Infrastrukturni radovi i opremanje prvog znanstveno-istraživačkog centra u Međimurju pri samom su kraju

Infrastrukturni radovi i opremanje prvog znanstveno-istraživačkog centra u Međimurju pri samom su kraju

Kako bi se što bolje odgovorilo na potrebe poduzetnika za određenom tehnologijom, znanjima i vještinama, Međimurska županija potaknula je izgradnju kvalitetne tehnologijske platforme pri kojoj ključno mjesto imaju stručnjaci koji će infrastrukturu staviti u funkciju, koristiti ju za znanstveno-istraživačke aktivnosti, educirati poduzetnike i akademsko osoblje. Stoga će u kompleksu Centra znanja Međimurske županije na prostoru bivše vojarne uskoro zaživjeti Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra.

Završne infrastrukturne radove na objektu obišao je župan Međimurske županije Matija Posavec zajedno s ravnateljem Metalske jezgre Mariom Šercerom. Jasna strategija razvoja, inovativnost te sinergija gospodarstva, obrazovanja i tržišta temelji su na kojima Međimurje gradi svoj dugoročni razvitak, a Metalska jezgra konkretan je projekt koji će doprinijeti stvaranju veće dodane vrijednosti, otvaranju novih i kvalitetnijih radnih mjesta u metalskoj industriji.

Nakon što je krajem svibnja stigla najsuvremenija oprema za 3D prototipiranje vrijedna 11 milijuna kuna, ugovorena je nabava računalne opreme i simulatora za zavarivanje vrijednosti oko 700 000 kuna, a radovi na prvom znanstveno-istraživačkom centru u Međimurju vrijednom oko 35 milijuna kuna bit će privedeni kraju tijekom kolovoza.

Na oko 2000 m² bit će smješteni laboratoriji, radionice, izložbeni prostor, uredi i učionice. Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodit će se kroz Odjel za istraživanje i razvoj, odnosno dva njegova laboratorija – za Internet stvari (IoT) i za prototipiranje. Laboratoriji će biti opremljeni najsuvremenijom opremom i softverima, poput 3D skenera, 3D printera (u FDM i DMLS tehnologiji), simulatora zavarivanja, softvera za simulaciju lijevanja, softvera za CAD/CAM modeliranje i FEM analizu, linije za površinsko polaganje komponenti (SMT tehnologija) koja se sastoji od poluautomatskog pisača lemne paste, stroja za automatsko polaganje komponenti (pick & place), peći za kondenzacijsko lemljenje, stroja za 3D automatsku optičku inspekciju, kabineta za sušenje i ostale pripadajuće opreme za razvoj i izradu elektroničkih komponenti, a 3D FDM printer marke Stratasys F900 jedini je takav printer u krugu od 500 km (prvi najbliži printer nalazi se u Milanu).

Suradnja istraživača i poduzetnika pridonijet će jačanju konkurentnosti!

Rezultati provedenih istraživanja primijenit će se na korisnike iz industrije, odnosno tržište te će se provoditi prijenos znanja i transfera tehnologije, kao i aktivnosti umrežavanja znanstvenika, istraživača, znanstvenih-istraživačkih i obrazovnih institucija, a suradnjom znanstveno-istraživačkog sektora, poslovnog i javnog sektora, na čemu počiva koncept djelovanja Metalske jezgre, pridonijet će se rješavanju razvojnih problema Međimurske županije i šire regije te jačanju regionalne konkurentnosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.