Energetski obnovljen Dom zdravlja u Varaždinskim Toplicama donijet će osim uštede energije i smanjenje emisije CO2 za 67,72%

Energetski obnovljen Dom zdravlja u Varaždinskim Toplicama donijet će osim uštede energije i smanjenje emisije CO2 za 67,72%

Na današnjoj završnoj konferenciji projekta ''Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije, ispostava Varaždinske Toplice''  kojoj su nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec, gradski vijećnik Grada Varaždinskih Toplica Željko Bedeković, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, Darko Detelj, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša te Krunoslav Blaži, ravnatelj Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije navedene su ogromne prednosti takve vrste obnove zdravstvenih objekata koje se odnose na uštedu energije i smanjenje emisije CO2 za 67,72%.

Projekt obnove Doma zdravlja prezentirao je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

-Moram istaknuti kako nakon provedene energetske obnove ove  zgrade očekujemo  smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 66,95%. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade i ugradnjom dizalice topline za hlađenje uveli smo nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije iz lokalnih izvora. Navedenim projektnim aktivnostima osiguralo se smanjenje emisije CO2 za 67,72%. Uvjeren sam da je korisnicima ove obnovljene zgrade osigurani kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te ih od sada ovdje čekaju bolji,  sigurniji i ugodniji uvjeti - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec.

 Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja u Varaždinskim Toplicama samo jedan u nizu od realiziranih projekata u Topličkome  kraju.- Varaždinske Toplice zauzimaju jedan poseban status u našoj Županiji, tu su jedne od najstarijih termalnih lječilišta u Europi, a svakako najstarije u Hrvatskoj sa tisućljetnom tradicijom sa kupališnim lječilištem utemeljenim još daleke 1820 godine i sa Specijalnom bolnicom koja je najveći rehabilitacijski centar u Hrvatskoj. Župan Čačić je postavši župan prije četiri godine rekao da potencijal Varaždinskih Toplica višestruko nadilazi ne samo ono što ima, nego i ono o čemu se tada govorilo. Naravno, zbog svog velikog potencijala koji se krenuo intenzivno iskorištavati. Danas ne treba govoriti o 260 milijuna kuna vrijednih projekata koji su završeni ili su u tijeku, nego treba istaknuti i niz projekata koji prolaze ispod radara. Jedan od njih je obnova ove zgrade ukupne vrijednost 3.9 milijuna kuna, a to nije baš mali novac.

Ovime ulažemo u jezgru primarne zdravstvene zaštite ovoga grada jer u ovome zdanju djeluje sedam ordinacija, tri ordinacije obiteljske medicine, tri ordinacije dentalne medicine i jedna pedijatrijska ordinacija. Vrijedi naglasiti da je i putem jednog naizgled manjeg projekta u ovaj Dom zdravlja isporučena oprema u vrijednosti od 300 tisuća kuna što direktno utječe s jedne strane na smanjenje liste čekanja, a s druge strane ukida se potreba za odlazak pacijenata u Varaždin - rekao je zamjenik župana Vugrin.    

 

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain je izrazila zadovoljstvo što se opet nalazi u Varaždinskoj županiji  koja prednjači po realizaciji projekata na području energetske obnove zgrada u javnom sektoru.- Drago mi je da se opet nalazim u Varaždinskoj županiji u kojoj sam vrlo često, a sve zbog rezultata koje ova Županija postiže. Naime, do sada je od strane Fonda u objekte koji su završeni u Županiji investirano otprilike 350 milijuna kuna od čega  je čak 177 milijuna kuna bespovratnih. Ova sredstva su uložena u obnovu jedanaest javnih zgrada na području Varaždinske županije i to je zaista pohvalno. Kao i u Novome Marofu  i ovdje u Varaždinskim Toplicama  vidimo jedno prekrasno izdanje na kojem  su postignute bitne uštede na grijanju, a uvedeni je i kompletni novi sustav grijanja i hlađenja. Dakle, koristi od ove obnove su višestruke – rekla je  Alenka Košiša Čičin-Šain. 

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosila je 3.914.948,60 kuna. Od toga 1.627.731,96 HRK,  sufinancirao Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetnu os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. 

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 1.321.247,48 HRK, dok vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 965.969,16 kuna.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.