Bečka vodovodna mreža pokreće 16 malih hidroelektrana, ali i Hrvatskoj se nude rješenja?

HE Beč

Bečka voda za piće koja se crpi direktno iz planinskih izvora nije samo zdrava, nego je i sjajan izvor energije.U Beču se voda za piće još od 1926. godine koristi za proizvodnju ekološki prihvatljive energije. Od tada do danas uzduž dva magistralna vodovoda koja vodu za piće s planina dovode u glavni grad Austrije izgrađeno je 16 malih hidroelektrana koje na godišnjoj razini mogu proizvesti 71 milijun kilovata električne energije. Ta bi količina bila dovoljna za opskrbu bečkih okruga Wiedem i Josefstadt koji skupa broje preko 57.000 stanovnika.

Posljednje tri izgrađene elektrane smještene su direktno u gradu, a posebnost zadnje dvije njihov je specijalni dizajn. Riječ je zapravo o centrifugalnim pumpa u koje voda ulazi s „obrnute“ strane te koje se na taj način koristi kao turbine. Korištenje ovakvih uređaja mogu će je pri protočnosti vode od do 6 m3/s i padu od do 80 metara. Usprkos iznimnoj ekonomičnosti i ekološkoj prihvatljivosti ovakvog načina proizvodnje električne energije, kvaliteta pitke vode ipak ostaje na prvom mjestu. Svi sastavni dijelovi bečkih hidroelektrana načinjeni su od materijala koji su u skladu s pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.Isto tako opskrba pitkom vodom ima prioritet pred proizvodnjom struje. Sve bečke hidroelektrane smještene na magistralnim vodovodima imaju ugrađen automatski sustav koji prilikom zastoja u radu elektrane vodenoj masi omogućuje slobodan prolaz u vodovodnu mrežu, čime se garantira neometana opskrba građana svježom vodom.

Zanimljiva je reakcija Slavka Canjuge, voditelja razvoja i istraživanja u tvrtki "Hydromat" koji o tome na svom fb-profilu kaže: - Dok se mi u Hrvatskoj prepucavamo „visokoumnim političkim pitanjima“ svijet ubrzano ide dalje. Pa se tako uopće ne zamaramo što imamo najveće gubitke pitke vode u Europi koji se mjere stotinama miliona eura. Zašto to pišem i zašto vijest iz Beča za nas u HYDROMAT-u nije nikakva novost? Zato jer HYDROMAT d.o.o., Ivanec, Hrvatska, u sklopu svog svjetski patentiranog rješenja multi-funkcijskog regulacijskog ventila i turbine već nekoliko godina ima vlastite proizvode i tehnička rješenja upravo za tu problematiku o kojoj se govori u članku i koja se sada uvodi u Beču. Naime, u sklopu eliminacije vodnih gubitaka HYDROMAT nudi svoja rješenja između ostalog i kontrolirane redukcije tlaka propuštanjem kroz odgovarajuću turbinu u sklopu koje se nalazi i generator električne energije. Dakle radi se o svojevrsnom „obnovljivom izvoru električne energije OIE“. Da ne širim temu, da bi se u Hrvatskoj nešto slično moglo instalirati samo treba donijeti odgovarajuću zakonsku i prateću regulativu, zaključuje S. Canjuga.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.