Varaždinska županija ima STEM laboratorij: u njemu će se izrađivati setovi za izradu robota i drugi edukacijski materijali

Varaždinska županija ima STEM laboratorij:

Varaždinska županija dobila je jedinstven, moderno opremljen Laboratorij za STEM područje, za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu Centara izvrsnosti Varaždinske županije. U njemu će se razvijati nova oprema i edukacijski materijali za 33 osnovne škole iz županije te organizirati radionice za 100-tinjak učitelja koji će znanja i vještine prenositi na svoje učenike. Sve to omogućili su rotarijanci iz Varaždina, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske i Indije uz financijsku podršku rotarijanske zaklade „The Rotarian Foundation“. Predstavnici rotarijanaca iz Hrvatske i Slovenije su u petak, 25. rujna, zajedno sa županom Radimirom Čačićem i njegovim suradnicima obišli STEM laboratorij koji je smješten u Elektrostrojarskoj školi Varaždin, najvećoj školi u Hrvatskoj. 

 Oprema je nabavljena u sklopu projekta „STEM Lab“ koji su pokrenuli Rotary club Varaždin, Rotary club Varaždin-Jug i Rotary club Varaždin 1181 u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor-Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis. Vrijednost projekta je 61.747 američkih dolara (400.000 kuna), pri čemu se oko 45.000 dolara odnosi na opremu koja je nabavljena, a oko 15.000 dolara za edukaciju koja će sada uslijediti. 

- STEM laboratorij je opremljen 3D printerima za plastiku, CO2 laserskim strojem, CNC strojem za izradu tiskanih pločica za elektroniku, materijalima i komponentama za izradu mobilnih robota i drugom opremom, čime je završio prvi dio projekta. Sada će krenuti drugi projekta, a to je edukacija za 100-tinjak učitelja iz 33 naše osnove škole. Mene je oduševilo što će prvo učilo koje će se izraditi biti set za izradu mobilnog robota, koji će ići u sve škole pa  će učenici zajedno učiteljima sami stvarati male robote. Zahvaljujemo varaždinskim Rotary klubovima, kao i njihovim partnerskim klubovima iz pet država te im čestitamo što su se okupili i realizirali ovaj vrijedan projekt koji će dati snažan doprinos obrazovanju u Varaždinskoj županiji. Ovime smo dodatno potvrdili izvrsnost u našem obrazovnom sustavu, koji je najbolji u Hrvatskoj – istaknuo je župan Čačić. Ponosan na novu opremu i edukacije koje će uslijediti bio je rotarijanac Dragutin Hainš, koordinator projekta „STEM Lab“.  

- Nabavili smo puno raznovrsne opreme, koja se primarno koristi u robotici, a ideja je da učenike osnovnih škola zainteresiramo za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku te ih potaknemo da se jednog dana više školuju za zanimanja iz tih područja, a ne da bježe u društvene djelatnosti. Posebno smo ponosni što će nabavljena oprema služiti za edukaciju, prvenstveno nastavnika koji će svoja znanja prenositi dalje, a sama učila će se potom dalje koristiti – rekao je Hainš.    

Voditelj Centra izvrsnosti za nove tehnologije Krunoslav Grudiček pojasnio je da će se učila izrađena u STEM laboratoriju koristiti na nastavi tehničke kulture, informatike, matematike, fizike i drugih predmeta.   - Učenici će ovime steći različite vještine iz STEM područja, a poticat će se i njihova kreativnost. Primjerice, ako imaju ideju za neku pametnu klupu ili pametnog robota, onda će prvo napraviti crtež u 3D alatu, isprintati dijelove, razrezati ih, obraditi s alatima, pa na kraju sve spojiti u pametan uređaj koji se može koristiti na nastavi, kod kuće ili imati drugu primjenu. Zahvaljujući tome, učenici će možda dobiti volju i izabrati srednju školu u kojoj će se školovati za takva zanimanja ili će pak odlučiti pokrenuti vlastiti biznis – napomenuo je Grudiček.

 

Uz županovog zamjenika Tomislava Paljaka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslava Huđeka, ravnatelja Elektrostrojarske škole Igora Kosa, na obilasku STEM laboratorija bili su Andreja Rihter, asistentica guvernera Rotary distrikta 1912 Slovenija, Danijel Jozić, bivši guverner Distrikta 1913 Hrvatska i bivši voditelj distriktnog odbora za Rotary zakladu, Davor Kolarek, predsjednik RC Varaždin 1181, Vjeran Novoselec, predsjednik RC Varaždin Jug, Anto Domić, voditelj distriktnog odbora za Rotary zakladu, Rozita Pfajfer iz RC Maribor Park i drugi uzvanici.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.