauvignon 2022 12.5% alkohola i 7g/L kiseline. Zelenkasto žute boje, sortnih mirisa koji su sommeliera asocirali na šparoge, grašak, list od rajčice a pozadinski i citrusi. Svjež na nosu, odlične kiseline, pitko, suho vino. Dobili smo i gastro preporuku: povrtni rižoto,coctail rajčice, blaga mozzarela i tikvice bi se lijepo uparile uz ovo vino.

Prema završetku teksta spomenut ću, ipak, još dvije sorte. Chardonnay 2020  13.6%  5.5g. kiseline koji je predstavlljen u službenom dijelu i merlot 2020  13.5% alkohola kojeg smo pili u dobrom raspoloženju nakon prezentacije kat niže. Chardonnay zlatno žute boje, kristalno bistar, osjeti se u okusu badem, drvo, jogurt, maslačnost...Ovo vino je prvo samostalno kojeg je napravio Mirko, tada još student, a to su prepoznali na međunarodnoj izložbi Ferenc Komaromi na Balatonu 2022. gdje je bio šampion. Merlot je ostao izvan službenog predstavljanja ali sam tražio vinara da ga donese i nisam pogriješio. Ovo vino sa oznakom kvalitetno su pohvalili svi relevantni ljudi koji su nazočili promociji. Dakle, potencijal postoji i kako će se ubuduće i dalje raditi vina za prodaju godinu za godinu, a u tome uspijevaju, svakako treba i zbog respekta vinarije napraviti manje količine crnog poput ovoga merlota koji u trećoj godini izgleda odlično. Ne sumnjam da Gojko i Mirko mogu napraviti i zahtjevan zweigelt i dobru frankovku...

Na kraju opet dajem prostor Franji Francemu: " Veseli me da vinarija Soldo ima svoj karakter, sva vina su tehnički dobro napravljena i imaju izraženu sortnu kvalitetu. Arome su izražene ali je bitno da je jako puno mineralnosti. Predlažem da rizvanac koji je osjetljiv i nema dugi vijek trajanja nađe mjesto u graševini. To sam ja radio u Đakovu sa dobrim rezultatom." Pohvalio je redom preostala vina i zaključio s obzirom na položaj na tržištu i zapravo niske cijene vina: " Slavoncima nedostaje marketing, ideje,zajedništvo i najvažnije organiziranost. Slavonci imaju veći potencijal od Istre ali  još uvijek ne znaju to iskoristiti"

Priredio: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.