FIMA Plus: Revolucija dijeljenja digitalnog sadržaja kroz partnerstvo BitTorrenta i Trona

FIMA Plus: Revolucija dijeljenja digitalnog sadržaja kroz partnerstvo BitTorrenta i Trona

U lipnju prošle godine kripto startup Tron akvizirao je BitTorrent. Glavni proizvod Trona je decentralizirani blockchain protokol koji omogućava slobodno objavljivanje, pohranu te autonomnu razmjenu sadržaja. Nativna kriptovaluta Tron blockchaina naziva se tronix (TRX).

Akvizicijom BitTorrenta, protokola za dijeljenje internet sadržaja, od samog su se početka namjeravale spojiti tehnologije Trona i BitTorrenta, implementacijom kripto BTT (BitTorrent Token) tokena baziranog na Tron blockchainu u BitTorrent. Za razliku od kripto coinova (npr. bitcoin, ethereum, tronix…) s čime se podrazumijeva da te kriptovalute koriste svoju vlastitu tehnologiju blockchaina, u pozadini tokena uvijek se upotrebljava neizvorna blockchain tehnologija tokena. Odnosno, konkrentno u ovom slučaju za BTT token, upotrijebit će se blockchain tehnologija Trona.

S uvođenjem BTT tokena na BitTorrent platformu namjerava se pokrenuti ekonomija dijeljenja, odnosno povećati brzina skidanja i dostupnost podataka na BitTorrent mreži, s čime se korisničko iskustvo, od onih koji dijele podatke (engl. seeder) pa sve do onih koji samo skidaju (eng. leecher), namjerava dodatno unaprijediti.Trenutni problemi koji se namjeravaju premostiti su spora brzina skidanja i nedostupnost određenog sadržaja.

Radi se o tome da trenutno ne postoji poticaj zbog kojeg bi seederi nastavili seedati torrente koje su već skinuli, što otežava ili dovodi do nemogućnosti skidanja torrenta. Oni koji požele povećati brzinu skidanja, mogu to učiniti tako da plate seedere BTT tokenom. S druge strane oni koji ne žele platiti i zadovoljni su brzinom skidanja također će pronaći korist u tom modelu jer će trenutno slabo dostupni sadržaj zbog slabog seedanja biti pristupačniji, ali uz sporiju brzinu skidanja. Model predstavlja win-win situaciju jer će cijela mreža profitirati na pristupačnosti podataka. Osim u slučaju povećanja brzine skidanja, BTT Token se u budućnosti planira također koristiti za kupovinu različitog internet sadržaja, nagrađivanje streamera i za crowdfunding.

Inicijalna ponuda BTT tokena započet će za 2 dana, a moguće je sudjelovati preko Binance Launchpada. Binance, najveća svjetska kripto burza, uz pomoć Binance Launchpada, kao nove usluge, uvela je organizirano prikupljanje kapitala za kripto projekte. Za sudjelovanje u inicijalnoj ponudi BTT tokena bit će potrebne kriptovalute tronix (TRX) ili binance coin (BNB) tokeni.

Na kraju također valja naglasiti da su se u javnosti pojavile tvrdnje bivšeg glavnog stratega BitTorrenta da tehnologija Tron blockchaina neće izdržati ovaj projekt zbog tehnoloških ograničenja protočnosti podataka. Kako god da bilo, kripto zajednica je složna da je ovo jedan od zanimljivijih projekata na početku 2019.

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz kupoprodaju kriptovaluta, za stručnu i ljubaznu podršku obratite se djelatnicima FIMA Plus Mjenjačnice.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.