Čačić: Ukupno u zdravstvo Varaždinske županije u četiri godine investirane četiri milijarde kuna

Čačić: Ukupno u zdravstvo Varaždinske županije u četiri godine investirane četiri milijarde kuna

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr.med. izrazio je u utorak na završnoj konferenciji veliko zadovoljstvo završetkom radova na još dva objekta Specijalne bolnice - energetskoj obnovi Lovrine kupelji te skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapije Terme i Konstantinove kupelji.

Konferenciji su prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, zamjenik župana Robert Vugrin,  zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša  Čičin-Šain, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr.med., gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Željko Bedeković, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, Slađana Miočić, županijska pročelnica za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša te mnogi drugi.

U okviru energetske obnove Lovrine kupelji obnovljeni su toplinska ovojnica i krovište, ugrađena je nova vanjska stolarija, nova energetski visokoučinkovita unutarnja LED rasvjeta, instalirana je nova oprema u postojeću kotlovnicu te inverterska dizalice topline, a rekonstruiran je sustav ventilacije i grijanja. Na taj će se način smanjiti godišnja primarna potrošnja energije za 64,79 posto, uvedene su nove mjere korištenja OIE iz lokalnih izvora i osigurano je smanjenje emisije COza 66,28 posto. Ukupna vrijednost projekta je 8.296.136,25 kuna, od čega ukupan iznos bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 4.134.142,62 kuna. Vrijednost obnove skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj iznosi 42.229.144,69 kuna od čega je ukupan iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj 21.541.024,82 kuna.

-Bilo je vrlo izazovno raditi i graditi u ovo pandemijsko doba, ali i to smo uspjeli.  Ponosan sam što nismo niti jedan dan prestali s radom. Dakle, radimo kontinuirano u adekvatnim uvjetima i svim djelatnostima bolnice u okviru one epidemiološke situacije koja nam je zadana i koju moramo poštivati – rekao je ravnatelj bolnice.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je naznačio kako su u protekle četiri godine njegova mandata ukupna ulaganja u zdravstvo u županiji prešla pola milijarde kuna.

- Jedan dio projekata je završeni a jedan dio poput Spinalnog centra je tek izašao iz temelja i dolazi u prvi kat. Poznato Vam je  kako završava i roh bau dnevne kirurgije, hitnog objedinjenog prijema i dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin tako da govorimo o zaista velikim investicijama na području zdravstva naše županije. Moram istaknuti kako sam obim investicija u Varaždinskim Toplicama neće stati, samo će se malo promijeniti struktura investitora jer je sigurno da ćemo u nekim segmentima morati tražiti i privatne partnere. Jučer sam ponovno razgovarao s najodgovornijim ljudima u ovoj državi vezano za naš povijesni i najveći projekt operacijskog bloka, intenzive i svega onog što uz to ide u Općoj bolnici Varaždin i sada očekujemo potvrdu tog financiranja. Biti ćemo spremni za raspisivanje natječaja za izvođenje radova – rekao je župan te dodao  kako je stupanjem na funkciju župana prije četiri godine od vodećih ljudi županijskih zdravstvenih, ali i obrazovnih ustanova zatražio javljanje i prijavu na sve EU fondove.

Posao i odgovornost  ravnatelja zdravstvenih te obrazovnih ustanova, pročelnika i svih ostalih je uključivanje i javljanje na sve moguće EU fondove. Nema alibija za ne prijavljivanje ili odustajanje od javljanja na EU fondove – zaključio je župan Čačić.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić čestitao je svima na realiziranim projektima.

-Ono što je bit i poanta Europske kohezijske politike je da mi države, koje smo kasnije ušle u EU hvatamo priključak razvijenim članicama EU. S ovom energetskom obnovom, sa Spinalnim centrom i energetskom obnovom koja je već napravljenaSpecijalna bolnica Varaždinske Toplice postaje jedan ozbiljan regionalni igrač na području zdravstvenog turizma te u medicinskoj rehabilitaciji. U vrijeme pandemije, mi kao Vlada i Ministarstvo zdravstva radimo i dalje na ugovaranju novih projekata– rekao je Dulibić.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša  Čičin-Šain je istaknula kako je u Hrvatskoj sprovedena energetska obnova oko 750 zgrada javne namjene, ukupne vrijednosti od nekoliko milijardi kuna.

  -Uštede koje su se tom energetskom aktivnosti postigle u tim projektima su minimalno 50 posto i to je bio uvjet kojeg je postavila Europa. Najčešće smo uspjeli postići oko 60% uštede i u primarnoj energiji i u toplinskoj, a isto tako i u smanjenju CO2. Koristim priliku da čestitam županu Čačiću te svima koji rade na ovim projektima jer su rezultati u Varaždinskoj županiji zaista impresivni – rekla je Alenka Košiša  Čičin-Šain.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.