Gradonačelnik Čehok: Varaždin do kraja ljeta dobiva cjelovito obnovljeno kazalište

Gradonačelnik Čehok: Varaždin do kraja ljeta dobiva cjelovito obnovljeno kazalište

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u srijedu je uz pratnju svoje zamjenice Sandre Malenica održao konferenciju za novinare u varaždinskom HNK kako bi se uvjerio u stanje radova na obnovi kazališta te zajedno s Jasnom Jakovljević, intendanticom, izvijestio javnost o radovima na obnovi kazališta u posljednje četiri godine te radovima koji još predstoje prije nego se projekt obnove ovoga ljeta u potpunosti završi.

Projekt obnove, započela je svojim dolaskom na mjesto ravnateljice bivšeg gradskog, a sada već desetak godina nacionalnog kazališta te ona traje već 15-ak, o čemu je govorila je intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, a gradonačelnik je rekao da je kazalište uz gradsku knjižnicu druga cjelovito uređena kulturna institucija koju će Varaždinci dobiti na korištenje u ovoj godini:

- Svi naši građani vide koliko smo u ove četiri godine uložili u naše kazalište koje je, ne samo središnja teatarska institucija nego i središnja kulturna institucija, Varaždina pa i ovog dijela Hrvatske. Do ove godine uložili smo 3,9 milijuna kuna, a zajedno s Ministarstvom kulture i medija i ulaganjem ove godine, sve ukupno bit će uloženo 5 milijuna kuna u obnovu kazališta i završit ćemo po prvi puta cjelovitu obnovu uopće, od kad je kazalište izgrađeno u 19. stoljeću. Uz lift kojim smo omogućili slabije pokretnim i nepokretnim osobama da uopće mogu ući u koncertnu dvoranu, a s novom podiznom platformom u našem kazalištu sad je moguće odigrati sve predstave. Očekuje nas još obnova gledališta koja je u tijeku, dolaze i nove daske. Kazalište će nakon svih ovih radova u isto vrijeme moći održavati predstave i događanja na tri pozornice, Velikoj sceni, Sceni Zvonimira Rogoza i Velikoj koncertnoj dvorani.“ – rekao je gradonačelnik.

Zahvalio je intendantici Jasni Jakovljević što je uz financiranje Grada Varaždina uspjela prikupiti puno sredstava i iz privatnih donacija i sponzorstava. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali u procesu obnove, zamjenici Malenici, Kazališnom vijeću, a posebno svim sponzorima, donatorima i glumcima na strpljenju.

Gradonačelnik je najavio i da će se s preseljenjem knjižnice u nove prostore, na mjestu stare knjižnice urediti Galerija Malogorski te će se tako u sklopu zgrade kazališta prikazati neka od najvažnijih djela hrvatske likovne umjetnosti: „To je dobar način i spoj likovnosti i teatra tako da će svi oni koji će doći primjerice na koncert Varaždinskog komornog orkestra ili na neku premijeru moći vidjeti i važna djela suvremene umjetnosti.“ 

 

Nakon konferencije prisutni su mogli vidjeti spuštanje podiznih platformi koje su ugrađene u prostoru za orkestra, a koje je projektirao varaždinski arhitekt Vedran Kögl, a izradila i dijelom sponzorirala tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca iz Međimurja. Električno-hidraulički motorni pogon te mehanički sistem spuštanja i dizanja segmenata pozornice omogućava brzu prenamjenu prostora velike pozornice što do sada nije bilo moguće jer je otvaranje tog prostora trajalo danima. Spuštanjem platforme od pozornice i proširivanjem gledališta broj gledatelja se može povećati na čak 500 mjesta. U posljednje četiri godine kazalište je dobilo novi lift, obnovljena je Velika koncertna dvorana, a najkasnije do kraja ljeta će biti do kraja obnovljena Velika scena koja je već dobila nove podizne platforme.

Također, u tijeku je obnova gledališta s pozlatama na ložama i portalu te pozlatom lustera i planira se funkcionalno i organizacijsko odvajanje Velike scene od Podrumske scene "Zvonimir Rogoz". Intendantica Jasna Jakovljević zahvalila je na podršci Gradu Varaždinu: „U ime HNK moram reći da smo, naročito od 2017. godine, imali veliku financijsku podršku Grada i zahvaljujem gradonačelniku Čehoku i cijeloj upravi Grada Varaždina, kao i Ministarstvu kulture koje nas je od 2005. također pratilo u obnovi ovog kazališta. Uspjeli smo zajedno s našim osnivačem i drugim nadležnima, uz mnogobrojne privatne i javne tvrtke kao donatore i sponzore, polako privesti kraju ovu našu obnovu.“

U nastavku pogledajte rezime obnove:

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu - KRONOLOGIJA RADOVA NA OBNOVI ZGRADE HNK u VARAŽDINU

2005.g. – sanacija hidro i termo izolacije terasa sjever i jug sa obnovom balustrada

