Ministar Horvat: „Odluka slovenskog AVK je potpuno neutemeljena, a takvi postupci čine Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investitore“

Ministar Horvat: „Odluka slovenskog AVK je potpuno neutemeljena, a takvi postupci čine Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investitore“

Nastavno na današnju vijest o tome kako je Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) na dan 16. prosinca 2019. godine donijela odluku kojom Agrokoru d.d. privremeno oduzima dionice Mercatora d.d., ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako očekuje od izvanrednog povjerenika Agrokora i glavnog izvršnog direktora Fortenove da svim raspoloživim pravnim sredstvima nastave štititi imovinu Grupe. „Ovakva odluka, bez presedana u dosadašnjoj praksi rada ove slovenske agencije, potpuno je neutemeljena, a kao takva i neodrživa. Cijela je stvar provedena bez ikakve odluke suda, temeljem zakona koji se, u pravilu, primjenjuje na prometne prekršaje. Zbog toga sam siguran da će vodstvo cijele Grupe pravdu tražiti i sudskim putem, a država će nastojati pomoći koliko je god to moguće, u okviru naših legitimnih ovlasti“, naglasio je ministar Horvat, dodajući kako ovakvi postupci Sloveniju čine izrazito nesigurnom za strane investitore. „Nadam se i vjerujem kako će biti razuma s obje strane te da će se ova situacija brzo i uspješno razriješiti“, zaključio je Horvat.

Podsjetimo, privremena mjera oduzimanja dionica temelji se na nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni, koja je također bez presedana u praksi AVK-a, u iznosu od 53,9 milijuna eura. Na tu kaznu, koja je izrečena još u rujnu ove godine za slučaj koncentracije, Agrokor je uložio žalbu. Nepravomoćna je kazna nedvojbeno nerazmjerna, budući da kompanija o kojoj je riječ, Costella d.o.o., ostvaruje tek nešto više od 1 milijun eura godišnjeg prihoda. Tu je kompaniju Ivica Todorić, odnosno Agrokor AG iz Švicarske, stekao još 2016. godine. Oduzimanje dionica Mercatora samo je po sebi također uvelike nerazmjerno, budući da je vrijednost dionica o kojima je riječ procijenjena na više od 140 milijuna eura, dok nepravomoćna kazna koja se osporava iznosi 53,9 milijuna eura.

Agrokor je i javno i izravno obrazložio da takvu odluku AVK-a smatra potpuno neutemeljenom i to zato što je sve odluke donio i proveo isključivo Ivica Todorić, bez znanja ili sudjelovanja bilo kojeg drugog člana tadašnje Uprave Agrokora d.d. Nadalje, prema obrazloženju AVK-a, privremena mjera oduzimanja dionica Mercatora d.d. donesena je temeljem Zakona o prekršajima i to odredbi toga zakona koje se inače primjenjuju primjerice kod prometnih prekršaja koje su počinili strane fizičke osobe u Republici Sloveniji. Gledajući povijesno, AVK nikada do sada nije naplatila kaznu višu od nekoliko stotina tisuća eura.

Također, odluka AVK-a kojom je utvrđena kazna od 53,9 milijuna eura jest nepravomoćna, budući da je protiv nje Agrokor podnio zahtjev za sudskom zaštitom, koji je 8. studenog 2019. predan AVK-u. Međutim, taj Agrokorov zahtjev za sudskom zaštitom AVK još uvijek nije proslijedio nadležnom Okružnom sudu u Ljubljani kako bi sudu omogućio da odluči o zahtjevu za sudskom zaštitom te je umjesto toga svojom odlukom, bez sudjelovanja suda, pokrenuo privremenu zapljenu dionica Mercatora d.d. koje su u vlasništvu Agrokora d.d.

O svemu tome danas su obaviještena i veleposlanstva svih članica Europske unije u Sloveniji, kao i veleposlanstva SAD-a i Rusije, imajući u vidu državljanstva ključnih investitora u Agrokoru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.