Inovacija u Ljekarni Varaždinske županije: prva županijska ljekarna u državi koja uvodi automatsko zaprimanje i izdavanje lijekova

Inovacija u Ljekarni Varaždinske županije: prva županijska ljekarna u državi koja uvodi automatsko zaprimanje i izdavanje lijekova

Ljekarna Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu će biti prva županijska ljekarna u Hrvatskoj koja će uvesti automatsko zaprimanje, pohranu i izdavanje lijekova. Ugovor o automatizaciji radnih procesa vrijedan 1,7 milijuna kuna je ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović u srijedu, 16. rujna, potpisala s Gama Futurom d.o.o. iz Zagreba, tvrtkom izabranom u postupku javne nabave. 
Time će u Ljekarni u Kolodvorskoj početi radovi na uređenju automatiziranog skladišta, koje će imati računalno upravljanje, robotsku ruku i izlazne lokacije na koje će biti dopremljeni lijekovi. Riječ je o središnjoj ljekarni u Varaždinskoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima.

- U praksi to znači da ljekarnik više neće morati odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, nego će lijekovi biti isporučeni iz automatiziranog skladišta putem povezanih programskih modula na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja. Zahvaljujući tome, ljekarnik će, kao visokoobrazovani zdravstveni radnik, imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje. Korisnici usluga će istovremeno moći brže ostvariti uslugu – rekla je ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović pojašnjavajući kako oni najfrekventniji lijekovi na recept idu u automat, dok uvijek ostaje i direktna prodaja te savjetovanje.  

I dok je u Europi takav koncept u ljekarnama već uobičajen, u Hrvatskoj je automatizirano skladište dosad uvedeno samo u jednoj privatnoj ljekarni u Slavoniji. - Ljekarna Varaždinske županije uvođenjem ove inovacije zapravo pokazuje da prati svjetske trendove, što u konačnici doprinosi pružanju brže i kvalitetnije usluge korisnicima. Radovi na uvođenju automatizacije radnih procesa odvijat će se uz pridržavanje preporuka i epidemioloških mjera u svrhu prevencije zaraze koronavirusom, a s obzirom na složenost projekta, završetak se očekuje početkom sljedeće godine – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

Robert Nagusch, direktor tvrtke Gama Futura d.o.o., istaknuo je da će sustav osigurati bolje korisničko iskustvo i iskorištavanje vremena, pri čemu pacijent ostaje u prvom planu, ali ljekarnici i dalje igraju glavnu ulogu. Pojasnio je i da je riječ o vrhunskom njemačkom proizvođaču koji svojim rješenjima drži 70 posto svjetskog tržišta automatizacije izdavanja lijekova.

Dodajmo da je Ljekarna u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu ujedno jedina ljekarna u Hrvatskoj čiji osnivač je Županija, a koja je energetski obnovljena bespovratnim EU novcem. Objekt ima novu fasadu i vanjsku stolariju, rekonstruirani su sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i sustav rasvjete prostora te elektroinstalacija, u što je uloženo gotovo 2 milijuna kuna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.