Bernard Toplak, ExaByte: Naš sustav za brzo mjerenje tjelesne temperature je jeftiniji, mobilan i jednostavniji za korištenje

exabyte

- Razvili smo sustav za brzo mjerenje tjelesne temperature koji je inovativan, siguran, jeftiniji i jednostavniji za široku primjenu - poručuje Bernard Toplak, direktor varaždiske tvrtke ExaByte čiji je razvojni tim u vrijeme pandemije COVID-19, otišao korak dalje od pasivnog praćenja epidemiološke situacije i problema s kojima su se susretale najizloženije skupine naših sugrađana – liječnici, policija, volonteri, timovi civilne zaštite…Otkrio je kako da im pomogne u evidentiranju potencijalnih oboljelih i to bez izlaganja opasnosti da se i sami razbole. U svoj razvoj softwarea sustava umjetne inteligencije za brzo mjerenje tjelesne temperature uložili su puno sati rada i inovirali ga tako da je u usporedbi sa sustavima koji već postoje na svjetskom tržištu, znatno jeftiniji, mobilan i jednostavniji za korištenje i montažu. 

- Slična rješenja kažete u svijetu već postoje, recite nam u čemu je vaša inovacija?

- U svijetu se sve masovnije koriste sustavi brzog mjerenja tjelesne temperature korištenjem sustava baziranih na termovizijskim (infracrvenim) kamerama koji omogućavaju da osoblje bude na sigurnoj udaljenosti od potencijalno zaraženih osoba. Pošto su rješenja dostupna u Hrvatskoj tijekom ožujka i travnja, (bazirana na nadzornim kamerama s noćnim načinom rada) imala cijene od 18.000 do više od 26.000 eura to nam je bila dodatna motivacija da nešto poduzmemo. Odlučili smo napraviti rješenje jednake ili veće kvalitete, a cjenovno bitno pristupačnije.

U prisnoj suradnji s renomiranim proizvođačem kvalitetnih specijaliziranih termovizijskih kamera od početka ožujka razvijamo software zasnovan na konceptu umjetne inteligencije za brzo grupno kontroliranje tjelesne temperature korištenjem termovizijske kamere i referentnog toplinskog tijela (tzv. “black body”). I uspjeli smo! Imamo sustav koji je osjetno jeftiniji od konkurentskih, a ujedno je i mnogo jednostavniji za korištenje, mobilan i jednostavan za montažu. 

 

- Osmislili ste projekt koji bi mogao imati široku primjenu ne samo u vrijeme epidemioloških mjera nego i kod skorog nastupanja “novog normalnog” ?

- U ovoj posebnoj situaciji s koronavirusom odlučili smo naše bogato programersko znanje i iskustvo uposliti za novi side-projekt istraživanja i razvoja korištenjem najnovije IT tehnologije koji će biti vrlo koristan u sprječavanju širenja COVID-a prvenstveno pri zaštiti zdravstvenih djelatnika ali i u mnogim drugim djelatnostima. Krenuli smo tako da smo u razgovoru s nekoliko liječnika prepoznali jedno od „uskih grla“ i „kritičnih točaka“ u doba pandemije, a to je potreba kontrole tjelesne temperature velikog broja osoba. Danas je kod nas „standard“ mjerenje temperature beskontaktnim digitalnim toplomjerima, no ta tehnologija nije dorasla rastućim potrebama za vrijeme pandemije. Kada se želi takvim ručnim mjerenjem provjeriti temperaturu svake osobe koja dolazi na mjesto gdje je istodobno mnogo drugih osoba, npr. u bolnicama, domovima zdravlja, tvornicama, školama i vrtićima postoji nekoliko problema. 

Kao prvo tu je visoki rizik za prenošenjem bolesti na osobu koja obavlja mjerenje. Naime, mjerenje beskontaktnim toplomjerima obavlja se na svega 3 do 5 cm udaljenosti od čela osobe kojoj mjerimo temperaturu. Time izlažemo osobu koja mjeri temperaturu jer je na manje od metra udaljena od potencijalno zaražene osobe.Nadalje, mjerenjem ručnim toplomjerom može doći do velikih pogrešaka, ako se toplomjer ne koristi na ispravan način, toplomjer će pokazivati i do 2°C razlike.Većina domaćih bolnica za potrebe screeninga temperature podigla je mobilne šatore, mjerenja temperature se obavljaju na osobama pothlađenog čela i na otvorenom prostoru. To nikako nije u skladu sa specifikacijama i uputama proizvođača za točno mjerenje, beskontaktni toplomjeri dizajnirani su i kalibrirani za korištenje na sobnim temperaturama.S obzirom na sve navedeno, jasno je da ručno mjerenje temperature nije doraslo opasnostima naše današnje svakodnevice.

- Kakve su karakteristike vašeg sustava što od njega očekujete ?

- Karakteristike našeg sustava su:Grupni screening tjelesne temperature – bez zaustavljanja osoba i pojedinačnog mjerenja;Ultra brzo mjerenje – obavlja se 9 mjerenja temperature u sekundi;Namijenjen za mjerenje temperature – kamera namijenjena je preciznom mjerenju temperature;Visoka preciznost – mogućnost pogreške je svega ±0,3 °C; Visoka rezolucija – usporedivo kao da istovremeno mjerite sa 76.800 toplomjera; Mobilnost – u slučaju potrebe jednostavno je prenosiv na različita mjesta; Privatnost – potpuna GDPR kompatibilnost, neprepoznatljivost osoba, nema pohrane; Jednostavnost montaže i uporabe; Ključ u ruke – sve što je potrebno za korištenje je u cijeni seta, uključujući montažu. 

