EKOLOGIJA: Projekt MarGnet - Hrvati i Talijani razvijaju uređaj koji morsku plastiku pretvara u biogorivo

Uređaj koji morsku plastiku pretvara u biogorivo

Projekt MarGnet - Hrvati i Talijani razvijaju uređaj koji morsku plastiku pretvara u biogorivo, javlja HRT. Plastični otpad u morima ove je godine izbio u prvi plan kada je riječ o zaštiti okoliša. Rješenja ima. Jedno od njih zajednički su ponudili znanstvenici iz Hrvatske i Italije. Razvili su model u kojem se morski otpad pretvara u bio dizel. Projekt MarGnet, vrijedan 600 tisuća eura, koji se većinom financira iz europskog fonda - provodi se na Lošinju.

Zbog povećanog turizma, količina morskog otpada svako ljeto raste za čak 40 posto. Ovo je protitotip uređaja koji se ekološki obračunava s plastikom iz mora. Prema riječima direktorice edukacijskih programa u Institutu Plavi svijet i voditeljice projekta MarG Jelene Baste - uređaj je spreman za demonstraciju široj javnosti koja će se organizirati u svibnju u Veneciji i na Lošinju u rujnu.Inovativno je što u ovom procesu morski otpad ne treba čistiti od bioloških komponenti, a zbog učinkovitiosti i ISO standarda - u goriva se dodaju aditivi. Prototip radi na principu pirolize na niskim temperaturama koja topi plastiku - i razgrađuje je u goriva.

Od 100 kilograma otpada dobije se 20 do 30 litara bio dizela. Uvjet za to je pravi pogon, a prototip je preteča. Uoči demonstracije počet će mapiranje morskog dna akustičnim uređajima. Svaki predmet na morskom dnu odašilje svoje valove po kojima se zna oblik i točna lokacija otpada, kaže Dražen Lizačić iz Plavog svijeta koji je već organizirao prikupljanje otpada u trima lošinjskim uvalama. U nove akcije uključit će i turiste.
Podsjetimo, europska pravila nalažu da se do 2035. reciklira dvije trećine otpada, a u Hrvatskoj je to zasad tek četvrtina.

Autor: Odri Ribarović/Dnevnik/IMS/HRT 

OPŠIRNIJE NA https://magazin.hrt.hr/569904/znanost-i-tehnologija/korak-od-morske-plastike-do-biogoriva

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Volume 90%
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.