2006.g. – sanacija i rekonstrukcija sanitarnih čvorova u zgradi i dogradnja sanitarnih čvorova

                 za osobe sa invaliditetom

2007.g. – obnova prostora Europa Media, Crvenog salona i Komorne 99

2008.g. – sanacija i rekonstrukcija kotlovnice, centralnog grijanja te ventilacije i klimatizacije

                 Gledališta, Scene Rogoz, Europa Medie i Koncertne dvorane

2009.g. – sanacija 4 manjih lustera Koncertne dvorane

2011.g. – sanacija lustera gledališta

2011.g. – sanacija i rekonstrukcija prostora glavnog ulaza u zgradu HNK u Varaždinu

2012.g. – obnova prostora stubišta, garderobe  i predvorja Koncertne dvorane

2013.g. – restauratorski radovi na stropu stubišta na freski Miljenka Stančića te štukaturama

                 I plastikama koji je uokviruju

2013.g. – izrada i ugradnja 5 novih prozora (zapad) u Koncertnoj dvorani

2016.g. – izrada i ugradnja 12 novih prozora na balkonu Koncertne dvorane (sjever,jug)

2017.g. – sanacija  krovišta iznad Koncertne dvorane

2017.g. – tokom kolovoza – sanacija troja vrata na pozornici Koncertne dvorane, sanacija

                 vrata na malom balkonu (zapad I), izrada i ugradnja vrata na malom balkonu

                 (zapad II), izrada i ugradnja 5 prozora u Koncertnoj dvorani (sjever)

2017.g.-prvo tromjesečje 2018.g. – restauracija sjevernog zida i dijela stropa VKD

2017.g.-tokom mjeseca prosinca dovršen je glavni projekt rekonstrukcije pozornice, ishođene su sve suglasnosti i kao takav je poslan na ishođenje građevinske dozvole.

2018.g.- na temelju predane dokumentacije građevinska dozvola je ishođena 05.02.2018.g.

2018.g.- u tijeku je izrada izvedbenog projekta a paralelno se izrađuje i pripadajući troškovnik.

2018.g.-  U veljači je završena i „Studija izvodljivosti“ koju je za potrebe projekta izradila „Razvojna agencija Sjever-Dan“ d.o.o. Varaždin.

2018.g. – drugo tromjesečje – završetak restauratorskih radova zapadnog zida (nedovršeni dio) i cijelog stropa VKD.

2018.g. – treće tromjesečje  - završetak restauratorskih radova u VKD – zidovi jug i istok kao i restauratorskih i soboslikarskih radova pripadajućih hodnika i balkona.

2018.g.- tokom prve polovine 2018.g. je izrađen glavni projekt „Lift-platforma u HNK u Varaždinu“, a realizacija projekta je u tijeku.

2018.g. – tokom rujna izvedeni su soboslikarski radovi u „Crvenom salonu“ i „Europa media“.

2018.g. – tokom rujna – sanacija parketa (brušenje, zapunjavanje ,lakiranje).

2018.g. – tokom rujna – sanacija centralnog lustera u VKD (ispitivanje instalacija, popravak, stavljanje pozlate).

2018.g. – tokom listopada – pokusni rad i puštanje u pogon lift-platforme za osobe s invaliditetom i slabopokretne.

2019.g. – dostavljeno je „Izvješće o konzervatorsko-restauratorskim sondama u interijeru HNK u Varaždinu“ koje je obavljeno tokom svibnja od strane „Art4art“ d.o.o.

2019.g. – tokom kolovoza – zamjena ručnih poteznih liftova („cugova“) – 19 komada.

2020.g. – tokom ožujka – izvršena je sanacija dijela krovišta na zgradi HNK u Varaždinu

2020.g. – tokom travnja – izrada i ugradnja 2 prozora u VKD (zapad) i ulazna vrata (porta).

2020.g. – izrađen je projekt „Podizne platforme i ogradni zidići orkestarskog proscenija“. Također je izrađen i projekt sanacije proscenija (čija je statika bila narušena tokom 2019.g.)

2020.g. – svibanj-listopad – radovi na gl.sceni gledališta-demontaža i izrada nove, ojačane konstrukcije proscenija, građevinsko obrtnički, te elektrostrojarski radovi kao preduvjet za postavljanje podiznih platformi.

               - izvršena je ugradnja 3 podizne platforme i i ogradnih zidića. (izradu i ugradnju je obavila tvrtka „Tehnix“ iz Donjeg Kraljevca.

Podizna platforma se koristi u  tri razine scene:

1.gornja – u ravnini s glavnom pozornicom

2.srednja – u ravnini s podom gledališta (mogućnost povećanja kapaciteta gledališta - do 500 mjesta)

3.donja  – prostor za orkestar.

Radovi su izvođeni prema projektnoj dokumentaciji ovlaštenih subjekata, po licenciranim izvođačima i uz suglasnost i nadzor HRZ-a , Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Završen je rad na Projektu zamjene građevne stolarije vanjske ovojnice zgrade te je od Konzervatorskog odjela ishođena prethodna suglasnost za navedeni zahvat.

 

      

                                                                                                             

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.