- Koriste li se slični sustavi I drugdje u svijetu?

- Slični sustavi se implementiraju u tisućama kineskih, ali i svjetski bolnica, tvornica, škola i drugih mjesta gdje se nalazi veći broj osoba. Primjerice, kamere našeg proizvođača-partnera nalaze se u svim postajama metroa u kineskom gradu Wuhanu, prvom žarištu pandemije. 

I u Hrvatskoj se nudi neka oprema proizvođača nadzornih (“zaštitarskih”) kamera koje su dorađene kako bi umjesto noćnog snimanja sada mogle mjeriti i tjelesnu temperaturu. Tu ima i dobrih rješenja, ali i onih koja baš ne zadovoljavaju kvalitetom, prije svega ako se ne koristi blackbody uređaj za kalibraciju da bi se postigla visoka preciznost. Naše kamere su prvenstveno razvijane za mjerenje temperature, a ne za “night vision” nadzorne kamere, te su time mnogo preciznije upravo u primjeni za mjerenje tjelesne temperature na sigurnoj daljini.

 

- Kako izgleda i funkcionira jedan takav sustav?

- Naš sustav kao osnovni element koristi preciznu infracrvenu kameru razvijanu za namjene mjerenja temperatura u industriji, kao npr. nadzor strojeva i postrojenja od pregrijavanja, zaštitu od požara, nadzor elektroinstalacija, transformatora i slično. Kamera je visoke je rezolucije i preciznosti, što nam omogućava veliku preciznost mjerenja i na udaljenosti većoj od 4 metra. Zato je sustav idealan za postavljanje na ulaze u bolnice, domove zdravlja, tvornice, škole, vrtiće, prostore i čekaonice javne uprave, te druge prostore u kojima boravi veći broj osoba.

Drugi ključan element je referentni izvor topline, tzv. “black-body”, čije korištenje ima široku standardnu primjenu za umjeravanje infracrvenog efekta optički sustava, umjeravanje infracrvenih detektora i instrumenata infracrvenog zračenja. Sustavi koji ne koriste black body ne mogu postići zadovoljavajuću preciznost koja je jako podložna vanjskim utjecajima (propuh, povjetarac, promjene temperature okoline itd). Naš software se 9 puta u sekundi rekalibrira korištenjem black bodya, te imamo preciznost s odstupanjem max. od ±0,3 °C čak na 4 do 5 m udaljenosti.

- No, najvažniji dio je vaš software, po čemu je drugačiji?

- Srce našeg sustava je software baziran na algoritmima umjetne inteligencije. Naš software gradimo na našem velikom i dugogodišnjem iskustvu te na bogatom iskustvu našeg partnera, tvornice infracrvenih senzora i industrijskih preciznih kamera za mjerenje temperature.

Naš software u realnom vremenu prikazuje infracrveni video prikaz;Naprednim algoritmima umjetne inteligencije software infracrveni real-time video neprekidno pretražuje za oblicima ljudske glave;Nakon prepoznavanja ljudske glave software u predjelu čela mjeri najtopliju točku;Kada utvrdi temperaturu čeonog predjela višu od podešene granične razine software može oglasiti zvuk kojim alarmira osoblje; Software može i pohraniti fotografiju situacije u trenutku kada se uključi alarm za previsoku temperaturu, radi prepoznavanja osobe kojoj je utvrđena previsoka temperature;Korisničko sučelje je na hrvatskom jeziku, vrlo je jednostavno, pregledno i jasno: sadrži samo potrebne informacije i najosnovnije parametre.

- Gdje ste testirali svoj sustav?

- Prototip našeg sustava dali smo na besplatno korištenje OB Varaždin, do prije dva tjedna mogli ste ga vidjeti na ulazu u zgradu Interne naše bolnice. Povratne informacije iz Bolnice su vrlo pozitivne, te su nas ohrabrile da sustav ponudimo na tržištu. Osim hrvatskog tržišta,  već su u tijeku dogovori s partnerima iz Italije, Njemačke, Slovenije…, koji su pokazali veliko zanimanje za naša rješenja.

- I za kraj recite nam nešto o svojoj tvrtki, čime se još bavite ?

- Stručni team informatičara, okupljen u našoj informatičkoj tvrtki ExaByte d.o.o., već više od 12 godina bavi se razvojem sofisticiranih informatičkih rješenja s različitim gospodarskim područjima primjene: od naprednih sustava za news portale, integracija postojećih poslovnih softwarea s naprednim e-commerce rješenjima, pa sve do softwareske podrške industrijskoj proizvodnji kroz primjenu tehnologije umjetne inteligencije. 

Klijenti ExaBytea nisu samo domaće tvrtke, gradovi i općine, već naši stručnjaci izrađuju IT software i pružaju usluge ministarstvima, državnim agencijama i većim nacionalnim i internacionalnim kompanijama. Serversku infrastrukturu, usluge i tehnologije koje razvija ExaByte team koriste tvrtke poput IKEA-e, nacionalnih trgovačkih lanaca Lidl, članica Forte Nova grupe, Hrvatske Pošte, pa sve do velikih news portala Slobodne Dalmacije, Sportskih Novosti, sarajevskog Oslobođenja, slovenskih news portala Delo, Večer ili Slovenske Novice i mnogi drugi. Pred "lansiranjem" je i novi news portal Jutarnjeg Lista i drugih izdanja grupacije Hanza Media. Razvijamo sustav upravljanja web sadržajima (CMS) koji je baziran na međunarodno priznatim sustavima otvorenog koda, te kao takav vrlo fleksibilan, ali i konkurentan. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.