Dom zdravlja u Ivancu i ordinacija u Radovanu dobili CRP uređaje, župan Čačić nazočio primopredaji

Dom zdravlja u Ivancu i ordinacija u Radovanu dobili CRP uređaje, župan Čačić nazočio primopredaji

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je u pratnji gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića te ravnatelja Doma zdravlja Renata Podbojeca  posjetio zdravstvene ustanove na ivanečkom području te uručio donacije - CRP uređaje koje će koristiti sve ordinacije, kako one koje posluju u sklopu Doma zdravlja Varaždinske županije, tako i koncesionari.

 Radi se o jednostavnim, brzim i preciznim uređajima za korištenje s ugrađenom kalibracijom koji daju rezultate u manje od 15 minuta, s mogućnošću memoriranja 1000 rezultata sa slikama, ugrađenim printerom i zaslonom osjetljivim na dodir koji očitavaju rezultate imunografskom metodom integriranim softverom CCD kamerom visoke rezolucije, s mogućnošću ispitivanja preko 30 parametara  (kardiološki testovi, hormoni, tumorski biljezi, praćenje šećerne bolesti, alergijsko testiranje, prisutnost infekcije, test na hepatitis), uključujući razlučivanje bakterijskih i virusnih infekcija, čime se u relativno kratkom vremenskom razdoblju liječniku omogućava postavljanje ispravne dijagnoze radi daljnje obrade. Rezultate je moguće dobiti iz uzoraka pune krvi, plazme, seruma i urina.

Tako je najprije jedan uređaj donirani ordinaciji u Radovanu, a drugi Domu zdravlja u Ivancu, a zadovoljstvo dobivenim uređajima je iskazao gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

- Prije dvije i pol godine Dom zdravlja je dao prostor i zajednički smo opremili ambulantu, punkt posebnog dežurstva koja radi vikendom. Drugi primjer je nabavka ovog CRP uređaja. Početkom godine nabavili smo i kapitalnu donaciju Općoj bolnici Varaždin, naime Grad Ivanec je sam nabavio jedan respirator. Ono što smo također dogovorili na zajedničkom sastanku i sa županom Varaždinske županije i s ravnateljem Doma zdravlja te s ravnateljem bolnice Kudelićom, je dolazak specijalista iz Opće bolnice Varaždin kako bi se proširio spektar specijalističkih pregleda koji bi se obavljali u ambulanti punkta posebnog dežurstva ovdje u Ivancu. Znači prvenstveno briga o zdravlju, interes Grada Ivanca, i svakako podrška županije u našim nastojanjima što se tiče zdravlja građana – istaknuo je Batinić.

 Župan Radimir Čačić naglasio je kako se razgovaralo o tome se da po istom modelu takvi uređaji ponude i svim drugim općinama i gradovima.

Ima još oko dvadesetak takvih potencijalnih korisnika, a ovaj je uređaj iznimno dobar. Objasnili su mi da je onaj slučaj u Metkoviću mogao biti izbjegnut da je ovakav uređaj tada bio tamo. To nisu velika ulaganja, ali jesu nadstandardi. Treba i o tome voditi računa i drago mi je da je to danas napravljeno. Ono što je osnovna karakteristika ovog uređaja je da vrlo brzo očitava primarno tumorske marke, ali daje i cijeli niz drugih rezultata na testu krvi. U dislociranim ambulantama to omogućuje za te ljude, a njih ima negdje između pet i deset dnevno, čak i u ovim vanjskim ambulantama, da test dobiju odmah, na licu mjesta, bez potvrde da idu dalje, a ovdje zaista govorimo o nadstandardu – zaključio je župan.

 Ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec je  napomenuo kako u ivanečkom Domu zdravlja djeluje sedam ordinacija obiteljske medicine i punkt posebnog dežurstva kojeg koriste mještani šireg ivanečkog područja.

Punkt radi subotom od 15 do 20 sati i nedjeljom od 8 do 20 sati. To je vrijeme kada medicinsko-biokemijski laboratorij ne radi i u to vrijeme je izrazito bitno da ovaj CRP analizator postoji na punktu, kako bi se uzimanjem manje količine krvi iz jagodice prsta, tj brzom dijagnostikom moglo utvrditi radi li se o virusnoj ili bakterijskoj upali, kako bi se znao daljnji tijek liječenja – rekao je ravnatelj Doma zdravlja.

 Na vrijednoj donaciji županu i gradonačelniku u ime svih liječnika zahvalila se Irena Ujlaki Piskač, dr.med.

 Osim primopredaje spomenutih uređaja, župan Čačić je u pratnji gradonačelnika Ivanca Batinića  i ravnatelja ŽUC-a Tomislava Osonjačkog obišao i radove na jednom manjem zahvatu na županijskoj cesti u Radovanu.

Suradnja ŽUC-a i Grada Ivanca je jako dobra, ovdje govorimo o jednom manjem zahvatu  u financijskom iznosu od  120 tisuća kuna, s time da ŽUC financira radove sa 75% , a Grad Ivanec sa 25%. Pred nama je još niz zahvata koji su nužni  i neizbježni jer se radi o sigurnosti pješaka. Inače, ovdje ukupan obim potreba nije mali jer govorimo  o sto kilometara cesta na području grada Ivanca. To je financijski vrlo zahtjevno – rekao je župan, a s njime se složio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Sa ŽUC-om dugi niz godina imamo jednu korektnu suradnju. Najveći problem su nam lokalne ceste i njih je na području  grada oko 37 km, a  županijskih imamo oko 50 km. Lokalne ceste su lošeg kolničkog sustava, uske su. Kada su bile građene i broj vozila na njima bio je znatno manji.

Dogovoreno je da se i ove i narednih godina ide intenzivnije s radovima na njima. Grad je u proračunu ove godine dodatno izdvojio 500 tisuća kuna upravo kao kapitalna donacija ŽUC-u. Prvenstveno krećemo rekonstrukcija lokalne ceste u Osječkoj ove godine, rekonstrukcijom ceste Radovan - Škriljevac, ivanečkom željeznicom, željeznicom Prigorec te još nekoliko prometnica koje će se u naredne četiri godine uspješno rekonstruirati- zaključio je Milorad Batinić.

 - S obzirom da na području Grada Ivanca upravljamo s gotovo 100 km cesta, to je vrlo zahtjevno kako organizacijski tako i financijski. U osnovi smo koncipirani na puno manjih projekata na našim cestama kako bi na području cijele županije zadržali i ovakvim zahvatima povećali sigurnost svih sudionika u prometu, a pogotovo pješaka – naznačio je Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.