Vučković s vinogradarima i vinarima o stanju u sektoru, potporama i investicijama

Vučković s vinogradarima i vinarima o stanju u sektoru, potporama i investicijama

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s predstavnicima vinogradarskog i vinarskog sektora razgovarala o stanju vinarskog sektora i proizvodnje vina, potporama i investicijama te novom programskom razdoblju za vinare i vinogradare, izvijestili su iz Ministarstva.

Kako se navodi u priopćenju sa sastanka održanog u utorak u Ministarstvu, razgovaralo se i o radu regionalnih organizacija vinogradara i vinara te poboljšanju sustava upravljanja kvalitetom vina, a istaknuta je i važnost ulaganja u promidžbu i marketing za taj sektor te nerazmjer uvoza u odnosu na izvoz.

Predstavnici vinarskog i vinogradarskog sektora pohvalili su suradnju regionalnih organizacija s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te su otvorili temu podizanja sadnih materijala kroz matične nasade vinove loze, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Kao jedan od zaključaka izdvajaju potrebu da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu na terenu pregleda, sistematizira i katalogizira međuresorne evidencije. Agencija će u iduća dva mjeseca o nalazima izvijestiti vinski sektor i javnost, najavljuje se u priopćenju.

Nadalje, sagledat će se mogućnosti za kombiniranje različitih mjera kako bi se optimizirali uvjeti za povećanje interesa za podizanje novih nasada vinograda i zadržavanje restrukturiranja postojećih površina vinove loze.

U okviru Vinske omotnice isplaćeno 127 milijuna kuna

Također se navodi da će se, s obzirom na iskazane potrebe pojačane promidžbe i marketinga vina, do kraja godine nastojati objaviti natječaj za mjere informiranja i promidžbe iz Vinske omotnice.

U okviru Vinske omotnice je, kroz mjeru "Ulaganja u vinarije i marketing vina", odobreno više od 298 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 127 milijuna kuna, a sredstva su doprinijela modernizaciji proizvodnje vina i novim ulaganjima u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta, ističu iz Ministarstva.

Podsjećaju kako su dosada uspostavljene i priznate četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara s ciljem iskoristivosti potencijala za šire predstavljanje hrvatskih vina te je Vlada prošle godine donijela Program sufinanciranja njihovog rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano šest milijuna kuna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.