Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice kao veliko gradilište - provode se projekti vrijedni gotovo 240 milijuna kuna

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice kao veliko gradilište - provode se projekti vrijedni gotovo 240 milijuna kuna

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice u tijeku je energetska obnova još pet bolničkih zgrada, skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj u vrijednostii 42.229.144,69 kuna od čega je ukupan iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj 21.541.024,82 kuna. Također u Specijalnoj bolnici se trenutno se izvode projekti obnove ukupne vrijednosti gotovo 240 milijuna kuna, od čega se oko 130 milijuna kuna odnosi na projekte energetske obnove. 

Danas je u Kino dvorani Specijalne bolnice održana Uvodna konferencija projekata energetske obnove, kojoj su nazočilii župan Varaždinske županije Radimir Čačić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin Šain, pomoćnik ministra zdravstva dr.sc. Mate Car, zamjenik župana Robert Vugrin, savjetnica župana Natalija Martinčević, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predsjednik UV Specijalne bolnice Željko Bedeković, ravnatelj  Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr.med. , te  ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Krunoslav Blaži, kao i predstavnici izvođača radova te mnogi drugi. 

Srećom, u toj je zdravstvenoj ustanovi unatoč velikim radovima u jeku pandemije koronavirusa sve proteklo bez problema i nije bilo oboljelih, što govori i o dobroj organizaciji rada i pridržavanju epidemioloških mjera na pravi način.

Župan Čačić tom je prigodom istakno da je tom energetskom obnovom obuhvaćeno je 51.000 četvornih metara bolničkog kompleksa, a da je ukupno ulaganje na skupu zgrada i Lovrinoj kupelji vrijedno 46,1 milijun kuna, od čega je polovica bespovratnih EU sredstava, a polovicu će osigurati Bolnica putem kredita, za koji garantira Županija kao osnivač. - Uštede na energentima nakon energetske obnove svih objekata, uključujući i Minervu, iznosit će 2,5 milijuna kuna te će se upravo time pokrivati anuiteti tijekom sljedećih 14 plus jednu godinu. Treba napomenuti kako su ovim projektom predviđeni opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati. Ovime će biti obnovljena toplinska ovojnica, zamijenit će se vanjska stolarija, a ugraditi će se nova energetski visokoučinkovita unutarnja LED rasvjeta, integrirana sunčana elektrana i novo dizalo. Pacijenti, ali i svi liječnici te svo osoblje zaslužuje ovo ulaganje. Vidimo da su oni i u ovo zahtjevno doba izvrsno radili svoj posao i na tome im se zahvaljujem. Očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za 49,79% godišnje potrošnje toplinske energije iz lokalnih izvora, a time će se osigurati smanjenje emisije CO2 za 50,20% - zaključio je župan te rekao kako su svi EU projekti Varaždinske županije vrijedni 823,8 milijuna kuna. 

Predsjednik UV Specijalne bolnice Željko Bedeković naglasio je da su  za Varaždinske Toplice, projekt Energetske obnove zgrada Specijalne bolnice te izgradnja Spinalnog centra, od iznimne su gospodarske i društvene važnosti. - Vrijednost projekta obnove zgrada Specijalne bolnice i izgradnja Spinalnog centra je preko 230 milijuna kuna. Radi se o uistinu velikim sredstvima koja zahvaljujući Varaždinskoj županiji na čelu s županom Čačićem pristižu u Varaždinske Toplice i projektima čija će realizacija bitno podići kvalitetu života naših sugrađana, a grad pozicionirati visoko na listi poželjnih turističkih i zdravstvenih odredišta ne samo Hrvatske nego i ovog dijela Europe - rekao je predsjednik Upravnog vijeća Bedeković. 

 

Čestitke i pozdrave prisutnima uputili su i pomoćnik ministra zdravstva dr.sc. Mate Car te zamjenica direktora Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin Šain, dok je ravnatelj  Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr.med održao prezentaciju o projektu.

Zamjenica direktora Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin Šain rekla je okupljenima kako Varaždinska županija prednjači u povlačenju EU fondova.-Energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju predstavlja najveći projekt energetske obnove javnih zgrada u Hrvatskoj, stoga moram reći kako Varaždinska  županija silovito koristi sve mogućnosti financiranja koje ima naš Fond. Slobodno mogu reći kako je Varaždinska županija odličan partner Fondu, a sigurna sam da će tako biti i dalje – rekla je  Alenka Košiša Čičin Šain. 

-Ovom će rekonstrukcijom biti obuhvaćeni svi naši smještajni i terapijski objekti u kojima je ukupno 450 soba. Riječ je redom o starim objektima koji doista vape za obnovom. Konstantinov dom i Konstantinova kupelj datiraju iz 1779. godine, Lovrina kupelj iz 1871., a bolničko krilo Terme je izgrađeno 1973. Osim na dijelu hidroterapije prije 15-ak godina, nikakvih drugih ulaganja nije bilo.

Energetska obnova će značiti podizanje kvalitete smještaja, pacijenti će dobiti novi komfor jer će sobe biti klimatizirane, promijenjene će biti sve instalacije, kao i vanjska stolarija. Ovi projekti su temelj za daljnja ulaganja, a ja koristim priliku da se zahvalim županu i svim županijskoim službama na velikoj podršc  i- naglasio je u svom izlaganju ravnatelj Specijalne bolnice dr. Denis Kovačić. 

Pomoćnik ministra zdravstva dr.sc. Mate Car pohvalio je Varaždinsku županiju i rekao pritom kako resorno Ministarstvo stoji i dalje na raspolaganju.

- Čestitke svima, poglavito Županiji na aktivnostima i ulaganju koje provodi, od 2017. godine ova Županija je jedno veliko gradilište i mnogi Vam zavide na tome. Ova bolnica sjajiti će uskoro u novome ruhu – rekao je pomoćnik ministra zdravstva dr.sc. Mate Car.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.