"Stop Covid-19" - mobilna aplikacija o izloženosti koronavirusu predstavljena je u Ministarstvu zdravstva

Beroš

Hrvatski zdravstveni i IT sektor razvio je i danas predstavio hrvatsku verziju mobilne aplikacije "Stop COVID-19" - dobrovoljne, transparentne i privremene aplikacije koja koristi privremene i anonimne podatke za anonimnu obavijest o izloženosti koronavirusu. Aplikacija je dostupna za mobilne uređaje platforme Android i Apple i koristi bluetooth tehnologiju. U Ministarstvu zdravstva uveli su je ministar Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić.

Aplikacija je cyber sigurna, ne postoji prikupljanje korisničkih podataka
 
Ministar Beroš naglasio je da je cilj prijave poboljšati epidemiološku sliku povećanjem učinaka tradicionalnih metoda otkrivanja bliskih kontakata uz pomoć tehnologije koja omogućava brzu obavijest o ljudima koji su bili izloženi koronavirusu.
 
"To je dobrovoljna, korisna mobilna aplikacija za anonimnu obavijest o izloženosti bolesti COVID-19, a njezin se uspjeh temelji na savjesnom i solidarnom sudjelovanju građana", rekao je Beroš na prezentaciji i izrazio nadu da će ga građani iskoristiti.
 
Naglasio je da je prijava potpuno dobrovoljna, transparentna i privremena. "Nakon prijetnje pandemije mobilna aplikacija se više neće moći koristiti, cyber je sigurna i koristi privremene i anonimne podatke. Stoga ne postoji prikupljanje podataka o korisnicima aplikacija niti bilo gdje", naglasio je Beros.
 
Potpuno u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka
 
Aplikacija predstavljena danas ne prikuplja osobne podatke i osigurava njezinu prekograničnu interoperabilnost, dodao je Beros, dodajući da ako se prijetnja coronavirusom nastavi, samo je pitanje vremena kada će regulative EU obvezati sve prekogranične korisnike da budu korisnici aplikacije.
 
Aplikaciju je razvio APIS na temelju odluke Vlade, a ocijenila ju je Agencija za zaštitu osobnih podataka kako bi bila u potpunosti sukladna Općoj uredbi o zaštiti podataka.
 
Predsjednik Uprave APIS-a istaknuo je kako je aplikacija interoperabilna između različitih aplikacijskih sustava, a radi zaštite podataka i privatnosti mobilni telefoni razmjenjuju tzv. tipke tj. slučajni nizovi znakova.
 
"I svi zapisi napravljeni između dva uređaja, tj. Dvije osobe, snimani su isključivo na mobilnim uređajima", dodao je, naglašavajući da se razmjenjuju samo "ključevi", odnosno da osobni podaci nisu potrebni.
 
Svaki korisnik anonimno prima informacije da je u određenom razdoblju prije 14 dana bio u kontaktu sa zaraženom osobom.
 
Korisnici će dobiti poruku o kontaktima visokog rizika
 
Epidemiolog Tomislav Benjak iz CNIPH-a istaknuo je da su, osim IT sektora, u razvoju aplikacije sudjelovali epidemiolozi, primarna zdravstvena zaštita i, u nekim segmentima, bolnički sustav.
 
Korisnici aplikacije dobit će poruke jesu li imali kontakt s visokim, srednjim ili niskim rizikom na temelju točno definiranih parametara, istaknuo je.
 
"Pobrinuli smo se da to bude udaljenost - poruka o velikom riziku je kada je osoba dva metra duža od 15 minuta unazad 48 sati", objasnio je.
 
U tom trenutku korisnik dobiva poruku da je bio u visokorizičnom kontaktu, da ostaje kod kuće i kontaktira svog obiteljskog liječnika, a na sličan način stvorene su i poruke za srednji i mali rizik od kontakta, dodao je.
 
Do danas je desetak država članica EU-a razvilo svoje službene mobilne aplikacije za nadgledanje kontakata i obavještavanje o izloženosti bolesti COVID-19 (Austrija, Češka, Italija, Latvija, Njemačka, Poljska, Danska, Irska, Francuska i Mađarska).
 
Izvor: HINA / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.