Suradnja Vlade RH i EIB-a: Razvoj pametnih gradova i otoka

SURADNJA

Kako bi se oslobodili potencijali za brži i održiv razvoj hrvatskih jedinica lokalne samouprave i otoka, Europska investicijska banka (EIB) i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske potpisali su sporazum o savjetodavnim uslugama radi potpore u osmišljavanju Platforme za ulaganja u pametne gradove i otoke. Potpredsjednik EIB-a Vazil Hudák, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, ministar financija Zdravko Marić i predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko najavili su u četvrtak u Dubrovniku zajednički razvoj platforme za ulaganja. Savjetodavnu pomoć u uspostavi platforme za ulaganja financirati će Savjetodavni centar – zajednička inicijativa EIB-a i Europske komisije i dio Plana ulaganja za Europu.
„Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a će u suradnji s Europskom investicijskom bankom pružiti potporu razvoju pametnih otoka i pametnih gradova poticanjem privatnih i javnih ulaganja.

Ugovorena savjetodavna pomoć kreće u studenom 2018. godine, dok će popis projekata koji će se utvrditi temeljem platforme za ulaganja u pametne gradove služiti kao podloga za programiranje i provedbu mehanizma ITU za gradove u razdoblju nakon 2020. godine“, kazala je ministrica Žalac.„Očekuje se kako će razvoj pametnih rješenja za financiranje potpore razvoju hrvatskih jedinica lokalne samouprave i otoka pridonijeti održivom rastu Hrvatske“, istaknuo je potpredsjednik EIB-a Hudák.
U drugim zemljama EU, slične investicijske platforme omogućile su financiranje projekata kao što su: regeneracija gradske četvrti (Malta); urbana regeneracija revitalizirane elektrane (Poljska); obnovu općinskih zgrada, infrastrukture, te projekte urbane regeneracije (Bugarska); razvoj ekoloških gradskih četvrti (Francuska); transformacija komunalnog vodnog sustava (Njemačka); i poboljšanje mreže gradske rasvjete (Litva).
Potpisivanje ovoga sporazuma omogućit će partnerima da se usredotoče na: podizanje svijesti o mogućnostima financiranja koje su na raspolaganju zahvaljujući pristupu utemeljenom na platformi za ulaganja, sektorsku analizu i analizu potreba za ulaganjima i nedostataka u financiranju, uz preispitivanje strategija urbanog i teritorijalnoga razvoja,utvrđivanje projekata te analizu i ocjenu potencijala za platformu za ulaganja i osmišljavanje platforme za ulaganja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.