Gradonačelnik potpisao ugovor za Kulturni centar teatra Kerekesh u Graberju

Gradonačelnik potpisao ugovor za Kulturni centar teatra Kerekesh u Graberju

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u srijedu je u Gradskoj vijećnici zajedno s Janom Kerekešom potpisao Ugovor o pravu građenja između Grada Varaždina i Umjetničke organizacije „Kerekesh Teatar“ kojim će se omogućiti izgradnja Kulturnog centra na prostoru uz bivšu školu Tomislav Špoljar u Graberju.

„Potpisali smo Ugovor o pravu građenja na 30 godina za Kulturni centar koji će podići kulturu, kompletni društveni sadržaj u Varaždinu za sljedećih 300 godina, postaviti neku ljestvicu, nove ideale, stvarati nove, mlade, kreativne ljude“ – rekao je Jan Kerekeš. Zahvalio je gradonačelniku i najavio da će nakon prikupljanja svih potrebnih dozvola, izgradnja mogla krenuti krajem lipnja ili početkom srpnja. Na jesen će pokrenuti nacionalnu crowd funding kampanju za prikupljanje financijskih sredstava koja će im pomoći u projektu građenja Kulturnog centra Kerekesh teatra.

„Ja sam danas ponosan na Kerekesh teatar i zahvalan Janu i Ljubi Kerekešu jer je ovdje riječ o novom projektu, ne samo u Varaždinu nego i u cijeloj Hrvatskoj. Bio sam potpredsjednik saborskog odbora za obrazovanje i kulturu 2000. godine kad se stvarala prva strategija kulture. Glavna odrednica je bila poduprijeti, potaknuti privatne inicijative u kulturi, ne samo institucijsku kulturu već i nositelje kulturne politike izvaninstitucijske kulture. Nažalost, danas je 2021. godina, no to se nije dogodilo, ne zato što nije bilo kulturnih inicijativa, kojih je u Varaždinu puno, od Kerekeša, Prsteca, ali nitko se nije usudio, nije imao hrabrosti niti vizije napraviti svoju vlastitu dvoranu koja bi bila polivalentna i koja bi služila i teatru, ali i svim drugim oblicima kulturnog stvaralaštva.“ – rekao je gradonačelnik.

Kerekesh Teatar gradonačelniku se obratio s idejom za centar za koju je trebalo vremena da se realizira zbog toga što se tražila prikladna lokacija: „To je dvorana koja će biti unutarnja, ali i vanjska pozornica, morala je biti blizu središta grada, s parkiralištem, gdje se kreće puno mladih i nije nam bilo lako naći prikladnu lokaciju. Ovo je najprimjerenija lokacija za tu svrhu u gradu Varaždinu.“ – objasnio je gradonačelnik.

Istaknuo je kako će Grad i dalje biti podrška u ostvarenju projekta i kako su gradske službe u toku sa svom papirologijom i dozvolama koje će biti potrebne osigurati kako bi im se olakšalo da nemaju previše administrativnih zapreka i da mogu raditi. Prema njegovim riječima, iznos koji će se godišnje plaćati za pravo građenja vratit će se u kulturu daljnjim ulaganjima.

„Nama takva scena u gradu Varaždinu sigurno treba, mi smo predugo čekali, tražili smo brojne mogućnosti no mislim da je najbolja varijanta napraviti novu polivalentnu dvoranu nego pregrađivati ili rekonstruirati građevine. Varaždinska kultura dobiti će novi zamah. Grad Varaždin snažno ulaže u izvaninstitucijsku kulturu. Ostaje nam još da smjestimo Muzej anđela, to ćemo vjerojatno napraviti u idućih desetak dana. Kerekesh teatar postaje najbolji promicatelj varaždinske kulture jer broj posjetitelja, publike, zadovoljstvo i reakcije na njihove predstave govori o tome da su oni postali pravi veleposlanici varaždinske kulture u Hrvatskoj.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.