Župan Čačić - ulažemo 511 milijuna kuna u zdravstvo, a u pripremi novi projekt vrijedan 400 milijuna kuna

Župan Čačić - ulažemo 511 milijuna kuna za zdravstvo, a u pripremi novi projekt vrijedan 400 milijunakuna

U Općoj bolnici Varaždin uskoro pičinju realizacije investicija ukupne vrijednosti 25,4 milijuna kuna u energetsku obnova šest zgrada Opće bolnice Varaždin u Varaždinu i Klenovniku: Poliklinike, Psihijatrije te Mikrobiologije i rentgena na lokaciji u Varaždinu te zgrada paviljona, ležaonice i laboratorija Službe za plućne bolesti i TBC u Klenovniku.  Nove investicije utvrđene su potpisivanjem ugovora s izvođačem radova. 
U nazočnosti župana Radimira Čačića i njegovog zamjenika Roberta Vugrina, ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić potpisao ga je 16. prosinca s Danijelom Jukićem, direktorom JUKIĆ-DAM-a d.o.o. iz Otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ta tvrtka je za izvođača radova izabrana u objedinjenom postupku javne nabave te će energetski obnavljati sve objekte po četiri EU projekta.
Sam ugovor o izvođenju radova vrijedan je 24.089.973 kuna, dok je ukupna vrijednost četiriju projekata 25.446.415 kuna. Od toga je osigurano bespovratnih 13.363.059 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, a još 4.784.364 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj razini. Preostalih 7.298.991 kuna osigurat će Varaždinska županija i Opća bolnica Varaždin, pri čemu se očekuje da se taj iznos smanji za dodatnih 2,5 milijuna kuna, koliko bi bespovratnih sredstava trebalo biti odobreno iz nacionalnog Fonda za projekt u Klenovniku. 
- Koliko su važna i nužna ova ulaganja, dovoljno govori podatak da je najstarija zgrada koju obnavljamo stara 121 godinu. Ukupna ulaganja u Opću bolnicu Varaždin iznose 230 milijuna kuna, pri čemu su obnova sedam objekata te izgradnja Centra za palijativnu skrb u Novome Marofu već realizirani, dok ćemo sada obnoviti još šest zgrada, a u proljeće će početi i izgradnja nove zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevnih bolnica te jednodnevne kirurgije. Uz to, u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice provode se projekti vrijedni 240 milijuna kuna, dok u primarnu zdravstvenu zaštitu ulažemo 40 milijuna kuna. Svi ti EU projekti u zdravstvu vrijedni su 511 milijuna kuna, a već pripremamo nove velike zahvate, projekt izgradnje novog centralnog operacijskog bloka vrijedan 400 milijuna kuna. Takvih investicija nije bilo zadnjih 40 godina – istaknuo je župan Čačić.

Zahvaljujući radovima, svi objekti Opće bolnice Varaždin postat će energetski učinkoviti, pri čemu se procjenjuje da će godišnje uštede samo na danas ugovorenim objektima iznositi gotovo 700.000 kuna.
- Putem ušteda na troškovima energije direktno pokrivamo ukupan trošak kreditnih linija. Ove investicije ćemo otplatiti u roku od 11 godina, pri čemu godišnje više štedimo, nego što su anuiteti kredita. Uspijemo li od države naplatiti 2,5 milijuna kuna za projekt u Klenovniku, a vjerujem da hoćemo, onda će povrat investicije biti i ispod sedam godina, pa će razlika ostati za kvalitetniju opremu i ulaganje u obrazovanje zdravstvenih djelatnika – naveo je župan Čačić.
Energetska obnova podrazumijeva puno više nego obnova gole fasade i prozora, napomenuo je ravnatelj Bolnice dr. Nenad Kudelić.
- Ovi projekti uz postavljanje novih fasada te ugradnju PVC stolarije, podrazumijevaju korištenje obnovljivih izvora energije, uvođenje štedljive rasvjete, izgradnju rampi za poboljšanje pristupa osobama s invaliditetom, ali i visokoučinkoviti sustav grijanja, kao i hlađenja svih prostora. Sve to će bitno poboljšati funkcionalnost postojećih prostora, što će se odraziti na povećanje kvalitete zdravstvene zaštite – rekao je dr. Kudelić.
Pritom će zasigurno najveću „preobrazbu“ doživjeti zgrada Poliklinike koja je poznata kao „stara kirurgija“, najstarija zgrada u krugu Bolnice u Varaždinu.
- Izgrađena je u klasičnom austro-ugarskom štihu, pa smo posebno vodili računa o tome da se ne izgubi njezin izgled s kraja 19. stoljeća. Unutar projekta energetske obnove su nam čak priznata dodatna sredstva u iznosu od oko 300.000 kuna za postavljanje profilacija, tako da sam uvjeren da će ta zgrada ponovno postati ponos i nositi vizualni identitet cijele Bolnice – istaknuo je dr. Kudelić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.